Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Μπορούν τα social media να κάνουν καλό στο σεξ;
Μπορούν τα social media να κάνουν καλό στο σεξ;  thumbnail

Μπορούν τα social media να κάνουν καλό στο σεξ;

Όταν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προάγουν τη σεξουαλική υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν, ώστε να πείσουν τους νέους να χρησιμοποιούν προφυλακτικά με σκοπό την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


Οι ερευνητές χώρισαν τους χρήστες γνωστής σελίδας κοινωνικής δικτύωσης σε μία ομάδα παρέμβασης και σε μια ομάδα ελέγχου. Οι 942 συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης έγιναν μέλη μιας ομάδας κοινωνικής δικτύωσης που σχεδιάστηκε για την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας. Στην ιστοσελίδα της ομάδας φιλοξενούνταν εβδομαδιαίες συζητήσεις με θέματα όπως η χρήση του προφυλακτικού, η συζήτηση με τον σεξουαλικό σύντροφο για το σεξουαλικό του ιστορικό, καθώς και οι τρόποι εξέτασης για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Παράλληλα υπήρχαν καθημερινές ενημερώσεις με τη μορφή σχετικών βίντεο, κουίζ, blogs και διαδικτυακών συζητήσεων.


Οι 636 συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου έγιναν μελή μιας ομάδας κοινωνικής δικτύωσης, η ιστοσελίδα της οποίας φιλοξενούσε ειδήσεις γενικού ενδιαφέροντος για την ηλικιακή ομάδα 18-24.


Δύο μήνες αφού οι συμμετέχοντες της μελέτης έλαβαν μέρος στις ομάδες κοινωνικής δικτύωσης, το 68% αυτών στην ομάδα παρέμβασης, ανέφερε ότι κατά την τελευταία του σεξουαλική επαφή χρησιμοποίησε προφυλακτικό. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα ελέγχου ήταν 56%. Τα ποσοστά χρήσης του προφυλακτικού πριν την παρέμβαση είχαν βρεθεί 63% στην ομάδα παρέμβασης και 57% στην ομάδα ελέγχου.


Η διαφορά που βρέθηκε όμως ανάμεσα στις δύο ομάδες αμέσως μετά την παρέμβαση εξασθένησε σταδιακά και δεν υπήρχε κατά τον επανέλεγχο  6 μήνες μετά.


Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη βραχυπρόθεσμη μείωση των επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών είναι καινοτόμος και συνιστά το πρώτο βήμα στη προσέγγιση ενός πολύ μεγάλου αριθμού νέων διαδικτυακά, με την ταυτόχρονη εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών για το σχεδιασμό των παρεμβάσεων.


Για τους σχεδιαστές των προγραμμάτων παρέμβασης που στοχεύουν στην αλλαγή των συμπεριφορών υγείας, οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν ‘ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα: την άμεση πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο ενός ατόμου, σε πραγματικό χρόνο και χωρίς την ανιαρή απαρίθμηση των συμμετεχόντων.


0ι προσεγγίσεις αυτές όμως απαιτούν ερευνητικές ομάδες πολυεπίπεδα συντονισμένες και πειθαρχημένες που θα συμπεριλαμβάνουν όχι μόνο  επαγγελματίες προαγωγής υγείας που θα σχεδιάσουν την παρέμβαση, αλλά και ειδικούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, του marketing, καθώς και μηχανικούς λογισμικού.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X