Ισοδυναμία μέσα σε ένταση, πάθος και ανατροπές!

ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΣΟΠΕΛΑ

Επτά χρόνια μετά την τελευταία τους κόντρα στον θεσμό του κυπέλλου και 65 από την πρώτη, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ κοντράρονται στον τέταρτο τελικό τους στην ιστορία του θεσμού και στον πρώτο εδώ και 37 χρόνια.
Μία ιστορία γεμάτη από ένταση και αμφίρροπες κόντρες με απόλυτη ισορροπία, καθώς οι δύο φιναλίστ του Σαββατιάτικου τελικού, έχουν να επιδείξουν από οκτώ νίκες στις 18 προηγούμενες αναμετρήσεις τους με τους πράσινους να έχουν πετύχει ένα μόνο γκολ περισσότερο (20-19).

Το Pamesports σας προσφέρει μία ιστορική αναδρομή στις 18 προηγούμενες αναμετρήσεις τους:

1949: Η πρώτη τους αναμέτρηση έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 10 Απριλίου του 1949 με έπαθλο για τον νικητή την πρόκριση για τον τελικό (ημιτελικός). Ο Παναθηναϊκός με σκόρερ τον  Γιάννη Παπαντωνίου στο 65’ επικράτησε με 1-0 μέσα σε εξαιρετική ατμόσφαιρα σε ένα γήπεδο που δεν έπεφτε «καρφίτσα» με 400 Αθηναίους εκδρομείς (ανάμεσα τους και οι απεσταλμένοι του Αθηναϊκού Τύπου) που πήγαν στην Θεσσαλονίκη με πλοίο!

1951: Δύο χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1951 ο ΠΑΟΚ με σκόρερ τον κορυφαίο εκείνη την εποχή άσο του Λευτέρη Παπαδάκη (έφυγε το περασμένο καλοκαίρι από την ζωή), πέτυχε την πρώτη του νίκη με 1-0 και όπως ο Παναθηναϊκός το 1949, προκρίθηκε για τον τελικό (ημιτελικός ξανά).

1955: Ζευγάρι για πρώτη φορά σε τελικό στο γήπεδο της Λεωφόρου. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 2-0 με σκόρερ τους Γιώργο Κουρτζίδη στο 24’ και Βαγγέλη Πανάκη επτά λεπτά αργότερα. Στο 53’ οι δύο ομάδες έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής των Πετρόπουλου και Δουκάκη (ΠΑΟΚ).

1968: Δραματικός προημιτελικός στην Τούμπα με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί στην παράταση με 2-1 με σκόρερ του νικητήριου γκολ τον Ζαχαρία Πιτυχούτη στο 103’. Ο Στράτος Σακελλαρίδης είχε δώσει στους πράσινους το προβάδισμα στο 77’ και ο αείμνηστος Αρίσταρχος Φουντουκίδης είχε ανταποδώσει στο 80’.

1971: Προημιτελικός ξανά με εντυπωσιακή ανατροπή και πρόκριση του ΠΑΟΚ με 3-2. Οι πράσινοι  ένα μήνα πριν τον τελικό με τον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ, προηγήθηκαν 2-0 με γκολ των Δομάζου (36’) και Τομαρά (56’). Ο ΠΑΟΚ μέσα σε ένα πεντάλεπτο έκανε σμπαράλια την πράσινη άμυνα, πετυχαίνοντας τρία γκολ. Μείωσε με τον Σταύρο Σαράφη στο 58’, ισοφάρισε με τον Παρίδη στο 59’ και με τον Παρίδη ξανά στο 62’ έκανε το 3-2.

1972: Ο δεύτερος τελικός τους στο Καραϊσκάκη, έφερε την σφραγίδα του ασύγκριτου Γιώργου Κούδα και χάρισε στον ΠΑΟΚ το πρώτο του τρόπαιο. Νικητής με 2-1 με δύο γκολ του Κούδα στο 3’και στο 89’ (ο Τάκης Παπαδημητρίου μείωσε στο 90’).

