Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Βρήκαν θεραπεία για τον καρκίνο που ανατινάζει τα καρκινικά κύτταρα!
Βρήκαν θεραπεία για τον καρκίνο που ανατινάζει τα καρκινικά κύτταρα! thumbnail

Βρήκαν θεραπεία για τον καρκίνο που ανατινάζει τα καρκινικά κύτταρα!

Eνα νέο μηχανισμό καταπολέμησης του καρκίνου, "ανατινάζοντας" στην κυριολεξία τα καρκινικά κύτταρα, ανακάλυψαν σουηδοί επιστήμονες.


Οι ερευνητές του ιατρικού πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας των ιστών Πάτρικ Έρνφορς του Τμήματος Ιατρικής Βιοχημείας και Βιοφυσικής, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell" (Κύτταρο) και ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν μια ουσία (Vacquinol-1), η οποία αναγκάζει τα κύτταρα του πολύμορφου γλοιοβλαστώματος, του πιο κοινού και πιο επιθετικού εγκεφαλικού όγκου, να "εκρήγνυνται" εκ των έσω.


Οι επιστήμονες χορήγησαν επί πέντες μέρες σε ποντίκια με γλοιοβλάστωμα την ουσία (Vacquinol-1) και διαπίστωσαν ότι η ανάπτυξη του όγκου σταμάτησε και η ζωή των πειραματόζωων παρατάθηκε. Τα περισσότερα ζούσαν ακόμη μετά από 80 μέρες, ενώ όσα δεν είχαν πάρει την ουσία, είχαν πεθάνει μετά από 30 μέρες κατά μέσο όρο.


Οι θεραπευτικές επιλογές μέχρι σήμερα για το γλοιβλάστωμα είναι η χειρουργική αφαίρεση, οι ακτινοβολίες και οι χημειοθεραπείες, όμως το μέσο προσδόκιμο ζωής του ασθενούς είναι μόνο 15 μήνες, γι' αυτό αναζητούνται εναλλακτικές μέθοδοι.


 Η Vacquinol-1 ωθεί τα καρκινικά κύτταρα να απορροφούν με ανεξέλεγκτο τρόπο από το εξωτερικό περιβάλλον τους διάφορες ουσίες στο εσωτερικό τους, ώσπου όταν πια "παραγεμίσουν", τελικά "σκάνε", οι εξωτερικές κυτταρικές μεμβράνες τους καταρρέουν και τα ίδια αυτο-καταστρέφονται πλήρως.


"Πρόκειται για ένα τελείως νέο μηχανισμό θεραπείας του καρκίνου. Ένα πιθανό φάρμακο με βάση αυτή τη νέα μέθοδο θα επιτίθετο στο γλοιοβλάστωμα με τελείως διαφορετικό τρόπο. Η ίδια τεχνική θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική και για άλλα είδη καρκίνου, κάτι που ακόμη δεν έχουμε μελετήσει" δήλωσε ο Πάτρικ Ένφορς, προσθέτοντας ότι ήδη σχεδιάζουν την πρώτη κλινική δοκιμή τους σε ανθρώπους.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X