Αρχική / Ψυχολογία / Οικονομική κρίση / Ανεργία: "Ντρέπομαι που δεν έχω λεφτά να κάνω Πάσχα"
Ανεργία: "Ντρέπομαι που δεν έχω λεφτά να κάνω Πάσχα" thumbnail

Kατερίνα, 32 ετών

Ανεργία: "Ντρέπομαι που δεν έχω λεφτά να κάνω Πάσχα"

Αναγνωστριά μας ρωτά: 


Πριν 2 μήνες ο ανδρας μου έμεινε χωρίς δουλειά. Έχουμ πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είμαι στη δυσάρεστη θέση να κάνουμε Πάσχα με πολύ λίγα χρήματα. Η αλλαγή στην οικογένεια είναι ξαφνική τα παιδιά είναι στην εφηβεία είναι μεγάλα και ευτυχώς καταλαβαίνουν. Νιώθω άσχημα γιατί φέτος ούτε σε συγγενείς μπορούμε να γιορτάσουμε καθώς δεν έχουμε λεφτα καν για δώρα και πολλοί από αυτούς είναι σνομπ και σίγουρα θα το παρεξηγήσουν. Λυπάμαι που το λέω αλλά δεν περισσέυουν χρήματα ούτε για να πάρουμε δώρο στο βαφτιστήρι μας. Τι να κάνω; Τι να του πω ότι το ξεχάσαμε; Δυστυχώς πίσω από τη φτώχεια κρύβεται και πολύ ντροπή. 


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής, Δημήτρης Κατσαρός. 


Δημήτρης Κατσαρός


 


Αγαπητή αναγνώστρια:

 

Η φτώχεια κρύβει πολλή ντροπή όπως λέτε όμως δεν είναι ντροπή. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η ανεργία μαστίζει το ένα πέμπτο του πληθυσμού και κυρίως τους νέους ανθρώπους. Η εργασία είναι δικαίωμα και αυτή τη στιγμή μοιάζει με προνόμιο. Ίσως αυτό για κάποιους να φαίνεται αξιοκρατικό (εξού και ο σνομπισμός στον οποίο αναφέρεστε) όμως στην πραγματικότητα είναι μια δυσκολία των καιρών την οποία πολλοί άνθρωποι μοιράζονται. Ανάμεσά τους κι εσείς. Μπορείτε να είστε ειλικρινείς με ένα όμορφο και ευρηματικό τρόπο αν δεν θέλετε να φανείτε απούσα από τις κοινωνικές σας σχέσεις. Π.χ.: Να κάνετε μια οικογενειακή συνάθροιση όπου μαζί θα φτιάξετε δώρα ή όμορφα πασχαλινά αντικείμενα για σας και τους οικείους σας. Από την άλλη αν εσείς δώσετε το παρόν με τον δικό σας τρόπο στους υπόλοιπους συγγενείς και πάλι "δεν πείθετε" τότε θα ξέρετε πως στην πραγματικότητα έχετε να αντιμετωπίσετε αδιαλλαξία. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να εσωτερικεύετε μια και αποτελεί ένα σύνολο από μη ρεαλιστικές απαιτήσεις από σας. Έχετε ήδη εσωτερικεύσει αρκετά άλλωστε.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X