Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Πρώτη φορά: Οι απορίες ενός νέου για το σεξ και οι απαντήσεις τους!
Πρώτη φορά: Οι απορίες ενός νέου για το σεξ και οι απαντήσεις τους!  thumbnail

Πρώτη φορά: Οι απορίες ενός νέου για το σεξ και οι απαντήσεις τους!

Οι πρώτες επαφές με το σώμα του άλλου


Γράφει η συγγραφέας -σεξολόγος και παιδαγωγός June Morris


Το παιχνίδι ξεκινά από τα μάτια. Αναστατώνεστε με τα πρώτα βλέμματα. Νιώθετε ότι σας έχουν επιλέξει, και πολλές φορές μά­λιστα ανταποδίδετε βλέμματα γεμάτα υποσχέσεις. Η πρώτη επα­φή μπορεί να ξεκινήσει με ένα φιλί. Το πρώτο ερωτικό φιλί ίσως σας ξαφνιάσει. Από τη στιγμή της γέννησης, το στόμα αποτελεί την πρώτη πη­γή ηδονής για το μωρό. Εξοικειώνεται με τη θηλή της μητέρας ή του μπιμπερό, η οποία το τρέφει και το κρατά στη ζωή. Το μωρό ευχαριστιέται να θηλάζει, να πιπιλάει τη θηλή.


Το παιδί μαθαίνει να ανταποδίδει τα φιλιά που του δίνουν. Μεγα­λώνοντας, ανακαλύπτει ότι τα χείλη του ανταποκρίνονται σε κά- ποια ερεθίσματα κι ότι αισθάνονται τα χάδια, τα φιλιά και τα αγγίγ­ματα. Απεχθάνεται όμως να αγκαλιάζει και να φιλά κάποιους συ­γκεκριμένους ανθρώπους εξαιτίας του δέρματός τους, της οσμής τους -η μύτη, άλλωστε, είναι πολύ κοντά στο στόμα- ή απλώς ε­πειδή δεν τους συμπαθεί. Το φιλί είναι μια ένδειξη τρυφερότητας. Το ερωτικό φιλί είναι κάτι διαφορετικό. Είναι η πρώτη επαφή με το εσωτερικό του σώματος του άλλου. Είναι η πρώτη διείσδυση στο στόμα. Ανακαλύπτετε τη γλώσσα του, τη γεύση της και τη μυ­ρωδιά της. Το ερωτικό φιλί, όμως, είναι ικανό να σας δημιουργήσει έντονη ερωτική διάθεση και διέγερση. Όταν είστε ερωτευμένες, θέλετε να περνάτε όσο περισσότερες ώρες γίνεται με το αγόρι σας και να βρίσκεστε συνέχεια κοντά του. Αγκαλιάζεστε, χαϊδεύεστε, ψιθυρίζετε ο ένας στο αυτί του άλλου λόγια αγάπης και ξεχνάτε τον υπόλοιπο κόσμο.


Το πρώτο φιλί


 


Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, οι νέοι έχουν αυτή την εμπει­ρία γύρω στα 14 χρόνια τους. Η πρώτη σεξουαλική επαφή πραγ­ματοποιείται γύρω στα 17 για τα κορίτσια και λίγο πιο νωρίς για τα αγόρια. Το 60% των περιπτώσεων συμβαίνει συς διακοπές. Η εφηβεία είναι η περίοδος ίων χαδιών και των φιλιών. Τη ση­μαδεύουν περαστικοί έρωτες που… «παίρνουν τα μυαλά». Πολλά κορίτσια τη μια στιγμή είναι ερωτευμένα με ένα αγόρι, την άλλη με άλλο· είναι κι αυτός ένας τρόπος να μάθουν τις αισθήσεις και τα συναισθήματά τους.


Η πρώτη σεξουαλική επαφή


 


Τα χάδια, τα φιλιά, τα σώματα που τρίβονται το ένα πάνω στο άλλο, τα λόγια που ψιθυρίζονται, όλα αυτά φουντώνουν την ερω­τική επιθυμία και διεγείρουν τα γεννητικά όργανα. Το πέος του ά­ντρα σηκώνεται και βρίσκεται σε στύση. Στη γυναίκα, το αιδοίο υ­γραίνεται και η κλειτορίδα βγαίνει από το κάλυμμά της και σκλη­ραίνει. Η κλειτορίδα έχει αισθητήρια νεύρα και είναι η πιο ερωτογόνος ζώνη του γυναικείου σώματος.


