Ο υποβιβασμός σου, η παραμονή μου (Μέρος 1ο)

ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΣΟΠΕΛΑ

Το pamesports σε τρεις συνέχειες σας προσφέρει ένα αφιέρωμα στο συγκλονιστικό όπως αναμένεται φινάλε της Σούπερ Λίγκα σε ότι αφορά την ουρά, για την ομάδα που θα ακολουθήσει τον Άρη στον απ’ ευθείας υποβιβασμό αλλά και εκείνη που θα χρειαστεί να περιμένει να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της Football League ώστε να αντιμετωπίσει την ομάδα που θα πάρει την τρίτη θέση για θα ολοκληρωθεί το παζλ της νέας Σούπερ Λίγκα της σεζόν 2014-15.
Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος θα περιπλανηθούμε στις δεκαετίες του 60 και του 70 και στις σεζόν εκείνες με συναρπαστικό φινάλε και τις λεπτομέρειες που έκριναν την τύχη των ομάδων που υποβιβάστηκαν ή που κατάφεραν να επιβιώσουν.

1960
Τρεις ομάδες (Καλαμαριά, Παναγιάλειος, Παγκορινθιακός) έδιναν μάχη για την αποφυγή της τρίτης θέσης από το τέλος που οδηγούσε στον υποβιβασμό (είχαν ήδη πάρει την άγουσα για την δεύτερη κατηγορία Μ.Αλέξανδρος Κατερίνης και Α.Ε.Νίκαιας). Στη Καλαμαριά αρκούσε η ισοπαλία για την παραμονή και έτσι έγινε απέναντι στον συμπολίτη ΠΑΟΚ στην Τούμπα (0-0). Οι άλλες δύο νίκησαν στην 30η και τελευταία αγωνιστική με συνέπεια να παραμείνουν ισόβαθμες και να οδηγηθούν σε αγώνα μπαράζ στο Καραϊσκάκη όπου ο Παναιγιάλειος επικράτησε με 2-1 και παρέμεινε στην  κατηγορία.

1963
Δραματικό φινάλε από τα πλέον συναρπαστικά όλων των εποχών.Τέσσερις ομάδες ήταν υποψήφιες για την αποφυγή της πρωτελευταίας θέσης ώστε να μην ακολουθήσουν τον Φωστήρα στον υποβιβασμό. Ο Παναιγιάλειος που θα μπορούσε να σωθεί αν δεν έχανε από τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη (ήττα με 3-1), ο Άρης που ήθελε μόνο νίκη με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη (τελικά έμεινε στο 0-0), η Προοδευτική (της αρκούσε η ισοπαλία με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη αλλά έχασε 1-0) και η Καλαμαριά που μόνο αν νικούσε είχε ελπίδες σε συνδυασμό με τα άλλα αποτελέσματα (συνέτριψε 4-1 τον Φωστήρα).
Ακολούθησε μίνι πρωτάθλημα με τις τέσσερις αυτές ομάδες και την «νύψη πλήρωσε» η Προοδευτική.

1964
Ακόμη πιο συναρπαστικό το φινάλε του 1964. Οκτώ ομάδες (ανάμεσα τους και ο ΠΑΟΚ) αγωνιούσαν την τελευταία αγωνιστική για μία θέση που οδηγούσε μαζί με το Αιγάλεω στη δεύτερη κατηγορία. Η νίκη της Δόξας στο Αίγιο (2-0 τον Παναιγιάλειο) ανακάτεψε στο τέλος την τράπουλα και οδήγησε Ολυμπιακό Χαλκίδας και Νίκη Βόλου σε μπαράζ στη Λαμία. Το μπαράζ μετά από παράταση τελείωσε ισόπαλο 1-1  με την Νίκη να κερδίζει την παραμονή της υπερτερώντας στη διαφορά τερμάτων στη κανονική περίοδο (δεν είχε ακόμη εισαχθεί  η διαδικασία των πέναλτι…)

1965
Απίθανη κατάσταση που όμοια της δεν είχε προηγούμενο ούτε πρόκειται να επαναληφθεί ποτέ. O αγώνας Νίκη Βόλου-Παναθηναϊκός όπως και οι υπόλοιποι της 30ης αγωνιστικής έγινε στις 27/6. Ενώ το σκορ ήταν 1-0 για τους γηπεδούχους, σημειώθηκαν επεισόδια και ο αγώνας διεκόπει σε βάρος των πρασίνων που μηδενίστηκαν (τότε ίσχυε βαθμολογικό σύστημα 3-2-1). Παρά τον μηδενισμό ο Παναθηναϊκός έπαιρνε το πρωτάθλημα αλλά αν ίσχυε θα αλλοίωνε την βαθμολογία στην ουρά. Παναιγιάλειος και Καλαμαριά έχοντας έννομο συμφέρον έκαναν ένσταση, την κέρδισαν και ο αγώνας επαναλήφθηκε στις 19/9 στη Λαμία. Τελείωσε ισόπαλος χωρίς γκολ με συνέπεια στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου να αναγκαστούν να δώσουν αγώνες μπαράζ (στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μάλιστα) οι τρεις ομάδες. Τελικά από την όλη ιστορία βγήκε χαμένη η Καλαμαριά.

