Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Ευνοεί την εγκυμοσύνη η λήψη ασπιρίνης;
Ευνοεί την εγκυμοσύνη η λήψη ασπιρίνης; thumbnail

Ευνοεί την εγκυμοσύνη η λήψη ασπιρίνης;

Η λήψη ασπιρίνης σε χαμηλά πάντα επίπεδα ενδέχεται να ευνοήσει τη γονιμότητα των γυναικών, όπως υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.


Σε μελέτη που συμμετείχαν περισσότερες από 1.000 εθελόντριες  μειστορικό αποβολής παρατηρήθηκε  ότι η λήψη του ασπιρίνης αύξησε τις πιθανότητες σύλληψης και γέννησης ενός υγιούς μωρού.


Σε αντίθεση, όμως, με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, το φάρμακο δεν φάνηκε να προλαμβάνει τις αποβολές.


Όπως σημειώνεται στην ιατρική επιθεώρηση "The Lancet" επιστήμονες από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, πολλοί γιατροί χορηγούν μικρές δόσεις ασπιρίνης σε γυναίκες οι οποίες έχουν ιστορικό αποβολής ή θνησιγένειας (γέννηση νεκρού του μωρού) για να αποτρέψουν επανάληψη του φαινομένου.


Για να εξετάσουν αναλυτικότερα το θέμα, χώρισαν τις εθελόντριές τους, οι οποίες προσπαθούσαν να μείνουν έγκυοι, σε δύο ομάδες. Οι μισές από αυτές έπαιρναν καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης και οι άλλες μισές μία ανενεργή ουσία (ψευδοφάρμακο).


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μεταξύ των γυναικών που είχαν χάσει ένα μωρό πριν από την 20η εβδομάδα της κυήσεως και έπαιρναν ασπιρίνη, το 78% έμειναν έγκυοι έναντι του 66% απ’ όσες έπαιρναν την ανενεργή ουσία.


Επιπλέον, το 62% απ’ όσες είχαν πάρει ασπιρίνη πριν από την εγκυμοσύνη γέννησαν τελικά υγιή μωρά, έναντι του 53% όσων έπαιρναν την ανενεργό ουσία.


Οι ερευνητές συνεπέραναν ότι οι διαφορές αυτές οφείλονται στο ότι η ασπιρίνη βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και έτσι αυξάνει την παροχή αίματος στη μήτρα και στο έμβρυο.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X