Αρχική / Υγεία / Επιστήμονες έφτιαξαν τεχνητό γυναικείο κόλπο και ρουθούνια μύτης
Επιστήμονες έφτιαξαν τεχνητό γυναικείο κόλπο και ρουθούνια μύτης thumbnail

Επιστήμονες έφτιαξαν τεχνητό γυναικείο κόλπο και ρουθούνια μύτης

Αμερικανοί και μεξικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν στο εργαστήριο γυναικείους κόλπους, από τα κύτταρα γυναικών που είτε είχαν αφύσικο κόλπο, είτε δεν είχαν καθόλου. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία φιλοδοξεί να καταστήσει κάποτε περιττή τη δωρεά οργάνων για μεταμόσχευση, καθώς έχει ήδη αναδημιουργήσει στο εργαστήριο διάφορα όργανα, όπως τραχείες, ουροδόχους κύστες και ουρήθρες. Εξάλλου, μια δεύτερη ελβετική επιστημονική ομάδα για πρώτη φορά αναδημιούργησε στο εργαστήριο ρουθούνια μύτης.


Έλεγχοι που ακολούθησαν, έδειξαν πως οι εμφυτευμένοι κόλποι σιγά – σιγά ενσωματώθηκαν πλήρως και δεν διακρίνονται πλέον από τους υπόλοιπους ιστούς των γυναικών, οι οποίες είναι πια σεξουαλικά ενεργές, έχοντας κόλπους με φυσιολογική λειτουργία, χωρίς να πονάνε. Παραμένει ακόμα αβέβαιο αν οι τέσσερις γυναίκες θα μπορέσουν να γεννήσουν, όμως, όπως διευκρίνισαν οι επιστήμονες, εφ’ όσον έχουν περίοδο κανονικά, αυτό σημαίνει ότι οι ωοθήκες τους λειτουργούν φυσιολογικά, συνεπώς είναι πιθανό να γίνουν μητέρες στο μέλλον, ιδίως με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.


Μύτες εργαστηρίου


Σε ένα δεύτερο επίτευγμα, που παρουσιάστηκε επίσης στο περιοδικό "Lancet", ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Βιοϊατρικής Ιβάν Μάρτιν, χρησιμοποίησαν παρόμοιες αναγεννητικές τεχνικές για να δημιουργήσουν στο εργαστήριο ρουθούνια πέντε ασθενών ηλικίας 76 έως 88 ετών, τα οποία είχαν καταστραφεί λόγω καρκίνου του δέρματος. Σε αυτή την περίπτωση, ως πρώτη ύλη χρησιμοποιήθηκαν κύτταρα από το ρινικό διάφραγμα των ίδιων των ασθενών.


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X