Πότε και γιατί ένα ποτηράκι κρασί μπορεί να σε αρρωστήσει

<p><span style="font-size: medium;">Τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στο κρασί εμφανίζουν παθολογικά συμπτώματα κατά την διάρκεια της λήψης γευμάτων που περιέχουν κρασί. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στο κρασί δεν πρέπει να συγχέονται με τη μέθη, διότι εκλύονται με την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων κρασιού.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><br /></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Γράφει η Δρ. <strong>Αναστασία Μοσχοβάκη</strong>, ειδική παθολόγος</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><br /></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Τα εμφανιζόμενα συμπτώματα είναι ποικίλα, παρουσιάζονται μαζί ή μεμονωμένα:</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">·        Φούσκωμα</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">·        Κοιλιακός πόνος</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">·        Διάρροια</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">·        Δυσκοιλιότητα</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">·        Εξάνθημα</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">·        Δύσπνοια</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">·        Κνησμός</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">·        Ζάλη</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">·        Πονοκέφαλος</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">·        Εφίδρωση</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">·        Λιποθυμία</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><br /></span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Οι πιο κοινές περιπτώσεις δυσανεξίας στο κρασί είναι:</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">1.  Αντιδράσεις αλλεργικού τύπου στο κρασί.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">  Κατά την αλλεργική αντίδραση δυσανεξίας στο κρασί παράγονται αντισώματα Ι<span lang="EN-US">gE</span>, τα οποία πυροδοτούν την απελευθέρωση ισταμίνης και χημικών ουσιών που είναι υπεύθυνες για τα συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρά. Μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι αλλεργικό <span lang="EN-US">shock</span>, μια αντίδραση απειλητική για τη ζωή με λιποθυμία και πτώση πίεσης που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Οι πάσχοντες συχνά έχουν αλλεργίες και σε άλλες ουσίες (π.χ. ψάρια,  οστρακοειδή, ξηρούς καρπούς,  αυγά, γάλα, σόγια, σιτάρι).</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">     2.   Δυσανεξία στα πρόσθετα του κρασιού </span></p>
<p><span style="font-size: medium;">    Πρόκειται για δυσανεξία σε ορισμένα προϊόντα που προστίθενται στο κρασί για την ενίσχυση της γεύσης, τον χρωματισμό τους ή την αντισηψία.Τα θειώδη είναι ένα κλασσικό συντηρητικό που προστίθεται στο κρασί κατά την διαδικασία της οινοποίησης. Τα θειώδη μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα σε άτομα με άσθμα.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span></p>
<p><span style="font-size: medium;">ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΑΠΟ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΤΥΡΑΜΙΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Η τυραμίνη είναι μια ουσία που ευρίσκεται υπό φυσιολογικές συνθήκες σε πολλά τρόφιμα. Η τυραμίνη στον άνθρωπο μεταβολίζεται από το ένζυμο οξειδάση της μονοαμίνης. Η διάσπαση των πρωτεϊνών καθώς το τρόφιμο συντηρείται είναι η κύρια οδός αύξησης της τυραμίνης στα τρόφιμα.  Υψηλές συγκεντρώσεις τυραμίνης έχουν τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υφίστανται μακρά «ωρίμανση». Έτσι, για παράδειγμα, τρόφιμα που περιέχουν σημαντικές ποσότητες τυραμίνης είναι τα αλλαντικά, τα συντηρημένα ψάρια, το κόκκινο κρασί, το τυρί υψηλής ωρίμανσης,  οι σάλτσες σόγιας, το τουρσί.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Άτομα με ιδιοσυγκρασιακή δυσλειτουργία κατά το μεταβολισμό της τυραμίνης παρουσιάζουν κρίσεις κεφαλαλγίας από τυραμίνη. Η κατηγορία αυτή της δυσανεξίας έχει ως χαρακτηριστικό ότι τα ευαίσθητα άτομα εμφανίζουν ως μόνο σύμπτωμα μετά την κατανάλωση κρασιού (αλλά και άλλων προϊόντων πλούσιων σε τυραμίνη) τον πονοκέφαλο.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"><br /></span></p>

Σχετικά άρθρα