Αρχική / Υγεία / Επέστρεψε η φυματίωση στην Ελλάδα, προσοχή στα συμπτώματα!
Επέστρεψε η φυματίωση στην Ελλάδα, προσοχή στα συμπτώματα! thumbnail

Επέστρεψε η φυματίωση στην Ελλάδα, προσοχή στα συμπτώματα!

Η φυματίωση επανεμφανίζεται απειλητικά στη χώρα μας. Τη στιγμή που στις  χώρες της ΕΕ ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 1%  (το ανθεκτικό ή πολυανθεκτικό είδος της νόσου), στην Ελλάδα φτάνει το 4%!


Στις Πνευμονολογικές Κλινικές του νοσοκομείου Παπανικολάου παλαιότερα εμφανίζονταν δύο με τρία κρούσματα το χρόνο ενώ σήμερα σε κάθε εφημερία εμφανίζονται μέχρι και δύο με τρία νέα κρούσματα φυματίωσης δηλαδή περίπου 80-90 το χρόνο, αναφέρει ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος καθηγητής Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης..


“Η αδυναμία έγκαιρης εξεύρεσης δραστικών φαρμάκων και οι δυσχέρειες αντιμετώπισης των περιστατικών ανασφάλιστων ατόμων είναι δύο από τις βασικές αιτίες που η Ελλάδα κατέχει άλλη μία "μαύρη" πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης” επισημαίνει ο κ. Ζαρογουλίδης εξηγώντας τους λόγους επανεμφάνισης της φυματίωσης στη χώρα μας.


“Μέχρι τη δεκαετία του ΄90 είχαμε κρούσματα φυματίωσης, μετά όμως δεν είχαμε κρούσματα ούτε για να τα δείξουμε στους φοιτητές. Σήμερα έχουμε τόσα πολλά περιστατικά που δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Καθώς τα κρούσματα πληθαίνουν η ανάγκη για έλεγχο των εργασιακών χώρων αυξάνει. Με δεδομένο ότι το 2013 υπήρξε δραματική ελάττωση σε πνευμονολογικά κρεβάτια και ότι το Παπανικολάου αποτελεί κέντρο υποδοχής ανθεκτικών και πολυανθεκτικών μορφών φυματίωσης από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν χώροι απομόνωσης εξοπλισμένοι με κατάλληλοι τεχνολογία εφαρμογής αρνητικής πίεσης, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μετάδοσης των πολυανθεκτικών στελεχών του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης στο προσωπικό και τους άλλους ασθενείς” προσθέτει ο κ Ζαρογουλίδης.


Το κόστος ίασης της απλής φυματίωσης ανέρχεται στα 30 ευρώ μηνιαίως για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, ενώ το κόστος ίασης της ανθεκτικής φυματίωσης είναι 2500 ευρώ μηνιαίως για δύο χρόνια και της πολυανθεκτικής φυματίωσης 5000 μηνιαίως για άγνωστο χρονικό διάστημα.


Η φυματίωση προσβάλει πιο εύκολα τα άτομα που δεν διατρέφονται καλά και έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό, υπερήλικες που είχαν έρθει σε κάποια στιγμή της ζωής του σε επαφή με το μυκοβακτήριο της φυματίωσης και σε άτομα που βρίσκονται για πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους μαζί με πολλούς άλλους που ενδεχομένως κάποιος από αυτούς πάσχει από φυματίωση.


“Παλιά βλέπαμε φυματίωση σε μετανάστες που ζούσαν πολλοί μαζί σε έναν χώρο και δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν εξετάσεις και να πάρουν φάρμακα. Σήμερα βλέπουμε φυματίωση και σε Έλληνες που δεν διατρέφονται σωστά και δεν μπορούν να κάνουν εξετάσεις και να πάρουν φάρμακα είτε γιατί είναι άνεργοι είτε γιατί είναι ανασφάλιστοι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί που προσβάλλονται από φυματίωση. Έχουμε δει και επώνυμους καλλιτέχνες που εργάζονται βράδυ σε κλειστούς χώρους να έχουν προσβληθεί από φυματίωση. Κι έχουμε δει φυματίωση σε άτομα που συχνάζουν σε τέτοιους χώρους ή που έρχονται σε επαφή με εκδιδόμενες γυναίκες οι οποίες δεν ελέγχονται” καταλήγει ο Ζαρογουλίδης.


Με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης στη χώρα μας η Εταιρεία Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος διοργανώνει στις 12 Απριλίου ημερίδα με θέμα την Φυματίωση στο ξενοδοχείο MET στη Θεσσαλονίκη, με προσκεκλημένο τον υπεύθυνο του τμήματος Φυματίωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καθηγητή Τζοβάνι Μπατίστα Μιλιόρι.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X