Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Καβγάδες πατέρα και γιου: Τι πρέπει να κάνει η μητέρα;
Καβγάδες πατέρα και γιου: Τι πρέπει να κάνει η μητέρα; thumbnail

Βασιλική -42 ετών

Καβγάδες πατέρα και γιου: Τι πρέπει να κάνει η μητέρα;

Αναγνώστριά μας ρωτά:


Ο άνδρας μου 45 ετών είναι πολύ νευρικός με τα παιδιά. Έχω μια κόρη και έναν γιο στην εφηβεία και ιδιαίτερα τσακώνεται με τον γιο σε βαθμό που να φωνάζουν και να τους ακούει η γειτονιά. Ο λόγος πότε επειδή τον έπιασε να καπνίζει πότε επειδή δεν πηγαίνει στο σχολείο και παίρνει απουσίες και βέβαια δε διαβάζει αλλά και πολλά άλλα. Του λέω ότι είναι στην εφηβεία αλλά δεν ακούει. Από την άλλη και ο γιος είναι πολύ ερειστικός και δε σέβεται τίποτα. Υπάρχει μια ένταση στο σπίτι την οποία δεν αντέχω άλλο. Πώς να το χειριστώ για να ηρεμήσουν τα πνεύματα;


Βασιλική 42 ετών 


Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απαντά η Λητώ Κατάκη, ψυχολόγος-οικογενειακή θεραπεύτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων. 


Η εφηβεία είναι μια φάση που τα παιδιά αναζητούν τη δική τους ιδιαιτερότητα και ανοίγουν τα φτερά τους, και αυτό διαταράσσει τις ισορροπίες και συχνά δημιουργεί κλυδωνισμούς και συγκρούσεις με τους γονείς μέχρι να βρεθούν καινούριες ισορροπίες στην οικογένεια και στις σχέσεις. ΑΛλά γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, για να μπορούν δηλαδή να ανοίξουν τα φτερά τους με ασφάλεια, οι έφηβοι χρειάζονται και κανόνες και όρια που λειτουργούν ως δίχτυ ασφαλείας.


Από όσα γράφετε, φαίνεται εσείς να έχετε πάρει τη θέση του να ενισχύετε τη διαφοροποίηση, το άνοιγμα των φτερών που λέγαμε και ο  σύζυγός σας φαίνεται να προσπαθεί να βάλει όρια και περιορισμούς. Αυτά χρειάζονται και τα δύο σε ισορροπία, και αυτή την ισορροπία είναι να τη βρείτε πρώτα μεταξύ σας εσείς και ο σύζυγός σας αφού το συζητήσετε, και να κρατήσετε μια κοινή γραμμή απέναντι στα παιδιά, γιατί έτσι όπως έχετε μοιράσει τους ρόλους, ο ένας ακυρώνει τον άλλον και οι εντάσεις κλιμακώνονται γιατί το παιδί δε μπορεί να νοιώσει ασφάλεια και αντιδρά και προκαλεί περισσότερο.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X