Πρώτος τελικός στο «Μελίνα Μερκούρη»

Η ώρα της κρίσης για τον τίτλο του 45ου πρωταθλήματος Volleyleague ΟΠΑΠ έφτασε. Ο Ολυμπιακός και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης θα αναμετρηθούν για πρώτη φορά την Δευτέρα 28 Απριλίου στις 20.00 (Διαιτητές: Γεωργουλέας, Θεμελής, Novasports-3) στο γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» του Ρέντη στον πρώτο τελικό που είναι και ο 75ος από το 1990 που καθιερώθηκαν τα πλέι οφ στα Εθνικά πρωταθλήματα. Ο τίτλος θα κριθεί στις 3 νίκες και όλοι οι τελικοί θα μεταδοθούν από το Novasports-3.

Οι δύο πρώτοι τελικοί θα γίνουν στο Μελίνα Μερκούρη στις 28 και 29 Απριλίου και θα ακολουθήσουν οι αγώνες στην Αλεξανδρούπολη στις 3 Μαΐου και 4 Μαΐου (αν χρειαστεί) κι αν χρειαστεί και 5ος τελικός θα γίνει στο «Μελίνα Μερκούρη» στις 8 Μαΐου.

Ο Ολυμπιακός έχοντας τερματίσει πρώτος στην κανονική περίοδο και έχοντας ξεπεράσει το εμπόδιο του Φοίνικα Σύρου στους ημιτελικούς με νίκες 3-2 στοχεύει στην κατάκτηση του 26ου τίτλου στα Εθνικά πρωταθλήματα και 27ου με το Πανελλήνιο πρωτάθλημα του 1968.

Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης τερμάτισε στην 3η θέση της κανονικής περιόδου και στους ημιτελικούς πέρασε εύκολα το εμπόδιο του Α.Ο.Κηφισιάς με νίκες 3-0. Γίνεται μόλις η τέταρτη επαρχιακή ομάδα που προκρίνεται στους τελικούς μετά την Ορεστιάδα που μάλιστα έχει δύο συμμετοχές, τον Φοίνικα Σύρου και τον Παμβοχαϊκό αλλά θέλει να γίνει η πρώτη ομάδα της περιφέρειας που θα πάρει πρωτάθλημα.

Μηνίσκο ο Μαρούλης

Ο Ολυμπιακός από την περασμένη Τετάρτη οπότε και πήρε την πρόκριση σε βάρος του Φοίνικα Σύρου προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του και να πάρει δυνάμεις για τους τελικούς. Εκτός από την απουσία του Νίκου Σμαραγδή, ο Δημήτρης Καζάζης προβληματίζεται με την περίπτωση του Θάνου Μαρούλη που έχει πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο. Η διάγνωση αναφέρει ρήξη μηνίσκου και θα χρειαστεί χειρουργείο όμως ο αθλητής για ψυχολογικούς λόγους μένει κοντά στην ομάδα και θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε μεγάλη ανάγκη καθώς ήδη και ο Βασίλης Κουρνέτας κάνει μεγάλη υπερπροσπάθεια λόγω του προβλήματος που έχει στους προσαγωγούς.
Οι «ερυθρόλευκοι» αναμένεται να στηριχτούν στους Κουρνέτα (πασαδόρος), Γιορντάνοφ (διαγώνιος), Χριστοφιδέλη, Καλντέιρα (ακραίοι), Γιούρισιτς, Κιόση (κεντρικοί) και λίμπερο τον Στεφάνου.

«Τα προβλήματα μας έχουν συσπειρώσει»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού Δημήτρης Καζάζης δήλωσε: «Πάμε να δώσουμε την τελική μάχη για τον τίτλο. Φτάσαμε στους αγώνες της χρονιάς. Δίκαια αυτές οι δύο ομάδες βρίσκονται στον τελικό. Ο Εθνικός είναι διψασμένος για έναν τίτλο και σε συνδυασμό με πολύ καλούς παίκτες που έχει είναι ένας μεγάλος αντίπαλος. Εμείς έχουμε στόχο το πρωτάθλημα. Τίποτα λιγότερο. Είναι μονόδρομος να κάνουμε τρεις νίκες. Θεωρώ πως θα γίνει πολύ καλή σειρά αγώνων. Η αποφασιστικότητα και το “θέλω” των παικτών θα κρίνει τη σειρά των τελικών. Πιστεύω πως θα είναι η ομάδα μου αυτή που θα πάρει τον τίτλο παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Οι δυσκολίες μας έχουν συσπειρώσει την ομάδα».

