Αρχική / Υγεία / To γάλα επιβραδύνει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα
To γάλα επιβραδύνει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα thumbnail

To γάλα επιβραδύνει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα

Ένα ποτήρι γάλα την ημέρα μπορεί να αναχαιτίζει την αρθρίτιδα στα γόνατα. Σύμφωνα με νεα μελέτη, ο κίνδυνος εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας μειωνόταν με κάθε ποτήρι λίγων λιπαρών ή άπαχο γάλα που έπιναν καθημερινά οι γυναίκες, ενώ αντιθέτως ήταν λίγο αυξημένος σε όσες έτρωγαν καθημερινά τυρί! Επίσης, η κατανάλωση γιαουρτιού δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο ούτε στους άντρες ούτε στις γυναίκες.

Η οστεοαρθρίτιδα οφείλεται στην προοδευτική φθορά των αρθρώσεων με το πέρασμα του χρόνου και προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις των χεριών, των ισχίων και των γονάτων, και είναι συχνότερη στις γυναίκες.

«Η κατανάλωση γάλακτος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπινγκ Λου, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Κλινικής & Μεταγραφικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. «Η παρούσα μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει διερευνήσει την επίδραση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων στην εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα».

Κατά την έναρξη της μελέτης, που διήρκησε τέσσερα χρόνια, 888 άντρες και 1.260 γυναίκες έκαναν ακτινογραφίες στα γόνατά τους, ενώ άρχισαν να συμπληρώνουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής.

Οι ερευνητές επανέλαβαν τις ακτινογραφίες 12, 24, 36 και 48 μήνες αργότερα.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, αν και σε όλες τις γυναίκες υπήρχε περαιτέρω στένωση της αρθρικής κοιλότητας αυτή ήταν πολύ μικρότερη σε όσες έπιναν καθημερινά τουλάχιστον ένα ποτήρι γάλα.

Κατά μέσον όρο, η πρόσθετη στένωση στις γυναίκες που έπιναν πάνω από 7 ποτήρια γάλα την εβδομάδα ήταν 0,26 χιλιοστά, σε όσες έπιναν 1-6 ποτήρια την εβδομάδα 0,29 χιλιοστά και σε όσες δεν έπιναν καθόλου γάλα 0,38 χιλιοστά.

Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου, όπως η σοβαρότητά της, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που δείχνει αν κάποιος είναι υπέρβαρος, παχύσαρκος ή φυσιολογικού βάρους, και διάφοροι άλλοι διατροφικοί παράγοντες.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X