Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Τιμωρείς τα παιδιά σου; Μάθε γιατί ΔΕΝ πρέπει να βάζεις τις φωνές
Τιμωρείς τα παιδιά σου; Μάθε γιατί ΔΕΝ πρέπει να βάζεις τις φωνές thumbnail

Τιμωρείς τα παιδιά σου; Μάθε γιατί ΔΕΝ πρέπει να βάζεις τις φωνές

Οι εποχές που οι γονείς χρησιμοποιούσαν σωματική βία, φωνές και αυστηρές τιμωρίες για να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα οι γονείς επιλέγουν άλλες μεθόδους, λιγότερο ακραίες και φυσικά πιο αποτελεσματικές, για να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους. Μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν με την διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας.
Πάντα θα πρέπει να λαμβάνετε υπ’ όψιν την ηλικία και την ωριμότητα κάθε παιδιού. Μην ζητάτε από τα παιδιά πράγματα, που λόγω ηλικίας δεν μπορούν να κατανοήσουν και να πετύχουν. Οπλιστείτε με υπομονή και μιλάτε τους πάντα απλά και με σαφήνεια. Επιβραβεύετε την καλή συμπεριφορά. Κάθε φορά που κάνει κάτι καλό, μην τσιγκουνεύεστε τις αγκαλιές και τα φιλιά. Όσο επιδοκιμάζετε την θετική συμπεριφορά, τόσο πιο πολύ το ενθαρρύνετε να την επαναλάβει.


Χρησιμοποιήστε θετικές εκφράσεις, αντί για αρνητικές και προσπαθήστε να λέτε στα παιδιά τι πρέπει να κάνουν και όχι τι δεν πρέπει.


Χρησιμοποιείτε τον αντιπερισπασμό. Κάθε φορά που το παιδί σας παραφέρεται ή κάνει κάτι επικίνδυνο, στρέψτε του το ενδιαφέρον κάπου αλλού. Προσφέρετε περιορισμένες επιλογές. Δίνοντας στο παιδί το δικαίωμα να επιλέγει ενισχύετε την αυτοεκτίμηση του και το βοηθάτε να ανεξαρτητοποιηθεί. Ωστόσο για να πετύχει αυτή η τεχνική, θα πρέπει να το αφήνετε να επιλέξει ανάμεσα σε δυο- τρία πράγματα, γιατί αν έχει περισσότερες επιλογές θα μπερδευτεί.


Να είστε προνοητικοί. Αν ξέρετε ότι θα πάτε κάπου, όπου για παράδειγμα θα χρειαστεί να περιμένετε, πρέπει να έχετε μαζί σας κάτι για να απασχολήστε το μικρό. Γενικά σε όλες τις καταστάσεις θα πρέπει να σκέφτεστε τα πάντα όπως νερό για τη δίψα, ένα σνακ για την πείνα, μια αλλαξιά ρούχα κλπ.


Χρησιμοποιείτε τα λάθη ως ευκαιρία για μάθηση. Όλα τα παιδιά κάνουν λάθη και έχουν αποτυχίες. Μην στέκεστε σε αυτά, αλλά χρησιμοποιήστε τα για να δώσετε στα παιδιά σας πολύτιμα μαθήματα

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X