Αρχική / Ψυχολογία / Εθισμός εξαρτήσεις / To γνωρίζατε; Το πόσο καπνίζουμε δείχνει αν έχουμε έλεγχο της ζωής μας!
To γνωρίζατε; Το πόσο καπνίζουμε δείχνει αν έχουμε έλεγχο της ζωής μας! thumbnail

To γνωρίζατε; Το πόσο καπνίζουμε δείχνει αν έχουμε έλεγχο της ζωής μας!

Αν είστε εθισμένοι σε κάποια ουσία, ο εθισμός σας ενδέχεται να συνοδεύεται ή να προκαλείται από την αδυναμία εκπλήρωσης μιας βαθιάς σας επιθυμίας. Παρότι μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, ίσως πιστεύετε ότι η πραγματοποίηση των ονείρων σας είναι πέρα από τις δυνάμεις σας. Ενδέχεται ακόμη και να αποδέχεστε την ήττα, τροφοδοτώντας την πεποίθηση ότι σας είναι δύσκολο να σπάσετε συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η πρόσληψη εθιστικών τροφίμων.


Κείμενο του εναλλακτικού Θεραπευτή Andreas Moritz. 


Πολλοί καπνιστές προβάλλουν το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να κόψουν το κάπνισμα αν περιβάλλονται διαρκώς από άλλους καπνιστές. Κάποιοι φοβούνται τα συμπτώματα του στερητικού συνδρόμου που εν γένει συνοδεύουν την αιφνίδια διακοπή του καπνίσματος. Υπάρχουν άτομα που έχουν καταφέρει να κόψουν το κάπνισμα, αλλά το ξαναρχίζουν μόλις πάρουν βάρος.


Πολλοί καπνιστές που επιθυμούν να απαλλαγούν από τον εθισμό τους αισθάνονται ότι δεν διαθέτουν επαρκή βούληση για να το επιτύχουν. Γιατί δίνουμε σε ένα μικρό τσιγάρο τόση δύναμη ώστε να είναι σε θέση να αποστερεί την ελευθερία των συνειδητών επιλογών μας;


Το κάπνισμα, όπως όλες οι εθιστικές συνήθειες, είναι απλώς το σύμπτωμα ενός υποβόσκοντος κενού, μιας αίσθησης ανεπάρκειας. Τι λείπει από τη ζωή μας και αποζητούμε υποκατάστατα;


Το ερώτημα δεν δύναται να απαντηθεί διότι υπάρχουν αμέτρητες πιθανές απαντήσεις, πολλές από τις οποίες είναι γνωστές μόνο στο ίδιο το άτομο. Ωστόσο, η ανάγκη για κάπνισμα μπορεί να είναι χρήσιμη αφού αποκαλύπτει αυτή την εσωτερική έλλειψη και βοηθά το χρήστη να την ξεπεράσει.


Αντί να κατακρίνετε τον εαυτό σας που τρέφει μια συνήθεια η οποία μπορεί να αποβεί νοσογόνος ή θανατηφόρα, μπορείτε να μάθετε πολλά από αυτήν και να ξανανιώσετε πλήρεις. Επειδή ενδέχεται να μην κατανοείτε τα μηνύματα που κρύβονται πίσω από τη συνήθειά σας, αποδέχεστε μοιρολατρικά ότι η διακοπή της είναι δύσκολη υπόθεση.


Ωστόσο, το κάπνισμα μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο της ζωής σας. Έτσι, σας ανοίγει το δρόμο για την ανάκτησή του.


Η δικαιολογία «δεν μπορώ να κόψω το κάπνισμα επειδή…» είναι μια υποσυνείδητη παραδοχή ότι είμαι θύμα και έχω χαμηλή αυτοεκτίμηση. Θεωρώ ότι ένα κομμάτι του εαυτού μου είναι αδύναμο και ανεπαρκές. Ένα κομμάτι μου δεν αισθάνεται ζωντανό και υγιές. Το κάπνισμα με κάνει να παραδέχομαι ότι η επιθυμία μου για ένα τσιγάρο είναι μεγαλύτερη από την επιθυμία μου να είμαι υγιής και να αγαπώ τον εαυτό μου. Είναι πολύ δύσκολο να κόψω το κάπνισμα ή οποιονδήποτε εθισμό όσο τροφοδοτώ αυτή την υποβό-σκουσα αδυναμία μέσω δηλώσεων του τύπου «Δεν μπορώ να το κόψω» ή «Θα μου στρίψει αν δεν καπνίσω».


ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ


Η προσπάθεια απαλλαγής από τη συνήθεια του καπνίσματος είναι σαν να πολεμούμε τη φωτιά με τη φωτιά. Αυτό μπορεί να είναι και ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους καταπολέμησης οποιασδήποτε υποβόσκουσας αίσθησης αδυναμίας και εξάρτησης. Καταπνίγοντας την επιθυμία για κάπνισμα, απλά την τροφοδοτούμε. Η επιθυμία πρέπει να εκπληρωθεί, ή τουλάχιστον θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε αν θέλουμε να την εκπληρώσουμε ή όχι. Ο εθισμός στο τσιγάρο, ο οποίος αντικατοπτρίζει μια εσωτερική αίσθηση ανεπάρκειας και κενού, μπορεί να μετατραπεί σε μια αποτελεσματική τεχνική που θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε πλήρεις και να ανακτήσουμε τον έλεγχο. 


Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Διόπτρα για την ευγενική παραχώρηση του υλικού. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X