Αρχική / Ψυχολογία / Διατροφικές διαταραχές / Ύπουλο το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Ύπουλο το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών thumbnail

Ύπουλο το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

 


Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι η πιο συχνή ενδοκρινική πάθηση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και επηρεάζει το 10 – 15% των γυναικών.


Μία γυναίκα πάσχει από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών όταν  παρουσιάζει δύο από τα τρία παρακάτω συμπτώματα:


• Πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών τεκμηριωμένη με υπερηχογραφικά


   κριτήρια.


• Διαταραχές εμμηνορρυσίας (όλιγο ή και ανωοθυλακιορρηξία )


• Υπερανδρογοναιμία ( Ακμή ή και υπερτρίχωση προσώπου, θώρακα κοιλιάς,
μηρών αλλά και υπερανδρογοναιμία βιοχημικά τεκμηριωμένη)


ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ


Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών σχετίζεται με διαταραχές της περιόδου, υπογονιμότητα, παχυσαρκία και δασυτριχισμό ενώ η αιτιολογία του είναι αδιευκρίνιστη.   Η προσεκτική αξιολόγηση και θεραπεία όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής και δίνει τη δυνατότητα  τεκνοποίησης στην γυναίκα αλλά και προλαμβάνει την εμφάνιση μακροπόθεσμων επιπλοκών, επικίνδυνων για τη ζωή των ασθενών.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Η Ινοσιτόλη, που είναι  βιταμινούχος παράγοντας του συμπλέγματος βιταμινών B βελτιώνει τη γενική κλινική εικόνα και τη γονιμότητα των γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών,  διορθώνοντας τις μεταβολικές και αναπαραγωγικές αλλαγές που σχετίζονται με το Σύνδρομο, Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ,που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα,  στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο  Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής  του  Νοσ.  Niguarda Ca’ Granda, οι θεραπείες του Συνδρόμου Πολυκυστικών  Ωοθηκών (ΣΠΩ)  με ινοσιτόλη παρέχουν βελτίωση της λειτουργίας των ωοθηκών, βελτίωση της ινσουλιναιμίας, βελτίωση του ορμονικού προφίλ και μείωση των περιφερικών επιδράσεων των ανδρογόνων.


 


Η ινοσιτόλη, υπάρχει ως συστατικό των φυτικών ινών & περιέχει  9 στερεοϊσομερή, από τα οποία τα πιο σημαντικά είναι η μυο-ινοσιτόλη και η D-chiro-ινοσιτόλη. Στην αγορά διατίθεται από τα φαρμακεία ως συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει ινοσιτόλη και φυλλικό οξύ.


 


Όπως και οι άλλες βιταμίνες της ομάδας B, η ινοσιτόλη είναι υδατοδιαλυτή, λόγος για τον οποίο μια πιθανή πρόσληψη σε καθαρή μορφή δεν προκαλεί δυσανεξία ή τοξικότητα.


 


Για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν,  η μυο-ινοσιτόλη  μπορεί να ρυθμίσει την περίοδο, να μειώσει τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών και να βοηθήσει στον περιορισμό της ακμής. Ο συνδυασμός της μυο-ινοσιτόλης και D-chiro-ινοσιτόλης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στις γυναίκες με πρόβλημα παχυσαρκίας ή με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο από 25. 


 


Σε περίπτωση που έρθει η στιγμή που η γυναίκα επιθυμεί να μείνει έγκυος, η χορήγηση της μυο-ινοσιτόλης αποκαθιστά – ρυθμίζει τη λειτουργία των ωοθηκών, προάγοντας την ωορρηξία και συμβάλλοντας έτσι στη γονιμότητα.


 


Επιπρόσθετα, η   χρήση συμπληρώματος ινοσιτόλης, χάρη στην ικανότητά της να αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, συντελεί στη βελτίωση της ποιότητας των ωοκυττάρων και στην αύξηση του αριθμού των ωοκυττάρων που συλλέγονται έπειτα από διέγερση των ωοθηκών σε ασθενείς οι οποίες υποβάλλονται σε διαδικασία  Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.