Η κλειτορίδα είναι ιδιαίτερα ευαί­σθητη. Γι’ αυτό, τα μηχανικά, απότομα και βίαια χάδια στο σημείο αυτό προκαλούν περισσότερο πόνο απ' ό,τι ηδονή και παύουν να ερεθίζουν. Τα προκαταρκτικά χάδια, λοιπόν, πρέπει να γίνονται με τρυφερότητα και προσοχή. Τα χάδια και τα φιλιά στο αιδοίο και τη γύρω περιοχή προετοιμάζουν τον οργασμό. Ο κλειτοριδικός οργα­σμός συνοδεύεται από συσπάσεις του κόλπου, αλλά στο ξεκίνημα της σεξουαλικής ζωής δεν είναι συχνός.


Με τον καιρό, η έντονη διέγερση της κλειτορίδας ερεθίζει και τον κόλπο. Βέβαια, αυτό δεν αποτελεί κανόνα ούτε έχει σχέση με το ταμπεραμέντο και τη θηλυκότητα της γυναίκας. Υπάρχουν γυ­ναίκες οι οποίες έχουν πολύ γρήγορα κολπικές συσπάσεις, το κέ­ντρο των οποίων είναι δύσκολο να εντοπισθεί. Το εσωτερικό τοί­χωμα του κόλπου, που βρίσκεται κοντά στην ουρήθρα, μοιάζει να είναι το σημείο για το οποίο γίνεται λόγος τις περισσότερες φο­ρές. Πολλοί σεξολόγοι επιχείρησαν να βρουν το «σημείο G». Η α­λήθεια είναι ότι όλοι έχουν τα ευαίσθητα σημεία τους, που μπο- ρεί να είναι το Α, το Β, το Γ ή το Δ. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτό το «ερωτικό αλφάβητο» καλό θα ήταν να μη «διαβρώνεται» από στερεότυπα και προκαταλήψεις, κυρίως από την πλευρά των αντρών, σχετικά με το τι πρέπει να αισθανθεί μια γυναίκα και σε ποιο σημείο πρέπει να το αισθανθεί.


Ο οργασμός είναι η κορύφωση μιας αυξανόμενης ηδονής, η ο­ποία συνοδεύεται από την εκτόνωση όλου του σώματος. Είναι η ανακούφιση της έντασης των γεννητικών οργάνων μετά τη διέ­γερσή τους. Δεν είναι εύκολο να περιγράφει κανείς τον οργασμό. Μερικές φορές, μάλιστα, οι γυναίκες αναρωτιούνται αν είχαν ή ό­χι οργασμό, πολύ περισσότερο όταν οι περιγραφές που έχουν δια­βάσει δεν ανταποκρίνονται σ' αυτό που εκείνες νιώθουν. Φυσικά, τη στιγμή που το νιώθουν ξέρουν ότι πρόκειται γι' αυτό. Μπορεί, ακόμα, να έχουν οργασμό χωρίς να έχει προηγηθεί σεξουαλική ε­παφή, στον ύπνο ή με φαντασιώσεις.


Για κάθε γυναίκα η εμπειρία αυτή είναι κάτι διαφορετικό. Εξαρτάται από την προσωπικότητά της, το περιβάλλον της, τον ερωτικό της σύντροφο, ακόμα κι από τις συνθήκες. Ούτε είναι απαραίτητο να συμβαίνει σε κάθε ερωτική επαφή. Μπορεί να μη συμβεί και κα­θόλου. Για το αγόρι, είναι ένα φαινόμενο πιο μηχανικό και πιο εμ­φανές, καθώς συμπίπτει με την εκσπερμάτωση.


Την πρώτη φορά που έκανα έρωτα δε μάτωσα ούτε πόνεσα. Είναι φυσιολογικό;


Οι γυναίκες συνήθως ματώνουν την πρώτη φορά. Όταν, όμως, ο υμένας είναι λεπτός κι ελαστικός, δε ματώνουν καθόλου κι αυ­τό μπορεί να τις ξαφνιάσει. Όσον αφορά στον πόνο, εξαρτάται από την τρυφερότητα του ά­ντρα, από την εμπιστοσύνη που του δείχνετε και από την ερωτι­κή σας επιθυμία. Μετά την πρώτη επαφή, ο υμένας μπορεί να εί­ναι ευαίσθητος και να σας πονά για λίγο καιρό μέχρι να επουλω­θεί η πληγή. Μπορεί, ακόμα, να νιώθετε ένα κάψιμο κατά την ούρηση, αλλά, καθώς η πληγή είναι επιφανειακή, θα σας περάσει σχετικά γρήγορα.


Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση ο υμένας να είναι πολύ χοντρός ή το στόμιο του κόλπου πολύ στενό, πράγμα που εμποδίζει κάθε διείσδυση. Αυτό το ανακαλύπτετε όταν σας είναι αδύνατο να βά­λετε ένα ταμπόν ή κατά τη διάρκεια της πρώτης σεξουαλικής επα­φής. Το πρόβλημα αυτό είναι σπάνιο και λύνεται με μια μικρή χει­ρουργική επέμβαση.


Πόση ώρα διαρκεί μια σεξουαλική επαφή;


 


Λόγω της συναισθηματικής φόρτισης και της έντασης, η πρώτη φορά τελειώνει πριν καλά καλά αρχίσει. Το αγόρι μπορεί να εκσπερματώσει πριν γίνει η διείσδυση. Επίσης, η διάρκεια της σε­ξουαλικής επαφής διαφέρει από άντρα σε άντρα, αλλά και η κάθε φορά δεν είναι ίδια με την άλλη.


Τι είναι οι φαντασιώσεις;


 


Οι φαντασιώσεις είναι αναπαραστάσεις της φαντασίας. Φαντάζε­στε τον εαυτό σας με κάποιον άντρα σε κάποια συγκεκριμένη κα­τάσταση. Είστε υπεύθυνες γι' αυτές όσο είστε και για τα όνειρά σας. Οι φαντασιώσεις εκφράζουν τις υποσυνείδητες επιθυμίες των ανθρώπων και αποκαλύπτουν μια άγνωστη πλευρά της προ­σωπικότητάς τους. Για πολλούς συνιστούν πολύ έντονα ερωτικά ερεθίσματα. Για παράδειγμα, ενώ είστε ξύπνιες, μπορεί να ονει­ρευτείτε ότι κάνετε έρωτα με τον αγαπημένο σας ηθοποιό, ότι σας βιάζουν, ότι είστε κάποια άλλη κ.λπ. Μπορεί να συμβεί την ώρα που κάνετε έρωτα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προδίδετε τον αγαπημένο σας. Μπορεί, ακόμα, να φαντασιωθείτε ότι είστε ομο­φυλόφιλη, και φυσικά δε σημαίνει ότι είστε. Το χαρακτηριστικό των φαντασιώσεων είναι ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να βγουν από το κεφάλι σας. Κάποιες καταστάσεις ή εικόνες από μια ταινία, για παράδειγμα, μπορεί να χαλάσουν μια όμορφη ερωτική στιγμή ή να σταθούν εμπόδιο στην ηδονή. Παραδείγματος χάρη, η άπο­ψη ότι οι ταινίες πορνό είναι απελευθερωτικές για όλους απέχει πολύ από την αλήθεια.


Κάποιες δυσκολίες


Πολλές κοπέλες παραπονιούνται στο γυναικολόγο τους ότι όταν κάνουν έρωτα πονάνε -ή εκφράζουν έναν αδικαιολόγητο φόβο για τη διείσδυση. Άλλες ανησυχούν μήπως είναι ψυχρές, καθώς αργούν να έρθουν σε οργασμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρό­βλημα είναι σωματικό και λύνεται πολύ εύκολα. Μπορεί, όμως, να οφείλεται και σε ψυχολογικά αίτια, των οποίων οι ρίζες ενδέχεται να φτάνουν μέχρι και την παιδική ηλικία. Πάντως, όποια και να είναι η αιτία, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο γυναικολόγο, ο ο­ποίος θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά σας ή θα σας προτείνει να συμβουλευτείτε κάποιον πιο ειδικό.


Πονάω κατά τη διείσδυση. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι αρχή ακόμα;


 


Όταν μια γυναίκα πονάει κατά τη διάρκεια της συνουσίας, αυτό λέγεται δυσπαρευνία. Όταν ο πόνος περιορίζεται στην είσοδο του κόλπου, τότε έχουμε τη λεγάμενη επιφανειακή δυσπαρευνία. Πρώτα απ' όλα, πρέπει να είστε σίγουρες ότι είστε έτοιμες για την ερωτική επαφή, ότι το θέλετε πραγματικά και ότι είστε αρκετά υ­γρές. Αν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις κι εσείς εξακολουθείτε να πονάτε, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε τη γυναικολογική αιτία του προβλήματος, που μπορεί να είναι, π.χ., μια αιδοιοκολπίτιδα (βλ. σελ. 185), και να τη θεραπεύσετε. Όταν ο πόνος που νιώθε­τε εντοπίζεται στην κοιλιά, τότε μιλάμε για εσωτερική δυσπαρευ­νία, η οποία απαιτεί εκτεταμένη γυναικολογική εξέταση.Όταν το πρόβλημα λυθεί, τότε θα πρέπει να κάνετε μια σοβαρή συζήτηση με το αγόρι σας σχετικά με αυτά που νιώθετε. Κάποιες φορές μπορεί να πονάτε επειδή δεν έχετε πραγματικά διάθεση να κάνετε έρωτα· προτιμάτε να πονάτε παρά να του πείτε όχι. 0 πόνος μπορεί, ακόμα, να προκληθεί και από τη βιαιότητα της ερωτικής πράξης. Μερικά αγόρια εκφράζουν τον ανδρισμό τους μέσω της βίας, πράγμα που είναι απαράδεκτο.


