Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Eurogroup: Τέλος Απριλίου 6,3 δισ. €
Eurogroup: Τέλος Απριλίου 6,3 δισ. € thumbnail

Eurogroup: Τέλος Απριλίου 6,3 δισ. €Σε τρεις δόσεις με την πρώτη και μεγαλύτερη ύψους 6,3 δισ. να δίνεται στο τέλος Απριλίου και τις επόμενες δύο, ύψους 1 δισ. να δίνονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, θα επιμεριστεί η δόση των 8,3 δισ. € από τον EFSF προς την Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών στην Αθήνα.


Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 12, η συζήτηση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ζάππειο Μέγαρο, με την αναφορά της τρόικας και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, "η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικά καλό κλίμα και αυτό, άλλωστε, θα αντανακλάται και στην επίσημη δήλωση του Συμβουλίου".

Εξάλλου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η τελική έκθεση της τρόικας για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να είναι έτοιμη λίγο πριν από το Πάσχα.

Τι προηγήθηκε

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επίτροπος επί των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν δήλωσε ότι από την ελληνική Βουλή ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις και πως θα υπάρξει πολιτική υιοθέτηση της συμφωνίας, μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, που επετεύχθη σε τεχνικό επίπεδο. 

Αναφορικά δε, με τις επίσημες αποφάσεις από το Eurogroup σχετικά με τη δόση, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι αυτές θα ληφθούν εν καιρώ.

Τι περιμένει η Αθήνα…

Σε θετικό μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ, επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα ακούσουν την τρόικα και πως "ελπίζουμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα". 

Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά, πως "είναι ωραία που είμαι στην Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει, ενώ παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα".

Ερωτηθείς ο ίδιος "πότε θα αρχίσει η συζήτηση για τη νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους;" απάντησε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί στη βάση των στοιχείων της Eurostat για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 και συμπλήρωσε ότι "θα επιστρέψουμε στη συζήτηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή και μετά".Aπό την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το κύριο θέμα συζήτησης του Ecofin θα είναι η τραπεζική ενοποίηση.

Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δόση των 8,3 δισ. ευρώ από την Ευρώπη, θα κατανέμεται σε τρεις υποδόσεις: 

Μια ύψους 6,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, μια ύψους 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και μία ύψους 1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

28 υπουργοί κλείνουν την Αθήνα

Οι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των συγκεκριμένων ποσών, έχουν ως εξής:

- Για την πρώτη δόση: Ππλήρης εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου.

- Για τη δεύτερη δόση: Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, θέσπιση πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο, νέο πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και εξασφάλιση πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.

- Για την τρίτη δόση: Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου και συγχώνευση με το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα, αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με παράλληλη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση και νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με έλεγχο του "πόθεν έσχες".

Τμήμα της πρόσφατης συμφωνίας με την τρόικα, αποτελούν, εξάλλου, η νέα αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, η θέσπιση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο με αξιολόγηση των υπαλλήλων, η επανεξέταση του πρόσφατου πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις και η προώθηση μιας νέας εργαλειοθήκης (από τον ΟΟΣΑ ή άλλον ανάλογου κύρους διεθνή οργανισμό) για το χονδρεμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη μεταποίηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X