Ο υποβιβασμός σου, η παραμονή μου (Μέρος 3ο)

ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΣΟΠΕΛΑ

 

Είδαμε τις δύο προηγούμενες μέρες τα δραματικά γεγονότα της τελευταίας αγωνιστικής που έγραψαν την ιστορία στις τέσσερις πρώτες δεκαετίες του Ελληνικού πρωταθλήματος, από το 1960 έως το 2000.
Στο τρίτο και τελευταίο μέρος η εξιστόρηση θα αφορά τα τελευταία χρόνια από τα οποία δεν έλλειψαν τα θρίλερ της τελευταίας στιγμής.

 

2001
Ο Εθνικός Αστέρας νίκησε στον γειτονικό Βύρωνα τον Αθηναϊκό με 3-1 και γλύτωσε την εμπλοκή του στα μπαράζ που βρέθηκαν οι επόμενες τέσσερις ομάδες στην βαθμολογία με την Παναχαϊκή και τον ΟΦΗ να κερδίζουν την παραμονή τους απέναντι σε Πανηλειακό και Γιάννινα.

2002
Δραματικό φινάλε με τον Παναθηναϊκό να στέλνει στην Β’ κατηγορία τον Εθνικό Αστέρα νικώντας τον 2-1 στην Καισαριανή  με σκόρερ του δεύτερου γκολ τον Βαζέχα στο 77’ ενώ την ίδια ώρα η Παναχαϊκή περνούσε νικηφόρα από την Νίκαια (2-0 τον Ιωνικό). Η Παναχαϊκή έφθασε τους 18 βαθμούς αφήνοντας στους 17 τον Αστέρα.

ΦΩΤΟ: Το γκολ του Βαζέχα με τον Πολωνό να προλαβαίνει το τάκλιν του Τσαλίκη υπό το βλέμμα του Μπόατενγκ.

 

 

 

2003
Η Καλλιθέα νίκησε στο Ελ Πάσο τον ΟΦΗ με 2-0, σφραγίζοντας την παραμονή της αφήνοντας τον Ιωνικό στην 14η θέση που οδήγησε σε αγώνα μπαράζ με την Καλαμαριά (3η στην Β’ κατηγορία). Στον Βόλο, ο Ιωνικός νίκησε με 2-1 την Καλαμαριά και παρέμεινε και αυτός.

2004
Με γκολ του Ζαν Μαρί Σιλά στο 88’ ο Εργοτέλης (3ος στην Β’ Εθνική) νίκησε 1-0 τον Ακράτητο (14ος στην Α’ Εθνική) στο μπαράζ της Νέας Ευκαρπίας και κέρδισε για πρώτη φορά την προαγωγή του στην κορυφαία των κατηγοριών.

2006
Αγωνία για τέσσερις για την αποφυγή της 14η θέσης. Ο Πανιώνιος που πέρασε εύκολα από το Αιγάλεω (3-0) και ο Ιωνικός που απέσπασε λευκή ισοπαλία από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο έφθασαν τους 32 βαθμούς. Από την στιγμή που είχαν «κλειδώσει» αυτά τα δύο αποτελέσματα όλα κρίθηκαν στο Παγκρήτιο. Ο ΟΦΗ υποδεχόταν τον Λεβαδειακό. Σε περίπτωση νίκης των Κρητικών με ένα γκολ διαφορά, θα ακολουθούσε αγώνας μπαράζ με τους Βοιωτούς που τους βόλευε και η ισοπαλία.  Ο Πιέρ Ισά στο 75’ έκανε το 1-0 για τον ΟΦΗ που στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, πέτυχε και δεύτερο γκολ με τον Νουαφόρ. Με αυτό το γκολ οι Κρητικοί έμειναν στην Σούπερ Λίγκα που «γεννήθηκε» εκείνο το καλοκαίρι και οι Βοιωτοί υποβιβάστηκαν.

ΦΩΤΟ: Στην κεντρική φωτογραφία το γκολ του Νουαφόρ.

2007
Ο Παναθηναϊκός ρυθμίζει όπως και το 2002 την ουρά. Αναδεικνύεται ισόπαλος 2-2 στην Λειβαδιά με την Κέρκυρα (ισοφάρισε δύο φορές, την  δεύτερη με αυτογκόλ του Ανέστη Αναστασιάδη στο 84’). Οι Φαίακες τελείωσαν με 35 βαθμούς όσους είχαν επίσης Ηρακλής και Καλαμαριά έναντι 36 της Λάρισας και της Ξάνθης.
Η Κέρκυρα υστερούσε σε αυτή την τριπλή ισοβαθμία που προκάλεσαν δύο συναρπαστικά «διπλά». Του Ηρακλή στα Πηγάδια (2-1 την Ξάνθη με τον Κατσιαμπή να πετυχαίνει το χρυσό γκολ της νίκης στο 65) και της Λάρισας στην Καλαμαριά επίσης με 2-1 (ο Διγκόζης με πέναλτι στο 62’ και ο Καραμανλής με αυτογκόλ στο 81 «ακύρωσαν» το προβάδισμα της Καλαμαριάς με τον Περόνε).

2008
Ο Ατρόμητος ήθελε μόνο νίκη στη Νέα Σμύρνη για να αφήσει 14ο τον Εργοτέλη αν οι Κρητικοί νικούσαν όπως και έγινε την Ξάνθη στο Παγκρήτιο (2-0). Η ισοπαλία δεν ευνοούσε τον Ατρόμητο που σε αυτή την περίπτωση θα ισοβαθμούσε με τον Εργοτέλη με τον οποίο υστερούσε στα μεταξύ τους ματς.
Ο Περόνε έδωσε το προβάδισμα στον Ατρόμητο στο 8ο λεπτό αλλά στο τέλος οι Περιστεριώτες εγκατέλειψαν ηττημένοι το τερέν καθώς ο Πανιώνιος με δύο γκολ του Λάμπρου Χούτου (70’.83’) γύρισαν και πήραν το ματς με 2-1 κερδίζοντας έτσι την παρουσία τους στα πλέι όφ σε βάρος της Λάρισας.

ΦΩΤΟ: Ο Χούτος στέλνει φιλάκια στην εξέδρα πίσω από τον περίλυπο Μερίνο.

 

 

 

2012
Μία τελευταία ευκαιρία είχε ο Εργοτέλης για να αποφύγει το μοιραίο. Να νικήσει στην Ξάνθη και ταυτόχρονα να χάσει η Κέρκυρα στο «Βικελίδης» ώστε να ισοβαθμήσει μαζί της και να διεκδικήσει την παραμονή του σε μπαράζ. Τελικά έχασε στα Πηγάδια (4-2) και είχε ελάχιστη σημασία η ισοπαλία της Κέρκυρας με τον Άρη (1-1).

Σχετικά άρθρα