Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Θες να μείνεις έγκυος; Μη χρησιμοποιείς λιπαντικά!
Θες να μείνεις έγκυος; Μη χρησιμοποιείς λιπαντικά! thumbnail

Θες να μείνεις έγκυος; Μη χρησιμοποιείς λιπαντικά!

Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση των κοινών λιπαντικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά κατά τη σεξουαλική πράξη, γιατί μπορεί να βλάψουν τα σπερματοζωάρια και να μειώσουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr
Σήμερα είναι πολλά τα προϊόντα που κυκλοφορούν για τη λίπανση του κόλπου και την αύξηση της σεξουαλικής απόλαυσης. Όταν όμως ένα ζευγάρι προσπαθεί να τεκνοποιήσει δεν μπορεί, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, να χρησιμοποιήσει τα περισσότερα από αυτά. Δύο μάλιστα από τα πέντε προϊόντα που εξετάστηκαν από τους ερευνητές, αποσύρθηκαν τελικά από την αγορά γιατί βρέθηκε ότι χρειαζόντουσαν επιπλέον στοιχεία για την έγκριση τους από τον αρμόδιο οργανισμό.

Τα ερευνητικά δεδομένα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί τα προϊόντα αυτά δε χρησιμοποιούνται μόνο κατά τη συνουσία. Πολύ συχνά οι άνδρες τα χρησιμοποιούν στις κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τη συλλογή σπέρματος μέσω του αυνανισμού, ενώ παράλληλα οι επαγγελματίες υγείας τα χρησιμοποιούν για την εισαγωγή ιατρικών εργαλείων μέσα στον κόλπο κατά τη διάρκεια των θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία ο βαθμός στον οποίο τα προϊόντα αυτά επηρεάζουν την πιθανότητα σύλληψης. Το πρόβλημα ενισχύεται αν λάβει κανείς υπόψη τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών που αναδεικνύουν τα αυξημένα ποσοστά κολπικής ξηρότητας στις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν.

Οι ερευνητές εξέτασαν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων μέσα σε δοκιμαστικούς σωλήνες παρουσία 5 διαφορετικών λιπαντικών τζελ του εμπορίου και 4 κοινών ελαίων. Τα δείγματα σπέρματος συλλέχθηκαν από 22 υγιείς δότες και εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια μιας ώρας έκθεσης σε κάθε ένα από τα προϊόντα.

Όλα τα εμπορικά προϊόντα εκτός από το Pre-Seed, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν βρέθηκαν να εμποδίζουν τη συνολική κίνηση των σπερματοζωαρίων και την ικανότητα τους να προχωρήσουν στο σωλήνα. Επίσης, δε βρέθηκε αρνητική επίδραση από την έκθεση σε έλαιο κανόλα ή baby oil. Το σησαμέλαιο όμως σχετίστηκε με άμεση και δραστική μείωση της κίνησης των σπερματοζωαρίων. Το έλαιο μουστάρδας, από την άλλη είχε αντίθετα αποτελέσματα. Όταν οι ερευνητές ανάμειξαν το σπέρμα με το έλαιο μουστάρδας, παρατήρησαν ότι τα σπερματοζωάρια έγιναν υπερδραστήρια και έμειναν έτσι για μια ώρα τουλάχιστον. Επέλεξαν μάλιστα να εξετάσουν την επίδραση του ελαίου μουστάρδας στα σπερματοζωάρια, γιατί οι σεξουαλικοί εργαζόμενοι στο Μπαγκλαντές το χρησιμοποιούν συχνά ως κολπικό λιπαντικό, καθώς και σαν μέσο εξουδετέρωσης βακτηρίων. Οι συγγραφείς της μελέτης αποκαλούν τα σχετικά αποτελέσματα "πολύ ενδιαφέροντα" και συστήνουν την περεταίρω διερεύνηση του ελαίου μουστάρδας.

Οι προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα κοινά εμπορικά προϊόντα για τη λίπανση του κόλπου εμπόδιζαν την ικανότητα των σπερματοζωαρίων να κολυμπήσουν κατά τη διάρκεια των πειραμάτων σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Μια μελέτη του 2012, ωστόσο, που παρακολούθησε ζευγάρια, τα οποία προσπαθούσαν να συλλάβουν, δε βρήκε σημαντική διαφορά στα ποσοστά επιτυχίας ανάμεσα στα ζευγάρια που χρησιμοποιούσαν λιπαντικά προϊόντα και σε αυτά που δε χρησιμοποιούσαν.

Τα νέα ερευνητικά δεδομένα όμως, φαίνεται να ξεκαθαρίζουν κάπως τα πράγματα, αν και προκαλούν έκπληξη σε κάποιους ειδικούς, κυρίως αναφορικά με το γεγονός ότι ένα προϊόν ονόματι Astroglide, το οποίο στις προηγούμενες μελέτες φαινόταν να μην επιδρά αρνητικά στην πιθανότητα σύλληψης, στην παρούσα μελέτη βρέθηκε ότι επηρεάζει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Οι ειδικοί λοιπόν συστήνουν, πλέον, τη χρήση μεταλλικού ελαίου ή baby oil, τα οποία έχουν μικρό κόστος, είναι μη τοξικά και ευρέως διαθέσιμα. Είναι μεγάλο κρίμα ένα ζευγάρι να μην μπορεί να τεκνοποιήσει, γιατί χωρίς να το ξέρει χρησιμοποιεί ένα σπερματοκτόνο προϊόν, ενώ υπάρχει η απλή και αμελητέου κόστους εναλλακτική ενός μεταλλικού ελαίου.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X