Δε νιώθω ηδονή με τη διείσδυση. Μήπως είμαι ψυχρή;


Όπως έλεγε η Helene Michel-Wolfromm, μία από τις πρώτες γυ­ναικολόγους που ενδιαφέρθηκαν για τις ψυχοσωματικές προεκτά­σεις των γυναικολογικών προβλημάτων, «το να απορήσει κάποιος με το γεγονός ότι η πρώτη σεξουαλική επαφή δε συνοδεύεται α­πό ηδονή είναι σαν να απορεί που ένα βρέφος δεν εκτιμά τα μπι­φτέκια με τις τηγανητές πατάτες»! Στην αρχή της ερωτικής ζωής, ο κόλπος της γυναίκας δεν ερεθίζεται ιδιαίτερα. Όμως με τον και­ρό, η γυναίκα μαθαίνει καλύτερα το σώμα της και η κολπική πε­ριοχή γίνεται πιο ευαίσθητη στα ερεθίσματα. Ίσως έχετε περισ­σότερη όρεξη για χάδια απ' ό,τι για διείσδυση. Σ' αυτή την περί­πτωση, πρέπει να μάθετε να λέτε όχι και να περιμένετε μέχρι να είστε έτοιμες. Ο όρος ψυχρότητα συνήθως χρησιμοποιείται στην τύχη. Μερι­κές γυναίκες δεν έχουν ούτε ερωτική επιθυμία ούτε ικανοποιούνται. Αυτό λέγεται αναφροδισία. Αλλες, πάλι, έχουν επιθυμία, αλλά δεν έχουν οργασμό.


Υπάρχουν γυναίκες που παραπονιούνται ότι είναι ψυχρές, παρό­λο που φτάνουν σε κλειτοριδικό οργασμό. Αυτός ο οργασμός υπο- τιμάται από τις ίδιες, αλλά και από το σύντροφό τους. Ορισμένοι άντρες απογοητεύονται όταν η διείσδυση δεν προκαλεί και κολπι­κό οργασμό ή όταν η σύντροφός τους δεν έρχεται σε οργασμό την ίδια στιγμή με αυτούς. Νιώθουν ότι ο ανδρισμός τους δεν επιβε­βαιώνεται.


Μερικοί άντρες απολαμβάνουν μόνο τη διείσδυση. Τα χάδια και τα τρυφερά λόγια δεν τους ενδιαφέρουν. Για πολλές γυναίκες, ό­μως, τα λόγια αγάπης είναι κάτι αναντικατάστατο. Συχνά, παραπο­νιούνται ότι ο ερωτικός τους σύντροφος δεν εκφράζει τα συναισθήματά του με λόγια. Τέλος, ίσως δε νιώθετε ηδονή, γιατί ο σύντροφός σας βιάζεται και όλα γίνονται πολύ γρήγορα- εκσπερματώνει πριν καν εσείς ερεθιστείτε.


Επίσης, η απουσία επιθυμίας και οργασμού μπορεί να οφείλεται και σε ψυχολογικούς παράγοντες που φτάνουν μέχρι την παιδική ηλικία: καταπιεστική διαπαιδαγώγηση, περιορισμοί, παιδικά ψυχο­λογικά τραύματα, προβληματικό οικογενειακό ιστορικό και άλλα. Μια σεξουαλική επαφή είναι πιθανό να επαναφέρει στη μνήμη τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας σι οποίες είχαν απω- θηθεί στο υποσυνείδητο, όπως η βία, η σεξουαλική κακοποίηση, η αιμομιξία. Δυστυχώς, πρόκειται για ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις μέρες μας. Όταν εκπλήσσεστε που δεν απολαμβάνετε όλες τις ηδονές που μπορεί να σας προσφέρει το σεξ, μη θεωρείτε ότι δεν είστε φυ­σιολογικές. Απαιτείται χρόνος και εξοικείωση. 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X