Πόσο κρέας πρέπει να τρώω την ημέρα για να μην πάθω καρδιά;

<p><span style="font-size: medium;">Η Ελληνική Εταιρεία Λιπιδολογίας Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, μετά από δημοσίευση μετα-ανάλυσης που απενοχοποιεί τα λιπαρά οξέα για το ρόλο τους στην πρόκληση καρδιαγγειακών νοσημάτων, εφιστά την προσοχή των πολιτών για την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Η μετα-ανάλυση δημοσιεύθηκε στις 18 Μαρτίου στο Annals of Internal Medicine και έδειξε ότι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. </span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Επειδή μπορεί αυτά τα αποτελέσματα να παρερμηνευθούν από το ευρύτερο κοινό, με αποτέλεσμα η κατανάλωση ζωικού λίπος να εμφανισθεί ως αθώα για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων, η θέση της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου ξεκαθαρίζει πως αυτή η παρατήρηση είναι η μισή εικόνα. </span></p>
<p><span style="font-size: medium;">«Eίναι γεγονός ότι αν απομονωθεί η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων από το υπόλοιπο διατροφικό μοντέλο που ακολουθεί ένας άνθρωπος, τότε μπορεί να μην φανεί συσχέτιση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα».</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Ο πρόεδρος της Εταιρείας, Δ.Ρίχτερ διευκρινίζει πως, «η συνολική εικόνα με τα έως τώρα αποτελέσματα από κλινικές μελέτες, επιδημιολογικές μελέτες, αλλά και μετα-αναλυσεις υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι σημασία για την μείωση του κινδύνου έχει η μείωση της πρόσληψης κορεσμένου λίπους, με την ταυτόχρονη όμως αντικατάστασή του με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Επομένως σημασία δεν έχει τόσο η πρόσληψη κορεσμένων, αυτή καθ' αυτή αλλά με τι θρεπτικά συστατικά της διατροφής θα αντικατασταθούν. Στόχος επομένως πρέπει να παραμένει τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης να καταναλώνονται με μέτρο και περισσότερη προσοχή να δίνεται στη μείωση της κατανάλωσης των υψηλών σε λίπος προϊόντων κρέατος και των υψηλών σε λίπος τυριών καθώς και του ζωικού βουτύρου και η αντικατάστασή τους με ψάρι, ελαιόλαδο, ξηρούς ανάλατους καρπούς. Οι δίαιτες υψηλές σε λίπος και σχετικά χαμηλές σε υδατάνθρακες είναι προστατευτικές όταν το λίπος είναι κυρίως φυτικής προέλευσης και οι υδατάνθρακες είναι κατά κύριο λόγο σύνθετοι».</span></p>

Σχετικά άρθρα