Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Φωτιές άναψε η συνέντευξη Βενιζέλου
 Φωτιές άναψε η συνέντευξη Βενιζέλου  thumbnail

Φωτιές άναψε η συνέντευξη Βενιζέλου

Φωτιές έχει ανάψει η συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Realnews, καθώς εμφανίζει την ελληνική κυβέρνηση να απορρίπτει κατηγορηματικά ως λύση το κούρεμα του χρέους της χώρας, πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωσή του με τους δανειστές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, αλλά και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζει στη συνέντευξή του στη Realnews, επικαλούμενος και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Και επισημαίνει: 

«Όταν λέμε τώρα ότι θα "κουρευτεί" το χρέος το οποίο κατέχουν οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης, αυτό είναι μια κίνηση επιθετική κατά των εκλογικών σωμάτων και των Κοινοβουλίων αυτών των κρατών, που ανοίγει ένα πολιτικό μέτωπο, χωρίς κανέναν πρακτικό λόγο και χωρίς αποτέλεσμα».

Ενδιαφέρον εμφανίζει βεβαίως πώς θα τοποθετηθεί επί του θέματος επισήμως σήμερα η κυβέρνηση και αν υιοθετήσει τη θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου, αν και η θέση του αντιπροέδρου δεν μπορεί παρά να είναι και η θέση του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα, πάντως, με την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπουργού Εξωτερικών και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Αθήνα δεν διεκδικεί κούρεμα του χρέους κατά τη διαπραγμάτευση, θεωρώντας το χρέος βιώσιμο. 

Υπενθυμίζεται ότι από το περασμένο καλοκαίρι, το Μέγαρο Μαξίμου είχε ζητήσει από τα μέλη της κυβέρνησης να μην τοποθετούνται επί του θέματος του κουρέματος του ελληνικού χρέους. 

Είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στη Γερμανία υπέρ του κουρέματος, με αποτέλεσμα να υπάρξει επίσημη και -έντονη- ανεπίσημη αντίδραση του Βερολίνου να μην πραγματοποιούνται τέτοιες τοποθετήσεις ενόψει των -τότε- γερμανικών εκλογών. 

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Σίμου Κεδίκογλου, σχολίασε τις αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. στο σημείο που αναφέρονταν μόνο στις δηλώσεις του πρωθυπουργού και όχι στο σημείο για τη συνέντευξη Βενιζέλου, γεγονός που ίσως δείχνει πως το Μαξίμου δεν επιθυμεί ταύτιση με το περιεχόμενό της.

Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν χθες τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου και τόνιζαν πως δεν μπορεί παρά να αποτελεί κυβερνητική θέση. 

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου αναμένεται να αξιοποιήσει στο έπακρο την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «δεν έχει καμιά πρόθεση να διαπραγματευτεί υπέρ των συμφερόντων της χώρας».

«Αποκαλούν το κούρεμα του ελληνικού χρέους που δεν είναι επ’ ουδενί βιώσιμο, ως μια "επιθετική κίνηση" απέναντι στους δανειστές, τη στιγμή που δεν διστάζουν να επιτεθούν βάναυσα ενάντια στα δικαιώματα του ελληνικού λαού», αναφέρει, μάλιστα, για τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, με χθεσινή του ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Βενιζέλος με ανθελληνικό παροξυσμό υβρίζει τη μοναδική ελπίδα για την επιβίωση της Ελλάδας που περνά μέσα από ένα γενναίο κούρεμα του χρέους, ταυτιζόμενος με τις θέσεις Σόιμπλε και ξεχνώντας ότι η Γερμανία σώθηκε το 1953 με τη συμφωνία του Λονδίνου» τονίζει, σχολιάζοντας τη συνέντευξη στη Realnews ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος

«Ο κ. Βενιζέλος θυμίζουμε είχε προτείνει τον βομβαρδισμό της Συρίας πριν από τους εμπλεκόμενους», καταλήγει με νόημα η δήλωση του Π. Καμμένου.

