Αρχική / Παιδί / Είσαι μέλλουσα μαμά; Όσα πρέπει να ξέρεις για τον αυτισμό
Είσαι μέλλουσα μαμά; Όσα πρέπει να ξέρεις για τον αυτισμό thumbnail

Είσαι μέλλουσα μαμά; Όσα πρέπει να ξέρεις για τον αυτισμό

Ο αυτισμός αρχίζει μέσα στη μήτρα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες μετά την διαπίστωση ότι αποσπασματικές αλλαγές στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο πολύ πριν από τη γέννηση μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD).


Τα αποτελέσματα της μελέτης, δημιουργούν ελπίδες ότι η καλύτερη κατανόηση του εγκεφάλου μπορεί να βελτιώσει τις ζωές των παιδιών με αυτισμό. Η μελέτη, δημιουργεί ελπίδες ότι η καλύτερη κατανόηση του εγκεφάλου μπορεί να βελτιώσει τις ζωές των παιδιών με αυτισμό. Έτσι, ενισχύεται η ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, υποστηρίζουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο «New England Journal of Medicine», όπου δημοσίευσαν την μελέτη τους.


Οι επιστήμονες ανέλυσαν μεταθανάτιο εγκεφαλικό ιστό 22 παιδιών με και χωρίς αυτισμό, όλα μεταξύ 2 και 15 ετών και χρησιμοποίησαν γενετικούς δείκτες για να δουν πως το εξωτερικό μέρος του εγκεφάλου, ο φλοιός, σχηματίζει τα ενσύρματα στρώματα. Ανωμαλίες εντοπίστηκαν στο 90% των παιδιών με αυτισμό εν συγκρίσει με το μικρό, περίπου 10%, των παιδιών χωρίς.


Οι αλλαγές έγιναν σε διάσπαρτες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην κοινωνική και συναισθηματική επικοινωνία και τη γλώσσα, πολύ πριν τη γέννηση.


Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο και το Allen Institute for Brain Science του Σιάτλ, πιστεύουν ότι η αποσπασματική φύση τους μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλά παιδιά με αυτισμό δείχνουν σημάδια βελτίωσης, όταν αντιμετωπίζεται αρκετά νωρίς.


«Η διαπίστωση ότι αυτές οι ανωμαλίες συμβαίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές και όχι σε ολόκληρη την επιφάνεια του φλοιού δίνει ελπίδα, καθώς και πληροφορίες για την φύση του αυτισμού», δήλωσε ο Καθηγητής Eric Courchesne, Νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.


Ο ΔρThomas Insel, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, δήλωσε: «Εάν αυτή η νέα έκθεση της αποδιοργανωμένης αρχιτεκτονικής του εγκεφάλου κάποιων παιδιών με αυτισμό αντιγράφεται, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό αντικατοπτρίζει μια διαδικασία που συμβαίνει πολύ πριν από τη γέννηση.


Αυτό ενισχύει τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης.


Ο αυτισμός μπορεί να έχει βαθιές και καταστροφικές συνέπειες, αλλά η σωστή υποστήριξη μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά».


Πηγή: BBC

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X