Αρχική / Υγεία / Ουρολογία / Ποια επαγγέλματα κάνουν τους άνδρες υπογόνιμους;
Ποια επαγγέλματα κάνουν τους άνδρες υπογόνιμους; thumbnail

Ποια επαγγέλματα κάνουν τους άνδρες υπογόνιμους;Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών για την τερατογένεση της Καλιφόρνια (CTIS), χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αξιολογηθούν η επίδραση της ανδρικής υγείας και του τρόπου ζωής, καθώς και οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης ασθένειας ή λήψης φαρμάκων στη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη. Το αίτιο της υπογονιμότητας με την οποία έρχονται αντιμέτωπα πολλά ζευγάρια, σχετίζεται στο 50% των περιπτώσεων με την αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα. Στο ¼ των περιπτώσεων αυτών, η ακριβής αιτία είναι άγνωστη.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,


Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών
 Όταν γίνεται λόγος για το περιβάλλον έκθεσης του πατέρα ενός μωρού, πρόκειται για οτιδήποτε (ουσία, κατάσταση, ιός κτλ) στο οποίο ο άνδρας έχει εκτεθεί πριν, ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάποια περιβάλλοντα έκθεσης όμως μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμοποιητική ικανότητα ενός άνδρα, τροποποιώντας το μέγεθος, ή το σχήμα των σπερματοζωαρίων, τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, ή τον τρόπο λειτουργίας τους.


 Η ερευνητική διαδικασία έχει αναδείξει τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι αυξάνουν τη πιθανότητα βλάβης του σπέρματος με ενδεχόμενη επίπτωση στην αναπαραγωγική ικανότητα:


 •             Εργασιακοί παράγοντες κίνδυνου (πχ χημικές ουσίες όπως τα βαρέα μέταλλα, αναθυμιάσεις, διαλύτες)


•             Φυσικοί παράγοντες κινδύνου ( πχ ακραίες τιμές πίεσης και θερμοκρασίας)


•             Ακτινοβολία (πχ κινητά τηλέφωνα)


•             Τρόπος ζωής(πχ κάπνισμα)


•             Λοιμώξεις (πχ χλαμύδια)


•             Περιβαλλοντικοί ρύποι (πχ τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια, των οποίων η χρήση έχει απαγορευτεί, αλλά υπάρχουν ακόμα στο περιβάλλον)


  Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πως η επίδραση του πατέρα στην ανάπτυξη του παιδιού είναι πολύ σημαντική τόσο πριν τη εγκυμοσύνη όσο και κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν και για τον υποψήφιο πατέρα να προστατεύεται, στο μέτρο του δυνατού, από τη έκθεση σε παράγοντες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την αναπαραγωγική του ικανότητα, αλλά και την ανάπτυξη του παιδιού του.


Περισσότερα:www.andrologia.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X