«Μένουμε σπίτι και μαγειρεύουμε»! 3 εύκολες συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια!

Το Πάσχα του 2020 είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με προηγούμενες, αντίστοιχες περιόδους. Ο χρόνος περισσότερος, τα μέτρα αυξημένα λόγω του κορωνοϊού και όλοι μας με τη διαρκή αναζήτηση του πώς να αξιοποιήσουμε τις ημέρες μας.

Και μιας και έχουμε τόσο χρόνο, η μαγειρική είναι μια λύση. Εξάλλου, πρόκειται για δραστηριότητα που μπορεί να κανείς με τα παιδιά του. Για αυτό και εμείς μαζέψαμε μερικές εύκολες και νόστιμες συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια:

Υλικά και εκτέλεση για συνταγή #1

  • 400 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο γάλακτος
  • 400 γραμμάρια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη να μην έχει κόμπους
  • 18 γραμμάρια αμμωνία
  • 1 βανίλια άρωμα
  • 2 αυγά
  • 290 γραμμάρια γάλα εβαπορέ χλιαρό
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1.200 γραμμάρια αλεύρι δυνατό κοσκινισμένο
  • 2 κρόκους και 3 κουταλιές ζάχαρη για άλειμμα

Στη μεσαία σκάλα του μίξερ, χτυπάμε το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη. Διαλύουμε την αμμωνία στο χλιαρό γάλα και την προσθέτουμε. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το αλεύρι λίγο – λίγο, αφήνοντας το μίξερ και δουλεύοντας με τα χέρια.

Θέλουμε να πετύχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 – 30 λεπτά. Στο διάστημα αυτό στρώνουμε τις λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί και ετοιμάζουμε το μείγμα για το άλειμμα.

Πλάθουμε τα κουλουράκια σε διάφορα σχέδια, να είναι μικρά γιατί φουσκώνουν στο ψήσιμο και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα, με κάποια απόσταση για να μην κολλήσουν όταν φουσκώσουν. Τα αλείφουμε με πινελάκι, με το μείγμα αυγού ζάχαρης.

Ψήνουμε στους 220°C στις αντιστάσεις και στη μεσαία σχάρα για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν όμορφο χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα κλείνουμε σε αεροστεγή σκεύη.

Υλικά και εκτέλεση για συνταγή #2

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα ενός μεγάλου πορτοκαλιού
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και μετά το γάλα με τον χυμό και το ξύσμα. Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά με το αλεύρι. Τα κοσκινίζουμε και αρχίζουμε να προσθέτουμε αυτό το μείγμα, στο μείγμα του βουτύρου.

Βάζουμε το φτερό στο μίξερ και συνεχίζουμε το ζύμωμα ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη όχι πολύ σκληρή αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη για ένα 15′ να ξεκουραστεί τυλιγμένη στη ζελατίνα.

Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Χτυπάμε έναν κρόκο αυγού με λίγο νερό και με ένα πινέλο αλείφετε τα κουλουράκια. Τα ψήνουμε στους 180°C προθερμασμένου φούρνου για 10 – 20′ ανάλογα με το μέγεθος.

Υλικά και εκτέλεση για συνταγή #3

  • 250 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γραμ. βούτυρο γάλακτος μαλακό
  • 2 αυγά
  • 30 γραμ. λικέρ μαστίχα
  • ξύσμα και χυμό (60 γραμ) από 1 μέτριο πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1/2 κ. γλ. σόδα μαγειρική
  • 1 κ.γλ κοφτό μπέικιν
  • 720 γραμ. (περίπου) αλεύρι μαλακό ή γ.ο.χ
  • 1 κρόκο, 1 κ.σ ζάχαρη και 2 κ.σ νερό για το άλειμμα

Όλα τα υλικά για τα πασχαλινά κουλουράκια πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, σύμφωνα με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ για 8-10 λεπτά, να αφρατέψει πολύ το μείγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το λικέρ μαστίχα. Διαλύουμε το χυμό στην πορτοκαλάδα και ανακατεύουμε το μείγμα. Ενεργοποιείται η σόδα και αφρίζει. Το ρίχνουμε στον κάδο. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι. Προσοχή από την ώρα που θα μπει το αλεύρι δεν θέλουν πολύ ζύμωμα γιατί μετά σκληραίνουν τα κουλουράκια.

Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη απαλή και βουτυράτη. Αρκετά ελαστική για να πλάθεται εύκολα, χωρίς να ανοίγει και να σκάει στο πλάσιμο. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με πετσέτα για 15 λεπτά. Στρώνουμε τρεις λαμαρίνες ρηχές με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα.

Επειδή θα ψήσουμε πολλά ταψιά ταυτόχρονα, πρέπει να ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά ώστε να ψηθούν όλα τα κουλουράκια ομοιόμορφα και να γυρίζουμε τα μέσα έξω τις λαμαρίνες για τον ίδιο λόγο. Κόβουμε κομματάκια ζύμης από 25 έως 30 γραμμάρια. Πλάθουμε φυτίλια 20 – 25 εκατοστών.

Διπλώνουμε το καθένα τρεις φορές και τσιμπάμε τις άκρες να φαίνεται το παραδοσιακό σχήμα του σμυρνέικου, σαν βαρκούλες. Τα αραδιάζουμε αραιά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν αρκετά. Χτυπάμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού, με ένα πιρούνι. Με ένα πινέλο αλείφουμε όλα τα κουλουράκια με το διάλυμα για να γυαλίζουν στο ψήσιμο. Τα ψήνουμε για περίπου 30′ να ροδοκοκκινίσουν και να στεγνώσουν καλά μέχρι μέσα.

Τα αφήνουμε να σταθούν 5′ στο ταψί και μετά τα βγάζουμε σε σχάρα να στεγνώσουν τελείως. Τα διατηρούμε σε αεροστεγές σκεύος για να παραμείνουν τραγανά μέχρι και το τελευταίο. Τα έχω δοκιμάσει και με γάλα αντί για το χυμό, αλλά τα προτιμώ με το χυμό. Έχω την αίσθηση ότι το γάλα τα κάνει πιο μαλακά.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

5 έξυπνα, ψυχολογικά «κόλπα» για να μην τρως πολύ όσο μένεις στο σπίτι!

Πώς να «οχυρώσω» το ανοσοποιητικό μου; 4 εύκολες και νόστιμες συνταγές!

Σχετικά άρθρα