«Θετικά και αρνητικά»

Για το γεγονός ότι ο Εθνικός είχε 15 ημέρες ξεκούραση ενώ ο Ολυμπιακός μόλις 5 ημέρες ο Καζάζης είπε: «Αυτό έχει και θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Εμείς έχουμε ρυθμό από τα δυνατά ματς που δώσαμε με τον Φοίνικα αλλά είμαστε κουρασμένοι. Από την άλλη, ο Εθνικός είχε 15 ημέρες για αποθεραπεία και ξεκούραση αλλά είναι ένα μεγάλο διάστημα απραξίας που μπορεί να επηρεάσει το ρυθμό του. Σίγουρα ότι παίζουμε στην έδρα μας είναι θετικό αλλά χρειάζεται υπομονή. Δεν πρέπει να βιαστούμε. Πρέπει παιχνίδι με παιχνίδι, πόντο πόντο να πάμε αργά και σταθερά. Η παρουσία των οπαδών μας θα παίξει σημαντικό ρόλο. Πάντα η νίκη στον πρώτο τελικό σου δίνει ψυχολογικό προβάδισμα αλλά η σειρά θα είναι σκληρή και δύσκολη».

Η 6αδα του Εθνικού

Οι ακρίτες θα ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους στην έδρα τους σήμερα το απόγευμα και θα πάρουν τη βραδινή πτήση για Αθήνα. Το πρωί της Δευτέρας θα κάνουν προπόνηση στο «Μελίνα Μερκούρη». Αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν για την ομάδα του Σάκη Μουστακίδη που αναμένεται να στηριχτεί στους Σιδηρόπουλο (πασαδόρος), Ράιτς (διαγώνιος), Μιχαήλοβιτς, Δαλακούρα (ακραίοι), Παπάζογλου, Ανδρεάδη (κεντρικοί) και λίμπερο τον Δαρίδη.

«Τη διαφορά κάνει ο τίτλος»

Ο τεχνικός του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Σάκης Μουστακίδης δήλωσε: «Προετοιμαστήκαμε καλά. Είμαστε σε καλή κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία. Δεν υπάρχει άγχος και πίεση. Υπάρχει πίστη για να κάνουμε κάτι ξεχωριστό στο εφετινό πρωτάθλημα. Η πορεία μας ήδη κρίνεται επιτυχημένη αλλά η διαφορά γίνεται πάντα με έναν τίτλο. Είπα στους παίκτες μου πως πρέπει να έχουν συγκέντρωση και πίστη στις δυνάμεις τους. Μας έκανε καλό που περάσαμε γρήγορα το εμπόδιο της Κηφισιάς διότι μπορέσαμε και προετοιμαστήκαμε σωστά. Ο Ολυμπιακός λέγεται πως έχει ορισμένα αγωνιστικά προβλήματα αλλά ο Ολυμπιακός έχει την εμπειρία από τέτοιους αγώνες που δεν την έχει η ομάδα μου. Πρέπει να ισορροπήσουμε σε μία δύσκολη σειρά αγώνων και ξέρουμε πως για να πάρουμε το πρωτάθλημα πρέπει να νικήσουμε εκτός έδρας. Είμαστε έτοιμοι για να ανταπεξέλθουμε στην αποστολή μας.».

Ο Μουστακίδης έκανε και μία πρόταση για το διαιτητικό βίντεο: «Πιστεύω πως είναι πιο δίκαιο να μην χρεώνεται στην ομάδα τη φάση που δεν την έχουν πιάσει οι τηλεοπτικές κάμερες και δεν υπάρχει τελική κρίση. Δεν βλέπω σωστό να χάνεται μία ευκαιρία της ομάδας όταν δεν ευθύνεται για την απώλεια της φάσης».

Το ιστορικό 15-0 αλλά ποτέ εκτός έδρας

Από τη σεζόν 2002-03 οπότε και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης επέστρεψε στην Volleyleague έχει αναμετρηθεί 25 φορές με τον Ολυμπιακό να προηγείται στις νίκες με 22-3. Η ακριτική ομάδα δεν έχει νικήσει τον Ολυμπιακό στην έδρα του ωστόσο είναι η μοναδική ομάδα που έχει υποχρεώσει τον Ολυμπιακό σε απώλεια σετ με «0»!
Με το παλιό σύστημα ο Εθνικός έχει νικήσει τον Ολυμπιακό στην Αλεξανδρουπολη με σετ 15-0 και ήταν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος 1996-97. Οι ακρίτες είχαν νικήσει 3-2 σετ στην έδρα τους τον Ολυμπιακό στην πρώτη παρουσία του Τζιαμπάολο Μοντάλι στον πάγκο των «ερυθρολεύκων».

Σχετικά άρθρα