 


ΩΦΕΛΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ


Έμβρυα μπορούν με επιτυχία να πολλαπλασιαστούν in vitro, τεχνικές μεταφοράς του πυρήνα προσφέρουν νέες θεραπείες για γενετικά νοσήματα κι ακόμη την ενδεχόμενη κατασκευή γαμετών ενώ δοκιμάζονται νέες τεχνικές ωρίμανσης in vitro  των ανθρώπινων ωαρίων που θα  βρουν εφαρμογή  σε γυναίκες με ΣΠΩ, πτωχές απαντήτριες ή ασθενείς στις οποίες απαγορεύεται να χορηγηθούν φαρμακευτικά σχήματα. Τέλος η πιθανή παραγωγή αρχέγονων κυτταρικών σειρών (stem cells) προερχόμενων από πολυδύναμα εμβρυικά κύτταρα είναι στο ξεκίνημά της και θα πρέπει να εξετασθεί σε σχέση με τα ηθικά και νομικά πλαίσια της αναπτυσσόμενης ανθρώπινης  αναπαραγωγής.


 


 


ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΘΡΕΨΗ


 


Η μέλλουσα μητέρα δεν πρέπει απλά να προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά  και στις σωστές ποσότητες.


 


Η διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι ίσως από τα σημαντικότερα ζητήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει τόσο η ίδια η εγκυμονούσα όσο και ο Γυναικολόγος της, αποσκοπώντας στη δημιουργία αποθεμάτων των κατάλληλων θρεπτικών ουσιών για το έμβρυο και μετέπειτα για την παραγωγή ενός πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά μητρικού γάλακτος κατά το θηλασμό (ποιοτικό μητρικό γάλα).


Η εγκυμοσύνη, αποτελεί μια από τις ομορφότερες και σημαντικότερες περιόδους στη ζωή κάθε γυναίκας. Η αναπαραγωγή ολοκληρώνει ουσιαστικά τη γυναικεία φύση. Επίσης, ολοκληρώνει την έννοια της οικογένειας. Παράλληλα όμως με την ευτυχία που βιώνει η κάθε εγκυμονούσα, πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κάθε κύηση με σοβαρότητα και προσοχή, καθώς από αυτή εξαρτάται και η υγεία του παιδιού που πρόκειται να γεννηθεί.


 


Η ελλιπής διατροφή κατά την κύηση έχει ως αποτέλεσμα τη μη φυσιολογική διαμόρφωση και λειτουργία του πλακούντα και την ανεπαρκή παροχή όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου στο έμβρυο. Οι αρνητικές συνέπειες της ελλιπούς διατροφής συντελούν στην Υπολειπόμενη Ενδομήτρια Ανάπτυξη (IUGR) και εκδηλώνονται βραχυπρόθεσμα αμέσως μετά τη γέννηση, αλλά και μακροπρόθεσμα στην περιγεννητική περίοδο, την παιδική ηλικία και την ενήλικη ζωή.


 


Ως Υπολειπόμενη Ενδομήτρια Ανάπτυξη χαρακτηρίζεται η παθολογική κατάσταση, η οποία δεν επιτρέπει την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του εμβρύου, επηρεάζοντας το τελικό αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης. Η επίπτωση της Υπολειπόμενης Ενδομήτριας Ανάπτυξης υπολογίζεται περίπου σε 5% στο γενικό πληθυσμό και αποτελεί τη 2η κύρια αιτία περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας ενώ σχετίζεται με υπολειπόμενη ανάπτυξη στην εφηβική και ενήλικη ζωή.


ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ


Διατροφικές ελλείψεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πιθανές επιπτώσεις της έλλειψης.


ΣυστατικόΈμβρυοΘερμίδεςΠρόωρος τοκετός, χαμηλό βάρος γέννησηςΩμέγα 3 ( DHA) Λιπαρά ΟξέαΚίνδυνος αποβολής, χαμηλό βάρος γέννησης, επιλόχειος κατάθλιψηΠρωτεΐνηΧαμηλό βάρος γέννησηςΣίδηροςΘάνατος εμβρύου, πρόωρος τοκετός, χαμηλό βάρος γέννησηςΨευδάργυροςΕμβρυακές δυσπλασίες συμπεριλαμβανομένων και των ανωμαλιών του νευρικού σωλήναΑσβέστιοΕλαττωμένη οστική πυκνότητα (σπάνια)Φυλλικό  οξύΑνωμαλίες του νευρικού σωλήνα του εμβρύου 


Για όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,  αλλά και του θηλασμού, οι διατροφικές ανάγκες της μητέρας είναι αυξημένες και ιδιαίτερες. Στόχος των Γυναικολόγων  είναι να καλύψουν τις ανάγκες αυτές με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο. Η μέλλουσα μητέρα δεν πρέπει απλά να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά  και στις σωστές ποσότητες, καθώς η μητρική διατροφή αποτελεί το «βασικό παίκτη» για μια υγιή κύηση, αφού τα μακρο- και μικρο-διατροφικά στοιχεία αποτελούν άμεσο ρυθμιστή της σταθερότητας του DNA, επιδρούν δε και στη έκφραση των εμβρυϊκών γονιδίων και των γονιδίων του πλακούντα.


