Αρχική / Υγεία / Γαστρεντερολογία / Καρκίνος εντέρου: Θέλω να εξεταστώ αλλά φοβάμαι την κολονοσκόπηση…
Καρκίνος εντέρου: Θέλω να εξεταστώ αλλά φοβάμαι την κολονοσκόπηση... thumbnail

Καρκίνος εντέρου: Θέλω να εξεταστώ αλλά φοβάμαι την κολονοσκόπηση…

Ένα νέο μη επεμβατικό τεστ για τη διάγνωση του καρκίνου του εντέρου καθώς και του προκαρκινικού σταδίου (προχωρημένοι πολύποδες) δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες. Βασίζεται στην ανάλυση των κοπράνων και είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τα υπάρχοντα τεστ, καθώς ανιχνεύει τη νόσο σε ποσοστό 92%, επιτυχία ανάλογη με αυτή της κολονοσκόπησης. Είναι η πρώτη φορά που ένα τεστ, το οποίο δεν είναι επεμβατικό όπως η κολονοσκόπηση, εμφανίζει τέτοια ποσοστά αποτελεσματικότητας.


Η νέα μέθοδος, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την αρμόδια Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τις δυνατότητες εντοπισμού του καρκίνου του εντέρου και μάλιστα με φιλικό τρόπο, χωρίς την ταλαιπωρία της κολονοσκόπησης, αφού οι ασθενείς αρκεί να συλλέξουν το σχετικό δείγμα στο σπίτι τους και να το πάνε για ανάλυση.


 Το νέο τεστ με την χαρακτηριστική ονομασία "Cologuard" – "Φύλακας του εντέρου", ανιχνεύει τόσο τυχόν αίμα, όπως και τα υπάρχοντα τέστ, όσο και τυχόν ανώμαλο DNA, που απελευθερώνουν οι πολύποδες και οι όγκοι του εντέρου και το οποίο καταλήγει στα κόπρανα.


Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 10.000 άνθρωποι ηλικίας 50 έως 85 ετών (χωρίς συμπτώματα καρκίνου), σε 90 αμερικανικά και καναδικά νοσοκομεία. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν ο καθηγητής Τόμας Ιμπεριάλε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ινδιάνα, που έκανε και τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine".


Αν και η κολονοσκόπηση θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου του εντέρου για τυχόν ύποπτους πολύποδες ή άλλους όγκους, σχεδόν οι μισοί άνθρωποι την αποφεύγουν. Από την άλλη, τα παραδοσιακά ανοσοχημικά τεστ κοπράνων, εκτός του ότι επίσης δεν είναι πολύ δημοφιλή, εμφανίζουν πολλά παραπλανητικά αποτελέσματα, καθώς κάθε αίμα που υπάρχει στα κόπρανα, δεν προέρχεται κατ’ ανάγκη από πολύποδα ή καρκίνο. Από την άλλη, δεν αιμορραγούν όλοι οι καρκίνοι του εντέρου σε βαθμό που να είναι ανιχνεύσιμοι.


Το νέο τεστ, καθώς είναι και γενετικό, έρχεται να καλύψει όλα τα παραπάνω κενά με μη επεμβατικό τρόπο. Το "Cologuard" εντόπισε το 92,3% των καρκίνων έναντι 73,8% του συμβατικού τεστ κοπράνων. Επίσης το νέο τεστ ανίχνευσε σχεδόν το 70% των προχωρημένων προκαρκινικών αλλοιώσεων στο έντερο έναντι 45% του παραδοσιακού τεστ (πρόκειται συνήθως για προκαρκινικούς πολύποδες μήκους μεγαλύτερου των δύο εκατοστών και για όσους εμφανίζουν υψηλού βαθμού δυσπλασία).


Το νέο τεστ μπορεί να αξιοποιηθεί και ως ενδιάμεσος διαγνωστικός έλεγχος ανάμεσα σε δύο κολονοσκοπήσεις, ώστε να υπάρχει αξιόπιστη ένδειξη αν η επόμενη κολονοσκόπηση πρέπει να επισπευστεί. 


Ο καρκίνος του εντέρου είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. 


Περίπου εννέα στους δέκα ανθρώπους άνω των 50 ετών αντιμετωπίζουν κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του εντέρου, γι’ αυτό οι γιατροί συστήνουν από αυτή την ηλικία να πραγματοποιηθεί μία πρώτη κολονοσκόπηση, καθώς -αν αυτή γίνει σωστά- μπορεί να αποκαλύψει τυχόν προκαρκινικούς πολύποδες ή αφανείς όγκους σε εξέλιξη. Τουλάχιστον το 60% των θανάτων από καρκίνο του εντέρου θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν όλοι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών έκαναν κολονοσκόπηση.


Περίπου το 90% των ασθενών με καρκίνο του εντέρου ζουν τουλάχιστον πέντε παραπάνω χρόνια, αν η νόσος τους διαγνωστεί στο αρχικό στάδιό της. Γι’ αυτό, έχει κρίσιμη σημασία να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν έγκαιρα οι επικίνδυνοι προκαρκινικοί πολύποδες στη διάρκεια της κολονοσκόπησης.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X