Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Σχέσεις: Καλύτερα να τσακώνεσαι ή να υποχωρείς συνέχεια;
Σχέσεις: Καλύτερα να τσακώνεσαι ή να υποχωρείς συνέχεια; thumbnail

Σχέσεις: Καλύτερα να τσακώνεσαι ή να υποχωρείς συνέχεια;

Μπορεί σε ένα ζευγάρι οι δυο σύντροφοι να μιλάνε συνέχεια, το ζήτημα, όμως, είναι πόσο συχνά επικοινωνούν. Μια πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Σικάγο, βρήκε ότι τα περισσότερα ζευγάρια δεν επικοινωνούν μεταξύ τους καλυτέρα από όσο επικοινωνούν με άλλα άτομα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ακριβώς επειδή οι δυο σύντροφοι αισθάνονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, συχνά υπερεκτιμούν το βαθμό οικειότητας και εγγύτητας, με αποτέλεσμα να μην αναφέρουν σημαντικές λεπτομέρειες, θεωρώντας δεδομένο ότι το έτερον ήμισυ τις γνωρίζει και θα τις λάβει υπόψη. 


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


Παράλληλα, οι σύντροφοι που είναι πολύ καιρό μαζί μπορούν με μεγαλύτερη ταχύτητα να αναδείξουν και να επισημάνουν τα μειονεκτήματα και τα ψεγάδια ο ένας του άλλου. Η συμπεριφορά αυτή όμως, συχνά εκλαμβάνεται ως επιθετική και προσβλητική και έχει σαν συνέπεια την προβολή αμυνών, η οποία συνήθως οδηγεί στη φυσική και συναισθηματική απόσταση των δύο συντρόφων. Αντί, λοιπόν, το ζευγάρι να εμβαθύνει στα ουσιαστικά ζητήματα που το απασχολούν, μπορεί στο τέλος να έρθει αντιμέτωπο με επιπλέον προβλήματα.

Οι ειδικοί προτείνουν μικρές αλλαγές που μπορεί να βελτιώσουν την επικοινωνία. 

Το πιο σημαντικό βήμα, ίσως, για μια δημιουργική συζήτηση, είναι αυτός που παίρνει την πρωτοβουλία να την ανοίξει, να ξεκινήσει με την έκφραση της αποδοχής και της εκτίμησης προς το αγαπημένο του πρόσωπο. Αυτό δε σημαίνει ότι κάποιος εξυψώνει τον σύντροφο του για να μπορεί με ασφάλεια να τον υποτιμήσει μετά. Η αμοιβαία, αδιαφιλονίκητη εκτίμηση και ο σεβασμός, είναι τα στοιχεία που θέτουν τα γερά θεμέλια της επικοινωνίας. Το να τονίσει κάποιος τα στοιχεία που αγαπά στο σύντροφο του, δίνει μια άλλη προοπτική στη συζήτηση και βοηθά το σύντροφο να ακούσει καλύτερα, χωρίς να πάρει θέση αμυνόμενου.

Επίσης, είναι καλό να αναφέρει κανείς αυτό που θέλει από το σύντροφο του και όχι μόνο αυτό που δε θέλει. Εάν, για παράδειγμα, κάποιος κατηγορεί το σύντροφο του ότι συνέχεια εκφράζει παράπονα, τι είναι τελικά αυτό που του λέει; Του λέει να κρατάει μέσα του ότι τον ενοχλεί, ή απλά ότι αυτή δεν είναι μια καλή στιγμή για να συζητήσουν. Το καλύτερο είναι, εάν κάποιος είναι πολύ κουρασμένος και δεν έχει όρεξη για συζήτηση, να τη μεταθέσει για αργότερα επισημαίνοντας ότι τότε θα είναι σε θέση να ακούσει καλύτερα.

Οι ειδικοί μάλιστα, τονίζουν ότι οι σύντροφοι πρέπει να λένε το τι θέλουν με συγκεκριμένες διατυπώσεις και όχι γενικά. Για παράδειγμα, εάν κάποιος πει "θέλω να μου δείξεις πως με αγαπάς", είναι λιγότερο πιθανό να ακουστεί, σε σύγκριση με το εάν πει"θα με βοηθούσε να νιώσω ότι με αγαπάς εάν μου έδινες μια αγκαλιά κι ένα φιλί όταν επέστρεφες από το σπίτι."

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι οι συχνοί τσακωμοί είναι σημάδι ενός μη υγιούς γάμου, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι συγκρούσεις μπορεί να είναι ευεργετικές, γιατί επιτρέπουν στους συντρόφους να εκφράσουν το θυμό τους. Η σύγκρουση είναι σίγουρα καλύτερη για τη σχέση, σε σύγκριση με τη σιωπηλή αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων που λανθασμένα στοχεύει στη διατήρηση της ηρεμίας. Η ηρεμία αυτή είναι πάντα πλασματική και η υφέρπουσα ένταση δηλητηριάζει την ουσιαστική επικοινωνία του ζευγαριού, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και να απομακρύνει όλο και περισσότερο τους δύο συντρόφους.Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X