Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Τι δείχνει το πρώτο υπερηχογράφημα του μωρού σας
Τι δείχνει το πρώτο υπερηχογράφημα του  μωρού σας thumbnail

Τι δείχνει το πρώτο υπερηχογράφημα του μωρού σας

Το πρώτο υπερηχογράφημα


Είναι η ευκαιρία να δείτε το μωρό σας για πρώτη φορά. Αυτό το πρώτο υπερηχογράφημα ελέγχει τα μεγέθη του μωρού σας για να επιβεβαιώσει πότε έγινε η σύλληψη και να δώσει ακριβή αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού.


Το πρώτο υπερηχογράφημα πραγματοποιείται ανάμεσα στις 10 με 14 εβδομάδες. Είναι αξέχαστη στιγμή της εγκυμοσύνης, που θα θέλετε να μοιραστείτε με το σύντρορό σας.


Μπορεί να σας ζητηθεί να πιείτε υγρά πριν για να είναι γεμάτη η κύστη σας και να σπρώχνει τη μήτρα προς τα πάνω ώστε να απεικονιστεί καλύτερα.


Ο γιατρός βάζει λίγο ζελ στην κοιλιά σας και κινεί μια κεφαλή πάνω στο δέρμα.


Με χρήση ηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας δημιουργείται στην οθόνη μια εικόνα του μωρού, του πλακούντα, της μήτρας και άλλων οργάνων της πυέλου. Η εξέταση είναι ανώδυνη και χαμηλού κινδύνου για τη μητέρα και το μωρό. Η τεκμηρίωση της ηλικίας της κύησης επιβεβαιώνει την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και βοηθά στον σωστό προγραμματισμό των απεικονιστικών εξετάσεων. Αν τα ευρήματα διαφέρουν πολύ από εκείνα που βασίστηκαν στην ημερομηνία της τελευταίας περιόδου, θα λαμβάνονται υπόψη τα δεύτερα. Το υπερηχογράφημα αυτό είναι σημαντικό αν δεν ήταν τακτικός ο έμμηνος κύκλος σας ή αν συλλάβατε μόλις σταματήσατε τα αντισυλληπτικά.


Αν γίνει πριν από τις 13 εβδομάδες, θα μετρηθεί το μωρό από την κορυφή του κεφαλιού έως τη βάση της σπονδυλικής στήλης. Μετά τις 13 εβδομάδες, θα μετρηθεί η περιφέρεια του κεφαλιού.


Το υπερηχογράφημα δίνει και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Επιβεβαιώνει ότι η κύηση εξελίσσεται στη μήτρα και όχι στη σάλπιγγα (δεν είναι εξωμήτρια) και εντοπίζει αν υπάρχουν περισσότερα από ένα μωρά. Ελέγχει το χτύπο της καρδιάς τουμωρού και την ομαλή του ανάπτυξη –αν  και τα όργανά του θα εξετασθούν λεπτομερώς στις 20 εβδομάδες. Το πρώτο υπερηχογράφημα μπορεί  να συνδυαστεί με υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας που εκτιμά τον κίνδυνο χρωμοσωμικών και καρδιακών προβλημάτων.


Η ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ


Θα πάρετε αντίγραφο του υπερηχογραφήματός σας. Αυτή η πρώτη θαμπή φωτογραφία του μωρού είναι σίγουρα κάτι που θα φυλάτε σαν  θησαυρό για πολλά χρόνια. Βάλτε το σε  σκοτεινό μέρος για να μην ξεθωριάσει, γιατί το χαρτί του είναι ευαίσθητο στο φως.


Η μέτρηση του μωρού σας


Στην αρχή της εγκυμοσύνης, το μωρό σας είναι κουλουριασμένο, πράγμα που καθιστά δύσκολη τη μέτρηση των άκρων του. Ο ακριβέστερος τρόπος για να εκτιμηθεί η ανάπτυξη του είναι ναμετρηθεί από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι τα οπίσθια.


Η ΑΜΦΙΒΡΕΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ


 Η μέτρηση της απόστασης ανάμεσα στα δύο οστά του κεφαλιού -τα βρεγματικά (με τους σταυρούς)- βοηθά στην εκτίμηση της ανάητυξης του μωρού.


Η ανάμνηση του πρώτου υπερηχογραφήματος


«Είχα πόνους και αίμα γύρω στις 6 με 8 εβδομάδες και υπήρξε υπόνοια για εξωμήτρια κύηση.Έκανα υπερηχογράφημα που επιβεβαίωσε ευτυχώς τη σωστή θέση της εγκυμοσύνης στη μήτρα. Ο άντρας μου κι εγώ κοιτούσαμε την οθόνη και χάρη στην ιατρική μου εκπαίδευση μπόρεσα αμέσως να δω την καρδιά του μωρού μας να χτυπά. Από εκείνη τη στιγμή αρχίσαμε να δενόμαστε μαζί του.» Ν Κ


«Ενώ είχα δει πάρα πολλά υπερηχογραφήματα κατά την ιατρική μου εκπαίδευση, ήταν τελείως διαφορετικά στο υπερηχογράφημα του δικού μου μωρού. Βλέποντας το χτύπο της καρδιάς της κόρης μου με τα ίδια μου τα μάτια, ένιωσα την εγκυμοσύνη μου πιο πραγματική.»L J


 Dr Virginia Beckett, Επιστημονική Θεώρηση Δρ Αναστάσιος Γιαντζόγλου, Η Εγκυμοσύνη μου, εκδ. Διόπτρα (2013)

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X