1966
Άλλο ένα εκπληκτικό φινάλε. Ο Ηρακλής νίκησε τον Πανιώνιο με 2-1 και την γλύτωσε στο παρά ένα στέλνοντας, τρεις ομάδες σε μπαράζ (Παναιγιάλειος, Προοδευτική, Πανσερραϊκός). Για να υπάρξει τριπλή ισοβαθμία, Προοδευτική και Πανσερραϊκός έμειναν στο 0-0 στο Καραϊσκάκη την ίδια ώρα που ο Παναιγιάλειος  έχανε 2-0 στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ. Από τους αγώνες μπαράζ χαμένος βγήκε ο Παναιγιάλειος που δεν επανήλθε από τότε στην πρώτη κατηγορία.

1969
Ο Απόλλων αυτοκτονεί στη Ριζούπολη και γνωρίζει τον πρώτο του υποβιβασμό. Χάνει 3-2 από τον Ηρακλή και αυτή η ήττα βοηθάει τον Βύζαντα να παραμείνει στην κατηγορία, αποσπώντας ισοπαλία 1-1 από τον Εθνικό στο Καραϊσκάκη καθώς και τον ΟΦΗ που πήρε στα χαρτιά το ματς με την ΑΕΚ στο Ηράκλειο που διεκόπει σε βάρος της Ένωσης.

1971
Ο Φωστήρας σώθηκε αποσπώντας ισοπαλία 1-1 στις Σέρρες ισοφαρίζοντας μάλιστα στο 87. Αυτό το αποτέλεσμα καταδίκασε τον Πανσερραϊκό ευνοώντας ταυτόχρονα Βέροια και Πιερικό.

ΦΩΤΟ: Ο Φωστήρας της σεζόν 1970-1971:
Νάτσης, Αρβανίτης, Κατάνιας, Μακρής, Δεϊμέζης, Ρέλλης (όρθιοι από αριστερά), Χριστοδούλου, Λάζος, Αλβέρτος, Ρεμούνδος, Χαραλαμπίδης.

 

 

1973
Η τελευταία αγωνιστική είχε μόλις μία νίκη γηπεδούχου ομάδας σε εννέα αγώνες αλλά αυτή έκρινε τον υποβιβασμό. Ο Εθνικός επικράτησε 2-0 της Καλαμάτας και την έριξε ενώ την ίδια ώρα ο ισόβαθμος της στην 33η αγωνιστική Πανσερραϊκός αποσπούσε λευκή ισοπαλία από τον Ηρακλή στο Καυτατζόγλειο.

Κενρική φωτογραφία: Η Καλαμάτα του 1973
Ορθιοι από αριστερά: Μάραντος, Κατίχιεβιτς, Γεωργόπουλος, Μουλατσιώτης, Σταματόπουλος, Λαζαρακόπουλος και καθιστοί: Καπαματζιάν, Εσπινόζα, Βάλιαν, Θεοδώρου, Μπιστικέας.

1979
Τελευταία αγωνιστική της προ επαγγελματικής περιόδου. Ο Πανσερραϊκός είχε ήδη υποβιβαστεί και έμενε να κριθεί μία θέση. Το Αιγάλεω είχε 26 βαθμούς, Καβάλα και Παναχαϊκή από 27 την 33η αγωνιστική. Στο φινάλε έπαιζαν στην Καβάλα, η τοπική ομάδα και το Αιγάλεω ενώ η Παναχαϊκή υποδεχόταν τον Απόλλωνα στην Πάτρα. Τον νίκησε 2-0 και «καθάρισε». Στην Καβάλα το Αιγάλεω που του αρκούσε η ισοπαλία προηγήθηκε στο ημίχρονο αλλά στην επανάληψη οι γηπεδούχοι γύρισαν το ματς και επικράτησαν με 2-1 με σκόρερ του χρυσού γκολ τον Ραούλ Βάλιαν.

Σχετικά άρθρα