Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Καρκίνος του μαστού. Ποιές γυναίκες κινδυνεύουν
Καρκίνος του μαστού. Ποιές γυναίκες κινδυνεύουν thumbnail

Καρκίνος του μαστού. Ποιές γυναίκες κινδυνεύουν

Η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, με έδρα Παπανικολή 10 Χαλάνδρι, οργάνωσε για την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αφενός και αφετέρου σε συνεργασία με την Κλινική Γένεσις Αθηνών Α.Ε., e-learning πρόγραμμα συμπληρωματικής εξ'αποστάσεως εκπαίδευσης με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων στο αντικείμενο “Ανθρώπινη Αναπαραγωγή”.


Το πρόγραμμα είναι ετήσιο, αυτοχρηματοδοτούμενο μέσω διαδικτύου όπως προαναφέραμε. Το πρόγραμμα συνδυάζει πέραν των μαθημάτων και πρακτική άσκηση των επιμέρους αντικειμένων που θα γίνει σε χώρους συνεδριάσεων, χώρους χειρουργείου και εργαστηρίων της Κλινικής Γένεσις Αθηνών Α.Ε., σε προσομειωτές, σε χρήση ζώντων προτύπων ως και με προσωπική παρουσία των εκπαιδευόμενων στο χώρο του χειρουργείου.


Ένας άλλος κύριος στόχος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής είναι η ανάπτυξη κινητικότητας υπογόνιμων ζευγαριών – Ιατρικός Τουρισμός από την Ευρώπη αλλά και εκτός Ευρώπης προς στη χώρα μας στα πλαίσια των εξαγγελθέντων προγραμμάτων από τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού.


Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας, ένας σημαντικός επίσης στόχος της είναι η επιστημονική ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης, διερεύνισης και αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων στην καθημερινή ζωή.


Μέσα σ'αυτά τα πλαίσια της ενημέρωσης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο της εταιρείας, Παπανικολή 10 με ελεύθερη είσοδο, με θέμα “Προληψη καρκίνου του Μαστού” αύριο και ώρα 17:00 . Εισηγητές σ'αυτή την εκδήλωση θα είναι οι κ.κ. Αριστοτέλης Μιχαλόπουλος, Ειδ. Απεικονιστής μαστού, με θέμα: Διαγνωστική προσέγγιση του καρκίνου του μαστού, ο Δρ.Γεώργιος Κουμαντάκης, Μαιευτήρας / Γυναικολόγος – Μαστολόγος με θέμα: Εξέταση μαστού – Διάγνωση –Νέα ανίχνευση με testpap και η κ. Μαγδαληνή Σκλάβου που θα κάνει παρουσίαση της συσκευής και λήψης. (video) Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ομιλητές.


Σήμερα, ο καρκίνος του μαστού είναι μια διαρκώς αυξανόμενη νόσος σε όλα τα μέρη του κόσμου. Πολλοί παράγοντες κινδύνου έχουν τεκμηριωθεί αλλά η εφαρμογή της πρωτογενούς πρόληψης εμφανίζει δυσκολίες. Η χώρα μας από πλευράς συχνότητος και θνητότητος καταλαμβάνει ενδιάμεση θέση μεταξύ των διαφόρων χωρών της γης και υπολογίζεται ότι τα νέα κρούσματα κάθε χρόνο υπερβαίνουν τις 3000 γυναίκες.


Στους παράγοντες υψηλού κινδύνου καταγράφονται η πρώιμη εμμηναρχή, η υπογονιμότητα, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η μεγάλη ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης. Ακολουθούν περιβαλλοντικοί παράγοντες που αναφέρονται στο κάπνισμα, στο οινόπνευμα, στην ιονίζουσα ακτινοβολία καθώς και στη μή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ελαιόλαδου. Υπογραμμίζεται ότι η εμφάνιση της νόσου σε ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειας και στον κληρονομικό καρκίνο του μαστού, πέραν του οικογενειακού ιστορικού, παρατηρείται υψηλή παρουσία κάποιων μεταλλαγμένων γονιδίων.


Ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αυτή της πρόληψης πριν εκδηλωθεί απεικονιστικά είναι και η κυτταρολογική ανίχνευση παθολογικών κυττάρων του μαστού, ειδικότερα σε μικρότερες ηλικίες (TestPap) στην οποία αφιερώνεται η εκδήλωση αυτή με την υποστήριξη του Δήμου Χαλανδρίου.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X