Ο Σαργκάνης και η ποδοσφαιρική λογική

Πέρασε πάνω από 1/4 του αιώνα όταν ο Νίκος Σαργκάνης, όντας τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού και πρωταγωνιστής του τελικού Κυπέλλου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, φώναζε στους πανηγυρισμούς του για την κατάκτηση του τροπαίου «Τα λεφτά ο Κοσκωτάς να τα βάλει στον κ..ο του». Ο προσεχής τελικός Κυπέλλου μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ μοιάζει σαν μια μάχη της… εργατιάς κόντρα στον… πλούτο, του φτωχού οικοδόμου απέναντι στον φραγκάτο επιχειρηματία. Μπορεί να μην ακούσουμε δηλώσεις σαν εκείνη του Σαργκάνη μετά το πέρας της αναμέτρησης αλλά το πνεύμα δεν απέχει πάρα πολύ.

Ο Παναθηναϊκός κατά πολλούς είναι ήδη νικητής της σεζόν και ας μην ξέρουμε εάν θα κατακτήσει ή θα απολέσει το Κύπελλο, ούτε εάν θα πάει στα προκριματικά του Τσάμπιονς ή του Γιουρόπα Λιγκ. Είναι νικητής διότι με τη δουλειά του και δίχως να του χαριστεί κανείς, έχτισε κάτι από το μηδέν με φθηνά υλικά και δίχως κανείς να το περιμένει, βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε έναν από τους δύο θεσμούς και βέβαια να κάνει ένα δεύτερο γύρο που διέλυσε τους πάντες στο πέρασμά του.

Είναι μια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Το βλέπεις από κάθε αντίδραση των μελών της. Είτε πρόκειται για προπονητή είτε για ποδοσφαιριστή. Το πνεύμα είναι ίδιο. Από την υγεία στην εξέδρα σε μία χρονιά δίχως έκτροπα (ναι, στην Ελλάδα του 2014 πρέπει να εξάρουμε το αυτονόητο…) έως την υγεία στα αποδυτήρια όπως αποτυπώνεται από τα απλούστερα (όπως για παράδειγμα την πλάκα του Πράνιτς με τον Λαγό για τη γενειάδα του τελευταίου).

Όλα έγιναν ποδοσφαιρικά. Η ομάδα δεν έχει πάρει κανένα πριμ έως σήμερα για τίποτα, δεν πανηγύρισε τα αυτονόητα, δεν ξέφυγε όταν διέσυρε τον αήττητο έως τότε Ολυμπιακό στην έδρα του, δεν διανοήθηκε να υπογραμμίσει ως θρίαμβο την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου. Απλούστατα διότι άπαντες γνωρίζουν τι εστί Παναθηναϊκός. Ουδείς τον μικραίνει ως μέγεθος.

Το Σάββατο η ομάδα που φτιάχθηκε από το μηδέν και προέκυψε να πρωταγωνιστεί από το πουθενά, θα συναντήσει έναν άλλο κόσμο. Αυτόν του πλούτου ή εάν προτιμάτε για να είμαστε πιο ακριβείς, του νεοπλουτισμού. Ο ΠΑΟΚ έχει ακριβώς τα αντίθετα χαρακτηριστικά από εκείνα του Παναθηναϊκού. Ομάδα που αγοράστηκε ως επί το πλείστον, βασίστηκε σε έναν ακριβοθώρητο προπονητή, σε παίκτες με εμπειρία που έχουν «φάει με το κουτάλι» τα γήπεδα.

Θεωρητικά φαβορί είναι οι έμπειροι απέναντι στους πολλούς νεαρούς και άπειρους. Στο ποδόσφαιρο, όμως, υπάρχει άλλη λογική κόντρα στην κοινή. Η ποδοσφαιρική λογική. Και εκεί, ας επιτραπεί μια πρόβλεψη, ο Παναθηναϊκός δεν παίζεται. Τουλάχιστον με αυτόν τον αντίπαλο.

Σχετικά άρθρα