Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Kαι όμως η μουσική προκαλεί… κινδύνους στο σεξ!
Kαι όμως η μουσική προκαλεί... κινδύνους στο σεξ! thumbnail

Kαι όμως η μουσική προκαλεί… κινδύνους στο σεξ!

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Pediatrics’, οι έφηβοι και οι νέοι που ακούνε δυνατά μουσική με ακουστικά έχουν σχεδόν τις διπλάσιες πιθανότητες να έχουν επισφαλή σεξουαλική επαφή και να κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών.


Το άρθρο επιμελήθηκε η Ειρήνη Καλαϊτζίδου, Σύμβουλος Στρες, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, 

www.andrologia.gr

Αυτά τα ευρήματα βασίζονται σε αποτελέσματα έρευνας που συλλέχθηκαν από 944 φοιτητές χαμηλού εισοδήματος σε δύο επαγγελματικές σχολές στην Ολλανδία, ηλικίας από 15 έως 25 ετών.

Η επικίνδυνη μουσική ορίστηκε ως η μουσική με ένταση 89 dBA για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα, με βάση την έκθεση της Επιστημονικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους κινδύνους για την υγεία. (dBA = decibel (dB) με στάθμιση (Α), μέτρο του περιβαλλοντικού θορύβου.)

Αυτή η έκθεση στη μουσική μπορεί να προκαλέσει θορυβογενή απώλεια της ακοής. Άτομα σε αυτή την κατάσταση έχουν συχνά αυξημένο το αίσθημα της απομόνωσης, της κατάθλιψης, της μοναξιάς, του θυμού και του φόβου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι νέοι που άκουγαν δυνατά μουσική μέσω ψηφιακών συσκευών αναπαραγωγής ήχου, είχαν:
• 1,99 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είχαν κάνει χρήση κάνναβης τον τελευταίο μήνα
• 1,10 φορές περισσότερες πιθανότητες να μην χρησιμοποιούν προφυλακτικό στη σεξουαλική τους επαφή.

Επιπλέον, τα άτομα που άκουγαν δυνατά μουσική σε σύγκριση με τους φοιτητές που άκουγαν μουσική με χαμηλότερη ένταση είχαν:

• 5,94 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν καταναλώσει πέντε ή περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά (σε μία μόνο έξοδό τους) 
• 2,03 φορές περισσότερες πιθανότητες να μην χρησιμοποιούν προφυλακτικό στη σεξουαλική τους επαφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι άκουσαν πολύ δυνατή ζωντανή μουσική ήταν 43% λιγότερο πιθανό να αναφέρουν χρήση κάνναβης τον τελευταίο μήνα.

Οι ερευνητές πάντως δεν υποστηρίζουν ότι η δυνατή μουσική προκάλεσε αυτές της επικίνδυνες συμπεριφορές, αλλά ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ τους, επισημαίνοντας ότι η παρούσα μελέτη μπορεί να φανεί χρήσιμη στους υπεύθυνους της δημόσιας υγείας ώστε να πάρουν δραστικά μέτρα για την πρόληψη των επικίνδυνων συμπεριφορών στους νέους.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X