Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Πώς να αναγνωρίζεις τους ανθρώπους που δεν κάνουν για γάμο
Πώς να αναγνωρίζεις τους ανθρώπους που δεν κάνουν για γάμο thumbnail

Πώς να αναγνωρίζεις τους ανθρώπους που δεν κάνουν για γάμο

Από τον συγγραφέα και ψυχοθεραπευτή John Townsend


Ο μεγάλος συνθέτης και μαέστρος της τζαζ, ο Ντιουκ Έλλιγκτον, ρωτήθηκε κάποτε τι σημαίνει γι’ αυτόν καλή μουσική. Ο Ντιουκ απάντησε: “Αν ακούγεται καλή, τότε είναι καλή”. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους που είναι ακατάλληλοι για σχέση. Έναν άνθρωπο που τον νιώθετε ακατάλληλο, είναι απλά ακατάλληλος. Δεν έχει σημασία αν δεν μπορείτε να πείτε τι είναι ακριβώς αυτό που σας δίνει αυτή την αίσθηση, ή αν δεν μπορείτε να το περιγράφετε με λέξεις. Όπως θα εξηγήσω και στο επόμενο κεφάλαιο, γνωρίζουμε περισσότερα απ’ αυτά που μπορούμε να εκφράσουμε λεκτικά. Έτσι, αν έχετε τη διαίσθηση ότι κάποιοι ανήκει στην ομάδα των ακατάλληλων συντρόφων, ακουστέ τη διαίσθησή σας, πάρτε την σοβαρά, και απομακρυνθείτε.


Κάποια μέρα μιλούσα με το φίλο μου τον Ντάνκαν, γι’ αυτό το είδος των ανθρώπων, και μου είπε την παρακάτω ιστορία:


“Βγήκα μια φορά -το εννοώ, μόνο μια φορά, εδώ και πολύ καιρό-με μια γυναίκα που φαινόταν η πλέον ακατάλληλη για σχέση. 'Ηταν όμορφη, σέξι και ενδιαφέρουσα σαν άνθρωπος. Στο τέλος της βραδιάς είχα μια παράξενη αίσθηση γι’ αυτή τη γυναίκα. Δεν μπορούσα να εξηγήσω ακριβώς αυτό που ένιωθα. Δεν ήταν ότι αισθάνθηκα άβολα ή απειλητικά – ήταν ευχάριστη η βραδιά μας. Ήταν απλά μια παράξενη διαίσθηση για εκείνη, που μου έλεγε να μην την ξαναπάρω τηλέφωνο. Και δεν την ξαναπήρα. Αλλά στα χρόνια nor ακολούθησαν, κατάφερνα να μαθαίνω νέα της, πιο πολύ από περιέργεια, και να παρακολουθώ πως εξελίσσεται η ζωή της. Δεν θα μοιραστώ μαζί σου τις ζουμερές λεπτομέρειες. Το μόνο που μπορώ να πω είναι, ότι στην επιφάνεια ήταν πολύ πετυχημένη γυναίκα, αλλά απ’ όπου περνούσε, άφηνε πίσω της ανθρώπινα πτώματα: Τον πρώτο της άντρα στα σίγουρα, ίσως και τον δεύτερο, ακόμα και τη  μητέρα της, που πέθαναν από καρκίνο”. Η χειρότερη περίπτωση για σχέση.


Μπορεί ν’ αντιδράσετε με δυο τρόπους σ’ αυτό τον κατάλογο με τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που είναι ακατάλληλοι για σχέση. Υπάρχει περίπτωση να τον βρείτε περιορισμένο. Ιδιαίτερα αν είστε γυναίκα, μπορεί ν’ αναρωτιέστε γιατί δεν συμπεριλαμβάνει άντρες που ποτέ δεν μεγάλωσαν, που δεν είναι ικανοί ν’ αγαπήσουν, που μισούν τις γυναίκες, που έχουν φοβία με τη δέσμευση, κ.τ.λ. Λοιπόν, αφού αναρωτιέστε κάτι τέτοιο, ήδη γνωρίζετε καλά ποιοί είναι οι άντρες που είναι ακατάλληλοι για σχέση. Και βέβαια συμφωνώ μαζί σας. Ίσως και να έχετε διαβάσει κάποια απ’ τα πολλά βιβλία που έχουν γραφτεί γι’ αυτό το είδος των άντρων. Και θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα όσα προτείνουν τα βιβλία αυτά. Ίσως υπάρχουν κι άλλα χαρακτηριστικά, που, λόγω των προσωπικών σας εμπειριών, ξέρετε να ξεχωρίζετε έναν ακατάλληλο άντρα για σας. Και, βέβαια, σας προσκαλώ να προσθέσετε αυτά τα χαρακτηριστικά στον κατάλογο. (Καθένας μας έχει κάποια υποσυνείδητα κριτήρια που χρησιμοποιεί για να προσδιορίζει ποιος είναι κατάλληλος και ποιος ακατάλληλος για σύντροφος – χωρίς ίσως να μπορεί να εκφράσει αυτά τα κριτήρια με λέξεις. Είναι απλά μια αίσθηση, όπως είπε κι ο Ντάνκαν).


