Αρχική / Υγεία / Προτίμηση στις νέες γυναίκες έως 40 ετών δείχνει ο Ερυθηματώδης Λύκος
Προτίμηση στις νέες γυναίκες έως 40 ετών δείχνει ο Ερυθηματώδης Λύκος thumbnail

Προτίμηση στις νέες γυναίκες έως 40 ετών δείχνει ο Ερυθηματώδης Λύκος

Στην χώρα μας υπάρχουν περίπου 5.000 ασθενείς με Συστηματικό Ερυθηματικό Λύκο και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία η νόσος είναι 9 φορές συχνότερη στις γυναίκες από τους άνδρες και συνήθως εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας 14-40 ετών. Παρ’ όλο που ο Λύκος μπορεί να είναι σοβαρή ασθένεια, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της έχει βελτιώσει κατά πολύ την πρόγνωση αυτών των ασθενών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα στους περισσότερους να ζουν μια φυσιολογική ζωή.Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (κοινώς «Λύκος») είναι ένα αυτοάνοσο, μη μεταδοτικό νόσημα, που προσβάλλει περίπου 3-5 ανά 10.000 κατοίκους. Ο Λύκος είναι ένα από τα τουλάχιστον 100 γνωστά αυτοάνοσα νοσήματα και ανήκει σε μια υποκατηγορία που ονομάζονται Νοσήματα του Κολλαγόνου.
Στα αυτοάνοσα νοσήματα το ανοσολογικό (ή ανοσιακό) σύστημα, που υπό φυσιολογικές συνθήκες προστατεύει το σώμα μας από μικρόβια, στρέφεται εναντίον διαφόρων οργάνων του. Οι περισσότεροι άνθρωποι (περίπου 60-70% στη χώρα μας) έχουν ήπιο Λύκο που προσβάλλει κυρίως το δέρμα και τις αρθρώσεις και αντιμετωπίζεται με υδροξυχλωροκίνη (πλακενίλ) σε συνδυασμό με χαμηλές δόσεις κορτιζόνης.
Περίπου σε 1 στις 4 περιπτώσεις Λύκου μπορεί να προσβληθούν εσωτερικά όργανα όπως οι νεφροί, η καρδιά, το αίμα, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται μεγαλύτερες δόσεις κορτικοειδών και ανοσοκατασταλτικά. Χρησιμοποιούνται και στοχευμένες -βιολογικές θεραπείες, ενώ ενθαρρυντικά αρχικά αποτελέσματα έχουν δώσει και άλλες βιολογικές θεραπείες.
Ακόμη και στις πιο βαριές περιπτώσεις Λύκου, οι σύγχρονες θεραπείες ελέγχουν αποτελεσματικά τη νόσο, βάζουν δηλ. τη νόσο σε ύφεση στο 80- 90% των περιπτώσεων.


Το 9Ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Λύκου που διοργανώνεται στην Αθήνα (Ξενοδοχείο Χίλτον 23-24 Απριλίου 2014), πραγματοποιείται κάθε 3 χρόνια σε χώρες με σημαντική παρουσία στην έρευνα και θεραπεία του ΣΕΛ με τη συμμετοχή ιατρών, νοσηλευτών και συλλόγων ασθενών κυρίως από την Ευρώπη αλλά και από την Αμερική. Παράλληλα με το επιστημονικό πρόγραμμα θα υπάρξει και ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των ασθενών με Λύκο και των οικογενειών τους το Σάββατο 26 Απριλίου 2014 καθώς και η δυνατότητα παρακολούθησης των επιστημονικών παρουσιάσεων του Συνεδρίου.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΛΥΚΟΥ


Η 10η Μαΐου έχει καθιερωθεί και τιμάται διεθνώς από τις κατά τόπους οργανώσεις και συνδέσμους ασθενών με Λύκο, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, της πολιτείας και των ασθενών για τις διάφορες παραμέτρους της πάθησης με σκοπό την διασφάλιση μιας καλής, μακρόχρονης και δημιουργικής ζωής με Λύκο.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X