Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Πόσο συχνά πρέπει να κάνω σεξ για να μείνω έγκυος;
Πόσο συχνά πρέπει να κάνω σεξ για να μείνω έγκυος; thumbnail

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω σεξ για να μείνω έγκυος;

 


Κάποια ζευγάρια φαίνεται συλλαμβάνουν με ιδιαίτερη ευκολία, ενώ αλλά χρειάζεται να έχουν υπομονή και λίγη τύχη. Tι χρειάζεται να ξέρει ένα ζευγάρι, ώστε να μη βαδίζει στην τύχη και πότε χρειάζεται να αναζητήσει βοήθεια;


    


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος  Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr 


   Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης    


Κάθε μήνα η υπόφυση της γυναίκας στέλνει μήνυμα στις ωοθήκες για να απελευθερώσουν ένα ωάριο. Όταν αυτό συμβαίνει, το ωάριο κινείται κατά μήκος της μιας  εκ των δύο σαλπίγγων. Οι γόνιμες ημέρες είναι οι ημέρες πριν από την ωορρηξία. Πως μπορεί όμως να προβλεφθεί η στιγμή της ωορρηξίας, η οποία για πολλές γυναίκες μοιάζει να είναι κινούμενος στόχος στο βαθμό που επηρεάζεται σημαντικά από παράγοντες , όπως το στρες και η υπερβολική φυσική άσκηση.


Ο πιο παραδοσιακός ίσως τρόπος εκτίμησης του χρόνου ωορρηξίας είναι η μέθοδος του ημερολογίου, η οποία απαιτεί τη συστηματική καταγραφή της πρώτης ημέρας του κύκλου, της ημέρας δηλαδή που ξεκινά η έμμηνος ρύση, για πολλούς μήνες. Η ωορρηξία συχνά συμβαίνει γύρω στη 14η ημέρα του κύκλου αν και η ακριβής στιγμή μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά και από κύκλο σε κύκλο. Η αναζήτηση επαναλαμβανόμενων μοτίβων στον κύκλο κάθε γυναίκας θα βοηθήσει τον προγραμματισμό.


 Παράλληλα, είναι πολύ χρήσιμο η γυναίκα να παρατηρεί τις ενδεχόμενες αλλαγές στη τραχηλική βλέννη. Ακριβώς πριν από την ωορρηξία  μπορεί να παρατηρήσει διάφανες κολπικές εκκρίσεις, οι οποίες μετά από αυτή εξαφανίζονται, ή γίνονται πιο σκουρόχρωμες και παχύρευστες.


 Σε κάποιες γυναίκες μπορεί να βοηθήσει η τακτική μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος, γιατί η ωορρηξία μπορεί να προκαλέσει μια μικρή αύξηση της βασικής θερμοκρασίας σε κατάσταση ηρεμίας. Καλό είναι όμως, η θερμομέτρηση να γίνεται με θερμόμετρο που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος. Η θερμομέτρηση πρέπει να γίνεται κάθε πρωί πριν σηκωθεί η γυναίκα από το κρεβάτι και να καταγράφεται η θερμοκρασία. Σιγά- σιγά θα προκύψει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, βάσει του οποίου θα γίνει η πρόβλεψη της επόμενης ωορρηξίας. Η πιο γόνιμη στιγμή της γυναίκας εκτιμάται ότι είναι 2-3 ημέρες πριν την άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος. Διευκρινίζεται ότι η άνοδος αυτή είναι μικρή και δεν ξεπερνά το μισό βαθμό Κελσίου.


 Παράλληλα στα φαρμακεία υπάρχουν εξειδικευμένα τεστ ούρων που ανιχνεύουν τις ορμόνες πριν από τη ωορρηξία και αναγνωρίζουν την πιο πιθανή στιγμή, καθώς επίσης μπορούν  να σημάνουν την ωορρηξία όταν αυτή συμβαίνει. Για πιο ακριβή αποτελέσματα είναι χρήσιμο να εξακολουθήσει κανείς κατά γράμμα τις οδηγίες χρήσης.