 


Η ενέργεια (μακρο-διατροφικά στοιχεία) και οι σχετικές ανάγκες της κατά την κύηση, ειδικά τους τελευταίους μήνες, είναι κατά περίπου 10% αυξημένες από ότι πριν την εγκυμοσύνη, Αντίθετα, οι ανάγκες σε βιταμίνες και μέταλλα (μικρο-διατροφικά στοιχεία) κατά την κύηση αυξάνονται σημαντικά. Για το λόγο αυτό οι εγκυμονούσες θα πρέπει να δίδουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα της διατροφής, αλλά και στη λήψη ενδεδειγμένων συμπληρωμάτων, όπου αυτό χρειάζεται.


Η λήψη σε καθημερινή βάση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής, συνιστώνται σ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού είναι σίγουρο ότι αφενός μεν η λήψη  τους στη σωστή ποσότητα από τη διατροφή είναι εξαιρετικά απίθανη, αφετέρου δε  βοηθά στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και Ωμέγα -3 λιπαρά οξέα.


Επιπλέον, σύμφωνα με κλινικές έρευνες, η χορήγηση κατά την κύηση και τον θηλασμό των Ωμέγα -3 λιπαρών οξέων, όπως αυτά που περιέχονται, μεταξύ των άλλων συστατικών, σε εξειδικευμένα για την κύηση και τη γαλουχία πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, όπως είναι το  Iofolen, μπορεί να έχει  ευνοϊκές επιδράσεις στην ανάπτυξη των νοητικών λειτουργιών του παιδιού, ενώ  ικανή πρόσληψη αυτών  μειώνει και τη συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης.


ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ


Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής με εξειδικευμένη σύνθεση, όπως είναι το Iofolen, όταν συστήνονται κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας, βοηθούν στην  εμβρυϊκή αύξηση και ανάπτυξη, σε καλύτερη έκβαση της κύησης και  στη βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας της γυναίκας. Τα οφέλη αφορούν τόσο στη μητέρα όσο και στο βρέφος (πρόληψη νόσων που συνδέονται με την κύηση, χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών κατά τον τοκετό, υγιής ανάπτυξη και γέννηση ενός υγιούς, τελειόμηνου βρέφους). 


Επιπρόσθετα, μελέτες έχουν δείξει ότι αν η πρόσληψη από τη μητέρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι χαμηλή, είναι δυνατό να παρατηρηθεί ανεπάρκεια βιταμινών Α, Β1, Β6, C, D και Ε, βιοτίνης, φυλλικού οξέος και ιωδίου στο μωρό της. Η πτωχή διατροφή της μητέρας είναι δυνατό να προκαλέσει μείωση της συγκέντρωσης σημαντικών πρωτεϊνών του μητρικού γάλακτος που προστατεύουν το μωρό από λοιμώξεις. Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα μπορούν να διασφαλίσουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος υψηλής ποιότητας και να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της μητέρας  σε θερμίδες και πρωτεΐνες.


Συμπερασματικά, η  κάθε μέλλουσα μητέρα πρέπει λοιπόν να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση ειδικού διαιτολογίου που θα της συστήσει ο Γυναικολόγος της, αλλά να ακολουθεί και τις συστάσεις των ειδικών για τη λήψη, όπου απαιτείται, των κατάλληλων για την εγκυμοσύνη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής. Στόχος όλων (γιατρών και γυναικών) είναι να διασφαλιστούν οι ιδανικές συνθήκες για την ολοκλήρωση μιας όσο το δυνατόν καλύτερης εγκυμοσύνης και να δημιουργηθούν οι βάσεις για ένα υγιές μέλλον για το μωρό της κάθε γυναίκας.


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X