Και η ΔΗΜΑΡ, μάλιστα, με ανακοίνωσή της, κατηγορεί εμμέσως τον Ευ. Βενιζέλο ότι με την τοποθέτησή του αδυνατίζει την ελληνική θέση στη διαπραγμάτευση:

«Η δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ περί βιωσιμότητας του χρέους, αποκαλύπτει την αντίληψη, με την οποία θα προσέλθει ο ίδιος και η κυβέρνηση στην όποια διαπραγμάτευση με τους δανειστές». 

Η ΔΗΜΑΡ «επαναλαμβάνει ότι, παρά τις βεβαιότητες του κ. Βενιζέλου, το χρέος δεν είναι βιώσιμο, καθώς και ότι η αναδιάρθρωση του είναι μονόδρομος για την οικονομία και την κοινωνία».

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε μόνο στο σχόλιο που εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ, (καθώς ενόψει της επόμενης ημέρας των ευρωεκλογών, οπότε κι οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, επιδιώκει τη μη εκπροσώπηση του Φώτη Κουβέλη στο ευρωκοινοβούλιο).

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την τοποθέτηση της ΔΗΜΑΡ είχε ως εξής:

«Είναι θετικό το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ πρόσεξε τα όσα λέει ο κ. Βενιζέλος στη σημερινή του συνέντευξη για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Πιστεύουμε ότι η ΔΗΜΑΡ θυμάται, από την περίοδο της συμμετοχής της στην κυβέρνηση, τα όσα έλεγε επίμονα ο κ. Βενιζέλος για το πώς έπρεπε να γίνει η διαπραγμάτευση για την επιβεβαίωση του ισχύοντος προγράμματος, το μακροοικονομικό πλαίσιο και τους όρους επαναγοράς ομολόγων μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου 2012. 

Τότε η ΔΗΜΑΡ στήριξε πολιτικά τη διαπραγμάτευση που έκανε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά στη Βουλή άφησε το ΠΑΣΟΚ να κρατήσει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία της κυβέρνησης.

Πιστεύουμε επίσης ότι η ΔΗΜΑΡ θυμάται ότι επί των ημερών του κ. Βενιζέλου ως Υπουργού Οικονομικών έγινε το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έχει γίνει ποτέ στα διεθνή χρονικά μαζί με τη ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους. 

Τέλος θα όφειλε να έχει διαβάσει η ΔΗΜΑΡ τα όσα έχει δημοσίως παρουσιάσει σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, ως κατεξοχήν αρμόδιος, ο επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ, στις απόψεις του οποίου αναφέρεται ρητά στη συνέντευξή του ο κ. Βενιζέλος. 

Βασικό στοιχείο των θέσεων του κ. Ρέγκλινγκ είναι οι παραμετρικές αλλαγές που είναι αναγκαίες αλλά και εύκολα επιτεύξιμες για ένα χρέος όπως το ελληνικό που είναι κατά το 80% εκτός αγορών και σε όρους καθαρά παρούσας αξίας (NPV) είναι μικρότερο από το χρέος πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. 

Οι υποδείξεις συνεπώς σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα και το ελληνικό δημόσιο χρέος προϋποθέτουν γνώση, μνήμη και αναγνώριση των όσων έγιναν έως τώρα όχι από μόνα τους». 

Εθνική συνεννόηση

Η έντονη αντιπαράθεση που προκάλεσε η συνέντευξη του Ευ. Βενιζέλου στη Realnews θέτει μετ’ επιτάσεως το θέμα της εθνικής συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ώστε να πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική και πραγματική συζήτηση για το χρέος. 

Μια συζήτηση που ακόμα και αν δεν οδηγήσει σε συγκλίσεις ή και σε συγκρότηση εθνικής θέσης προς διαπραγμάτευση, θα καταγράψει τις πραγματικές διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και μεταξύ των κομμάτων. 

Κάτι που σίγουρα θα είναι πιο ωφέλιμο για τη χώρα απ’ το να χρησιμοποιείται η διαπραγμάτευση για το χρέος ως ενδοελληνικό πρόβλημα, μέρος της προεκλογικής τακτικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Αντιδράσεις από τη συνέντευξη Βενιζέλου στη Realnews
Πηγή: www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X