1973: Ένας ακόμη προημιτελικός στην Τούμπα. Εύκολη νίκη-πρόκριση του ΠΑΟΚ με 2-0 με σκόρερ και των δύο γκολ τον Δημήτρη Παρίδη.

1977: Τρίτος και τελευταίος πριν τον φετινό τελικός στο Καραϊσκάκη. Νικητής ο Παναθηναϊκός με 2-1. Ο Παπαδημητρίου είχε ανοίξει το σκορ στο 29’. Ο Χρήστος Τερζανίδης στο τελευταίο του ματς με τον ΠΑΟΚ (λίγες μέρες αργότερα μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό) ισοφάρισε στο 43’. Ο Οδυσσέας Βακάλης πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 83’ ενώ ο ΠΑΟΚ από το 65’ έπαιζε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Γιάννη Γούναρη.

1982: Διπλή αναμέτρηση στα ημιτελικά. Ο ΠΑΟΚ με γκολ του Κούδα στο 83’ είχε νικήσει με 1-0 στην Τούμπα (αποβλήθηκε στο 73’ ο Ρουμάνος Ντόρου Νικολάε για τους πράσινους).
Στη ρεβάνς της Λεωφόρου  ο Παναθηναϊκός έφθασε στην ανατροπή μετά από συγκλονιστικό παιχνίδι με 2-0 με σκόρερ τους Άρνε Ντόκεν στο 51’ και Γρηγόρη Χαραλαμπίδη στο 89’ (από τότε δεν έχουν παίξει ποτέ ξανά στην ιστορική έδρα των πρασίνων για το κύπελλο). Ο Γούναρης στο 71′ και ο Καρούλιας στο 79′ αντίκρυσαν την κόκκινη κάρτα.

1985: Ημιτελικός ξανά με επική ανατροπή για τον ΠΑΟΚ. Στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει με 2-0 (Αντωνίου, Ρότσα) αλλά στη ρεβάνς της Τούμπας, ο ΠΑΟΚ τον συνέτριψε με 4-0 (Σίγγας, Κωστίκος, Αλεξανδρίδης, Καρασαββίδης).

1991: Τρίτος συνεχόμενος διπλός ημιτελικός. Πρώτος αγώνας στο ΟΑΚΑ με νικητή τον Παναθηναϊκό με 2-0 (Αντωνίου, Κουρμπανάς). Στην Τούμπα η νίκη με 1-0 για τον ΠΑΟΚ με σκόρερ τον Σκαρτάδο δεν ήταν αρκετή για την πρόκριση.

1993: Τρίτος γύρος με δύο λευκές ισοπαλίες σε ΟΑΚΑ και Τούμπα. Στη ρεβάνς η μάχη κατέληξε στα πέναλτι. Δόθηκε ρεσιτάλ ευστοχίας  με εννέα εύστοχα κτυπήματα στα δέκα (στο τελευταίο και πλέον κρίσιμο, σκόραρε ο Αποστολάκης). Μοναδικό χαμένο το πρώτο της διαδικασίας από τον Αλέξη Αλεξίου (δοκάρι).

2007: Τελευταία κόντρα στα προημιτελικά του 2007. Ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-1 στην Τούμπα (προηγήθηκε 2-0 με Κωνσταντινίδη και Μίετσελ πριν μειώσει ο Μάντζιος). Στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός έδειξε να «καθαρίζει» προηγούμενος 2-0 (Ιβανσιτς, Μάντζιος) αλλά στις καθυστερήσεις ο πρώην πράσινος και νυν προπονητής του ΠΑΟΚ, Γιώργος Γεωργιάδης  μείωσε στέλνοντας το ματς στην παράταση. Εκεί με ένα ακόμη γκολ του Μάντζιου ο Παναθηναϊκός νίκησε με 3-1.

Σχετικά άρθρα