Αρχική / More / Life stories / Έσωσε με το αίμα του 2 εκατομμύρια παιδιά!
Έσωσε με το αίμα του 2 εκατομμύρια παιδιά! thumbnail

Έσωσε με το αίμα του 2 εκατομμύρια παιδιά!

O 77χρονος Αυστραλός James Harrison έγινε γνωστός με το χαρακτηρισμό «άνδρας με το χρυσό χέρι». Έχει κάνει περισσότερες από 1.000 αιμοδοσίες από το 1954 και έχει σώσει τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών.

Ο James γεννήθηκε το 1936. Σε ηλικία 13 ετών υπεβλήθη σε μια δύσκολη εγχείριση θώρακος και χρειάστηκε 12 λίτρα αίματος. Όταν συνειδητοποίησε ότι το αίμα είχε σώσει τη ζωή του, υποσχέθηκε πως θα γίνει αιμοδότης στα 18 του χρόνια.

Έτσι κι έγινε. Το 1954 ξεκίνησε ως εθελοντής αιμοδότης και μετά τις πρώτες αιμοδοσίες ανακαλύφθηκε ότι το αίμα του περιέχει ένα ασυνήθιστα ισχυρό αντίσωμα, τη Rho(D) ανοσοσφαιρίνη. Αυτό χορηγείται στις έγκυες (ή και μετά τη γέννα), όταν τα μωρά που κυοφορούν έχουν ρέζους θετικό, έτσι ώστε να δημιουργηθούν αντισώματα στο αίμα της γυναίκας, τα οποία είναι πιθανό να προσβάλουν τα ερυθροκύτταρα ενός παιδιού με ρέζους θετικό σε επόμενη κύηση (είναι γνωστή και ως Νόσος Ρέζους, η πιο κοινή μορφή της Αιμολυτικής Νόσου των Νεογνών (HDN). Μέσω της αιμοδοσίας του ο Harrison έχει σώσει από θάνατο περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια μωρά.

Το πλάσμα του αίματός του οδήγησε στο να ασφαλιστεί η ζωή του για ένα εκατομμύριο δολάρια.

Από τότε, τα παράγωγα από το πλάσμα του έχουν δοθεί στο 10% των εγκύων που το αίμα τους μπορούσε να είναι ασύμβατο με εκείνο των παιδιών τους. Ανάμεσά τους και η κόρη του.


Πηγή: e-radio.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X