Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Kύκλωμα «ξεκοκκάλισε» 27 ασφαλιστικές εταιρείες
Kύκλωμα «ξεκοκκάλισε» 27 ασφαλιστικές εταιρείες thumbnail

Kύκλωμα «ξεκοκκάλισε» 27 ασφαλιστικές εταιρείες

Τουλάχιστον 27 ασφαλιστικές εταιρείες έπεσαν θύματα οργανωμένου κυκλώματος πλαστογραφίας το οποίο τους είχε αποσπάσει τεράστια χρηματικά ποσά εξαπατώντας τους μέσω εικονικών τροχαίων και υλικών ζημιών σε οχήματα. Η συνολική ζημία που προκάλεσε το οργανωμένο κύκλωμα στις ασφαλιστικές εταιρείες φθάνει το 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται 13 μέλη της σπείρας. Ανάμεσά τους και τέσσερις αστυνομικοί αλλά και τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος. 


Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., ο 44χρονος επιχειρηματίας -αρχηγός της οργάνωσης- προέβαινε, μέσω διαδικτύου, στην προσέλκυση πελατών, υποσχόμενος τη δωρεάν επισκευή οποιουδήποτε οχήματος σε φανοποιείο που διατηρούσε, καθώς και την περαίωση κάθε χρονοβόρας διαδικασίας με τις ασφαλιστικές εταιρείες.


Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, κατήρτιζε παρανόμως κάθε απαραίτητο στοιχείο – δικαιολογητικό για την παρουσίαση των εικονικών ανύπαρκτων ζημιών στις ασφαλιστικές εταιρείες, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.


Συγκεκριμένα, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων αστυνομικών, συντάσσονταν ψευδείς βεβαιώσεις ατυχημάτων (Δελτία Οδικών Τροχαίων Ατυχημάτων) πλαστογραφώντας τις υπογραφές των ιδιοκτητών τους .


Επιπλέον, με την 37χρονη σύζυγό του και με 54χρονη ασφαλίστρια που ήταν, επίσης μέλος του κυκλώματος, κατήρτιζε πλαστές «φιλικού διακανονισμού» ή/και υπεύθυνες δηλώσεις ατυχημάτων, όπου και σε αυτές οι υπογραφές των οδηγών ήταν πλαστογραφημένες.


Στη συνέχεια και σε συνεργασία με δύο δικηγόρους μέλη της σπείρας, υπέβαλε αγωγές σε βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών, αποκρύπτοντας τα φερόμενα ως ζημιωθέντα οχήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι εταιρείες να προβούν στο σχετικό έλεγχο (το αληθές σύγκρουσης, το κόστος ζημιών, την αποκατάσταση αυτών κ.λπ.).


Με τη βοήθεια και συνδρομή  51χρονης υπάλληλου της Διεύθυνσης Μεταφορών που ήταν επίσης μέλος του κυκλώματος, άλλαζε διαρκώς πινακίδες στα οχήματα που κατείχε ή του προμήθευε ο 49χρονος έμπορος αυτοκινήτων στην Αττική και απέκρυπτε τις προηγούμενες ζημιές, πλαστογραφώντας τις άδειες κυκλοφορίας.


Με αυτό τον τρόπο πετύχαινε την καταβολή μεγάλων χρηματικών αποζημιώσεων, έως και (28.000) ευρώ ανά περίπτωση – ατύχημα, ύστερα από τη δικαστική εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων.


Η εγκληματική οργάνωση προκειμένου να αποκρύπτονται τα «ίχνη» των σκηνοθετημένων ατυχημάτων και να μην γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της απάτης φρόντιζε να επιμερίζει – κατανέμει τα «ατυχήματα» σε όλες σχεδόν τις ασφαλιστικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονταν στο έπακρο διάφορες ατέλειες στις διαδικασίες ελέγχου.


Η σπείρα είχε καταφέρει να εξαπατήσει τουλάχιστον 27 ασφαλιστικές εταιρείες παρουσιάζοντας τουλάχιστον 140 εικονικά ατυχήματα και προκαλώντας τους ζημιά που συνολικά ξεπερνά το 1,3 εκατ.ευρώ.


Συνολικά συνελήφθησαν 13 άτομα, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά μέλη, ένας 44χρονος επιχειρηματίας – ιδιοκτήτης φανοποιείου και έκθεσης αυτοκινήτων στην Τροιζηνία – και η 37χρονη σύζυγός του. Επίσης, η ΕΛΑΣ πέρασε χειροπέδες σε τέσσερις αστυνομικοί (48χρονος Ανθυπαστυνόμος, δύο Αρχιφύλακες 45 & 48 ετών και 32χρονος Αστυφύλακας) που υπηρετούν σε Αττική, Αίγινα και Κρήτη.


Επιπλέον, συνελήφθησαν για την εμπλοκή τους στο κύκλωμα 51χρονη υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών Πειραιά, δύο δικηγόροι 65 και 35 ετών, 58χρονος πραγματογνώμονας ασφαλιστικών εταιρειών, 54χρονη ασφαλίστρια, 49χρονος έμπορος αυτοκινήτων και ένα ακόμα άτομο 53 ετών, που λειτουργούσε ως «ψευδομάρτυρας», σε υποθέσεις που αφορούσαν τις απάτες.


Στην ίδια υπόθεση κατηγορούμενοι είναι και ένας 47χρονος συνταξιούχος αστυνομικός, καθώς και ένας 45χρονος ημεδαπός πραγματογνώμονας.


Σε βάρος όλων των παραπάνω ατόμων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απάτης, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, παράβασης καθήκοντος και της νομοθεσίας περί όπλων & καταχραστών του Δημοσίου.


Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγούνται σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.


Σε βάρος των αστυνομικών διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα


Πηγή: www.iefimerida.gr 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X