Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Διαβάστε αναλυτικά τη νέα σύμβαση της ΓΣΕΕ- Διατηρούνται επιδόματα
Διαβάστε αναλυτικά τη νέα σύμβαση της ΓΣΕΕ- Διατηρούνται επιδόματα  thumbnail

Διαβάστε αναλυτικά τη νέα σύμβαση της ΓΣΕΕ- Διατηρούνται επιδόματα

Τη διατήρηση, έως τα τέλη του 2014, του επιδόματος γάμου (10% προσαύξηση στις μηνιαίες αποδοχές) για τους αμειβόμενους με τα κατώτατα όρια στις επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ – ως “θεσμικού όρου”, την επαναδιαπραγμάτευση των μισθολογικών όρων (συμπεριλαμβανομένων και των προσαυξήσεων των τριετιών) στην περίπτωση κατά την οποία αρθεί η απαγόρευση που ισχύει με βάση το Μνημόνιο και τη χορήγηση υποχρεωτικά σε όλες τις επιχειρήσεις (μέλη και μη μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων), αλλά και τη χρήση μειωμένου ωραρίου και στον πατέρα, ώστε δύο γονείς να επιλέγουν ποιος και πότε θα κάνουν χρήση προβλέπει η συμφωνία την οποία υπέγραψαν η ΓΣΕΕ και οι 4 εργοδοτικές οργανώσεις. 

Η νέα ΕΓΣΣΕ, διάρκειας ενός έτους (από 1/1/2014 έως 31/12/2014) χαρακτηριστικά αναφέρει ότι στο άρθρο 3 ότι “όλοι οι θεσμικοί όροι εργασίας που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν”.

Κατά τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο στους θεσμικούς όρους περιλαμβάνονται όλα τα βασικά επιδόματα (γάμου, επιδόματα δώρων κ.α.) ακόμη και οι τριετίες (που, όμως, ρυθμίζονται πλέον από το κράτος). 

Αναλυτικότερα η σύμβαση επεκτείνει τη δυνατότητα μειωμένου ωραρίου (1 ώρα κάθε ημέρα για 30 μήνες και εναλλακτικά 2 ώρες για τους πρώτους 12 μήνες και 1 ώρα για 6 επιπλέον μήνες) λόγω φροντίδας παιδιού – και με αποδοχές – στον εργαζόμενο πατέρα αν η μητέρα είναι αυτοαπασχολούμενη. Αν και οι 2 γονείς είναι μισθωτοί, με κοινή τους δήλωση καθορίζουν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της άδειας, εκτός αν δηλώσουν τα χρονικά διαστήματα που ο καθένας κάνει χρήση.

Ακόμη οι κοινωνικοί εταίροι ζητούν να αποκατασταθεί η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να επανέλθει η υποχρεωτική ισχύς της ΕΓΣΣΕ. Δεσμεύονται, ακόμη, να αναλάβουν κοινές δράσεις για τη μείωση της ανεργίας, την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας και την προώθηση Εθνικής Προγραμματικής Συμφωνίας για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΓΣΣΕ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X