Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Είμαι κλειστός άνθρωπος πώς θα κάνω φίλους και σχέσεις;
Είμαι κλειστός άνθρωπος πώς θα κάνω φίλους και σχέσεις; thumbnail

Είμαι κλειστός άνθρωπος πώς θα κάνω φίλους και σχέσεις;

Αναγνώστης μας ρωτά:


Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής είμαι ένας άντρας πάνω από 30 αλλά είμαι πολύ κλειστός άνθρωπος από μικρός που θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουνα έτσι δυσκολεύομαι πολύ να βρω θέματα να συζητήσω ή να συνεχίσω μια κουβέντα και αυτή η συμπεριφορά μου με έχει κάνει να έχω ελάχιστες σχέσεις είτε φιλικές είτε ερωτικές είμαι σίγουρος ότι για να μπορέσω να εμπλακώ σε σχέσεις χρειάζεται να γίνω πιο ανοιχτός άνθρωπος. Η ερώτηση μου είναι η εξής: Μπορώ να αλλάξω αυτό το χαρακτηριστικό προσωπικότητας να γίνω δηλαδή πιο κοινωνικός και με ποιο τρόπο τι παίζει σημαντικό ρόλο για να το πετύχω αυτό η ποιότητα σκέψης μου κάτι άλλο το οποίο αγνοώ; Ευχαριστώ. 


Αγαπητέ αναγνώστη. Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής, Δημήτρης Κατσαρός. 


Δημήτρης Κατσαρός


Φαίνεται πως σας αρέσει αρκετά η σκέψη σε σύγκριση με το συναίσθημα. Αυτό από μόνο του είναι αρκετά εσωστρεφές. Δεν είναι όμως κάτι κακό. Αντίθετα δείχνει μια ποιότητα ευαισθησίας, εφόσον αποφασίσετε να ανοιχτείτε. Έτσι εξηγούμε μάλλον το ότι δύσκολα ανοίγεστε. Σκεφτείτε την παρακάτω αναλογία: Η προσωπικότητα είναι για το μυαλό ό,τι το μυϊκό σύστημα για το σώμα. Μπορεί κάποιος να κοιτάει το σώμα του, όμως από μόνο του αυτό δεν μπορεί να κάνει το σώμα να αλλάξει. Αν θέλει να το κάνει να 'αντέχει' και να 'είναι δυνατό' πρέπει να το γυμνάσει. Και για να το γυμνάσει πρέπει να το κουράσει εκθέτοντάς το σε ασκήσεις. Οι δε ασκήσεις στην αρχή θα δείχνουν δύσκολες, κουραστικές και ίσως μέσα από συγκρίσεις αντοχής με άλλους ντροπιαστικές. Όμως στην πορεία κι όσο οι μύες δουλεύονται σιγά-σιγά, με υπομονή και θέληση θα δυναμώνουν. Και το δυνάμωμά τους αρχικά θα φαίνεται μόνο στην ευκολία με την οποία εσείς ο ίδιος εκτελείτε τις ασκήσεις. Στη δε συνέχεια οι μύες θα μεγαλώσουν και θα φαίνεται και στους άλλους. Με λίγα λόγια μη φοβάστε την ντροπή. Εκτεθείτε και κάντε λάθη. Δεν υπάρχει εγγενές ελάττωμα στον άνθρωπο που δε φοβάται να σφάλλει. θα δείτε πως με το να 'είστε εσείς' σε συνδυασμό με την έκθεσή σας στον κόσμο θα ελκύσετε συν τω χρόνω ανθρώπους που σας αποδέχονται, σας συμπαθούν και εν τέλει σας αγαπούν ακριβώς γι'αυτό.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X