 Παράλληλα, όταν ένα ζευγάρι επιθυμεί να συλλάβει υπάρχουν κάποιοι πολύ απλοί κανόνες που μπορεί να ακολουθήσει για να αυξήσει τις πιθανότητες. Αυτοί είναι:


 • Η συστηματική σεξουαλική επαφή. Ένα ζευγάρι που κάνει σεξ 2-3 φορές την εβδομάδα, είναι σχεδόν απίθανο να μην πετύχει μια γόνιμη περίοδο σε κάποια φάση.


•  Η καθημερινή σεξουαλική επαφή κοντά στις ημέρες της ωορρηξίας. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η πιθανότητα σύλληψης, αν και η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων μειώνεται λίγο με κάθε νέα σεξουαλική επαφή. Η μείωση αυτή, όμως, δεν δημιουργεί πρόβλημα στη γονιμότητα των υγιών ανδρών.


• Ο υγιεινός τρόπος ζωής. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, η συστηματική φυσική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός της καφεΐνης και η διαχείριση του στρες, ωφελούν τόσο την αναπαραγωγική υγεία, όσο και την υγεία του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης.


•Ο προγεννητικός έλεγχος. Ο ιατρός μπορεί να εκτιμήσει τη συνολική υγεία των δύο συντρόφων και να αναγνωρίσει παράγοντες στον τρόπο ζωής που πρέπει να τροποποιηθούν για την επίτευξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης


• Πρόσληψη βιταμινών. Το φολικό οξύ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου. Η πρόσληψη μάλιστα φολικού οξέως ακόμα και πριν τη σύλληψη μειώνει σημαντικά την πιθανότητα γέννησης ενός απογόνου με δισχιδή ράχη , ή άλλα προβλήματα του νευρικού σωλήνα.


 


Ταυτόχρονα, για να αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης οι δύο σύντροφοι πρέπει επίσης να αποφεύγουν:


 


•Το κάπνισμα. Το κάπνισμα επιταχύνει τη γήρανση των ωοθηκών και μειώνει πρόωρα τον αριθμό των ωαρίων. Εάν μια γυναίκα θέλει να συλλάβει είναι καλό να ζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό, ώστε να διακόψει τη συνήθεια πριν τη σύλληψη.


• Το αλκοόλ. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να μειώνει τη γονιμότητα και μπορεί να βλάψει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Σε γενικές γραμμές, είναι καλό να αποφεύγετε το αλκοόλ εάν επιθυμείτε να συλλάβετε.


•Μη λαμβάνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή ιατρού. Κάποια φάρμακα μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη τη σύλληψη, ενώ κάποια άλλα δεν είναι ασφαλή για την εγκυμοσύνη.


•Μην κάνετε υπερβολική φυσική άσκηση. Αν και η φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης μπορεί να προάγει τη γονιμότητα, η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι μελέτες, για παράδειγμα, δείχνουν ότι πάνω από 5 ώρες έντονης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, μπορεί να διαταράξουν την αναπαραγωγική ικανότητα μιας γυναίκας που δεν είναι υπέρβαρη.


 Με συχνή, ελεύθερη σεξουαλική δραστηριότητα τα περισσότερα υγιή ζευγάρια συλλαμβάνουν μέσα σε ένα χρόνο. Κάποια άλλα, χρειάζονται λίγη βοήθεια από τους ειδικούς. Εάν οι δύο σύντροφοι έχουν καλή υγεία και η γυναίκα είναι μέχρι 34 ετών, τότε μπορούν να ολοκληρώσουν ένα χρόνο προσπαθειών και να μη ζητήσουν βοήθεια. Εάν η γυναίκα είναι 35 και άνω, καθώς και εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό υπογονιμότητας σε έναν από τους δύο συντρόφους, τότε καλό είναι να απευθυνθούν πιο σύντομα στον ειδικό.


 Η υπογονιμότητα επηρεάζει τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες και σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες και για τα δύο φύλα. Ανάλογα με το πρόβλημα μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι ο γυναικολόγος, ή ο ουρολόγος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, η πιο χρήσιμη παρέμβαση είναι αυτή του ειδικού γονιμότητας.


 


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


 


  

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X