Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου υπνοβατήσει;
Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου υπνοβατήσει; thumbnail

Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου υπνοβατήσει;

Η υπνοβασία χαρακτηρίζεται από περίπλοκες και αυτόματες συμπεριφορές όπως το να απομακρύνεται το άτομο από το κρεβάτι σε ένα από τα βαθύτερα στάδια του ύπνου.


Ο υπνοβάτης  σηκώνεται από το κρεβάτι σχεδόν πάντα κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού της νύχτας , ειδικά κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ωρών του ύπνου .


Στις περισσότερες περιπτώσεις , η  υπνοβασία περιορίζεται στο να περπατήσει  το άτομο στο δωμάτιό του. Όταν φεύγει ο υπνοβάτης πιο μακριά, συνήθως πηγαίνει στην κουζίνα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να αφήσει το σπίτι, ακόμα και οδηγήσει τα οχήμά του.


Σε γενικές γραμμές, ο υπνοβάτης αυθόρμητα τείνει  να επιστρέφει στο δωμάτιό τους.


Όταν ξυπνήσει ο υπνοβάτης , βρίσκεται σε σύγχυση και χρειάζεται ένα μικρό χρονικό διάστημα για να επανέλθει στις κανονικές λειτουργίες του.


Σχεδόν το ένα τρίτο των υπνοβατών αντιδρούν επιθετικά – με χαστούκια και γροθιές – όταν ξυπνούν ξαφνικά . Το 50% όσων έχουν συμβουλευθεί ένα γιατρό δήλωσαν ότι έχουν υποστεί σωματική βλάβη κατά τη διάρκεια της υπνοβασίας και το ίδιο ποσοστό δήλωσε ότι είχε βίαιη συμπεριφορά απέναντι στους άλλους ή αντικείμενα .


Η υπνοβασία είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα , ιδίως μεταξύ των παιδιών . 15 έως 30 % των παιδιών έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο υπνοβασίας στην παιδική τους ηλικία. Αρχίζει συνήθως γύρω στην ηλικία των 4 ή 5 χρόνια και εκτιμάται ότι γύρω στα 11 τους χρόνια το 7 % των παιδιών έχουν συχνά επεισόδια  ενώ μεγαλώνοντας τα ποσοστά υπνοβασίας συνήθως μειώνονται.


Τα επεισόδια υπνοβασίας έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:


-          το άτομο δεν έχει καμία μνήμη του τι έκανε , ούτε καν να ότι σηκώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας


-          συνήθως είναι σύντομα, μόλις λίγα λεπτά , αλλά μπορεί να είναι και  μεγαλύτερης διάρκεις σε ορισμένες περιπτώσεις (έως 30 λεπτά)


-          ο υπνοβάτης δείχνει να είναι ξύπνιος αφού έχει ανοιχτά τα μάτια


-          ο υπνοβάτης είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις παραγγελίες ή ερωτήσεις απαντώντας μονολεκτικά με μία συλλαβή ( ναι και όχι) αλλά φαίνεται ενοχλημένος από τις ερωτήσεις και επιθετικός  αν τον πιέσετε πολύ για να απαντήσει. 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X