Τα χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων, τους καθιστούν ακατάλληλους συντρόφους για οποιονδήποτε. Έχετε κι εσείς τον προσωπικό σας κατάλογο με τέτοιου είδους χαρακτηριστικά, και γνωρίζετε ποιός είναι ακατάλληλο ταίρι για σας. Επιπρόσθετα, υπάρχει ένα ειδικό θέμα που, αν δεν συμφωνείτε σ’ αυτό, γίνεστε αυτόματα ακατάλληλος ο ένας για τον άλλο. Είναι το θέμα των παιδιών. Κι αν υπάρχει διαφωνία σ’ αυτό το σημαντικό θέμα, δεν θα πρέπει να παντρευτείτε.


Θα θέλατε ν’ αποκτήσετε παιδιά;


Οποιαδήποτε διαφωνία πάνω σ’ αυτό το θέμα, είναι πολύ σημαντική, γιατί η απόφαση να κάνετε παιδιά (η παρουσία τους, ή η απουσία τους), επηρεάζει τη ζωή σας. Κι έτσι, καλό είναι να γνωρίζετε από πριν τι προσδοκίες να έχετε. Δεν είναι δυνατόν να παντρευτείτε στα είκοσι πέντε και να περιμένετε μέχρι τα τριάντα για να διαπιστώσετε ότι διαφωνείτε. Οπότε μπαίνετε και στο δίλημμα: Μένετε ή χωρίζετε; (Είμαι έκπληκτος από το πόσοι λογικοί κι έξυπνοι άνθρωποι προβληματίζονται απ’ αυτό το δίλημμα). Έχετε ήδη επενδύσει συναισθηματικά στη σχέση σας, και έχετε δημιουργήσει ένα σταθερό δεσμό. Και τώρα, μετά από τόσα χρόνια, το βάρος της απόφασης θα το σηκώσει αυτός που θέλει παιδιά. Κι αν αποφασίσει να βρει έναν καινούργιο σύντροφο που να θέλει κι αυτός ν’ αποκτήσει παιδιά, θα πρέπει να ξαναρχίσει απ’ την αρχή – δεν είναι κρίμα: Ιδιαίτερα αν είστε γυναίκα, θα αισθανθείτε μια πίεση εξαιτίας του χρόνου που χάθηκε. Με λίγα λόγια, αν συνειδητοποιήσετε ότι διαφωνείτε στο θέμα των παιδιών τα θέλετε και είστε έτοιμοι να τ’ αποκτήσετε, αυτό θα σας δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή, που μπορεί να είναι πολύ επώδυνη. Γι’ αυτό θα πρέπει να συμφωνήσετε απ’ την αρχή. Ένας σύντροφος που δεν είναι σίγουρος, θα πρέπει τουλάχιστον να συμφωνήσει ότι θα πει το “Ναι” σε κάτι που εσείς το θέλετε πολύ.


Παρομοίως, αν πριν το γάμο, δεν είστε και οι δύο σίγουροι αν θέλετε παιδιά, αλλά έχετε δεσμευτεί με την υπόσχεση του γάμου, θα πρέπει να συμφωνήσετε ότι, αν κάποια στιγμή, ένας από σας θελήσει παιδιά, ο άλλος θα το αποδεχτεί.


Όταν θα έχετε συμφωνήσει για το θέμα των παιδιών, δεν είναι σοφό » αλλάξετε γνώμη.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X