Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Κροτοφοβία: Γιατί πανικοβάλλομαι από αστραπές και θορύβους;
Κροτοφοβία: Γιατί πανικοβάλλομαι από αστραπές και θορύβους; thumbnail

Κώστας, 45 ετών

Κροτοφοβία: Γιατί πανικοβάλλομαι από αστραπές και θορύβους;

Aναγνώστης μας ρωτά: 

 

Είμαι 45 ετών δάσκαλος και έχω το πρόβλημα της κροτοφοβίας πανικοβάλλομαι στον έντονο δυνατό θόρυβο πχ. βροντές αστραπές πχ. αν κάποιος με ένα σφυρί κτυπήσει κάτι δυνατά αν ο γείτονας κτυπήσει δυνατά την πόρτα του γκαράζ και αυτό με κάνει να μην θέλω να βγω έξω από το σπίτι… Τι μου προτείνετε;

ΚώσταςΑγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός. Δημήτρης Κατσαρός

 

Η κροτοφοβία είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται. Μια μέθοδος για αυτό το σκοπό είναι η σταδιακή απευαισθητοποίηση. Κατ'αυτή τη μέθοδο συλλέγετε ξαφνικούς θορύβους, κρότους και λοιπά φοβογόνα ερεθίσματα (υπάρχουν τράπεζες ήχων διαθέσιμες στο διαδίκτυο) και στη συνέχεια τους "παίζετε" σιγά σε ένταση, σε ένα χώρο που σας ηρεμεί και σας κάνει να νιώθετε ασφαλής. Σιγά σιγά αυξάνετε την ένταση εως ότου εξοικειωθείτε πλήρως σ'αυτές τις ηχογραφήσεις. Μην τηρείτε αυστηρή σειρά ακολουθίας των ήχων. Αλλάξτε τους σειρά (shuffle) για μεγαλύτερη ποικιλία και πιο διευρυμένη εξοικείωση. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για κάθε φορά που νιώθετε πως έχετε καταφέρει κάποιο βαθμό εξοικείωσης.

 

Επίσης όταν σας συμβεί να τρομάξετε τόσο από ένα ξαφνικό θόρυβο ώστε να παλλινδρομήσετε σε σημείο που να χάσετε την διάθεσή σας για την καθημερινότητα, τότε πηγαίνετε σε ένα χώρο που νιώθετε οικεία χωρίς όμως υπερπροστατευτική τάση. Κάντε τον εαυτό σας να νιώσει άνετα αλλά όχι φυλακισμένος. Μιλήστε γι'αυτές τις μεθόδους σε κάποιο προσφιλές πρόσωπο και προτείνετέ του να σας βοηθήσει μ'αυτές.

 

Είμαστε εδώ αν χρειαστείτε κάτι άλλο. Θα χαρούμε να μάθουμε την εξέλιξη στο θέμα σας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X