Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Πώς πρέπει να χειρίζεσαι τους ενοχλητικούς ανθρώπους;
Πώς πρέπει να χειρίζεσαι τους ενοχλητικούς ανθρώπους;  thumbnail

Βάσω, 26 ετών

Πώς πρέπει να χειρίζεσαι τους ενοχλητικούς ανθρώπους;Αναγνώστριά μας ζητά τη βοήθεια των ειδικών μας: Καλησπέρα σας. Συνηδητοποιώ ότι μια φίλη μου με την οποία κάναμε αρκετή παρέα έχει γίνει ενοχλητική. Πότε με πιέζει για να βγούμε ενώ εγώ έχω πολλές υποχρεώσεις μου πότε γίνεται αδιάκριτη. Έφτασε μέχρι το σημείο να σχολιάζει αρνητικά το σύντροφό μου. Πώς να ξεκόψω μαζί της; Από τη μια τη λυπάμαι γιατί δεν έχει κανέναν και είναι μόνη έτσι όπως συμπεριφέρεται. Από την άλλη και εγώ δεν μπορώ να τα ανέχομαι αυτά. Τι πρέπει να κάνω για να καταλάβει ότι δε θέλω πια να κάνουμε παρέα; Νομίζω ότι δεν έχουμε καλή επικοινωνία και καταπιέζομαι μαζί της. 

 

Απευθύναμε το ερώτημά σας στον ψυχολόγο- ομαδικό θεραπευτή. 

 

Δημήτρης Κατσαρός

 

Αγαπητή αναγνώστρια:

 

Για να καταλάβει ένας άνθρωπος ότι δεν επιθυμείτε να κάνετε παρέα μαζί του αρκεί να του το πείτε. Αλλά αυτό μάλλον το γνωρίζατε. Το αναφέρω μόνο για να βασίσω σ'αυτό την υπόθεσή μου πως θέλετε να είστε διακριτική και να ξεκόψετε από την ενοχλητική φίλη σας με τρόπο που να μην την πληγώσει. Αυτή η προστατευτικότητα φαίνεται από την πρότασή σας "δεν έχει κανέναν και είναι μόνη έτσι όπως συμπεριφέρεται". Μπορεί λοιπόν να μετατραπεί σε ενοχή για σας στη συνέχεια και απ'αυτό πρέπει να προστατευτείτε εσείς. Οι "ενοχλητικοί άνθρωποι" είναι συνήθως άνθρωποι που η οριοθέτηση τους πληγώνει. Ταυτόχρονα όταν κάποιος γίνει ευγενικός και υποθέσει πως "θα καταλάβουν από μόνοι τους" τότε γίνονται "ενοχλητικοί" γιατί δεν τους αρέσουν τα όρια και ο εκάστοτε φίλος βρίσκεται σε θέση σαν τη δικιά σας: "Πως να της το πω;". Η κατάσταση είναι απλή: Ο καθένας παίρνει τα ρίσκα του με βάση την πραγματικότητα που βρίσκεται. Πρέπει να θέσετε τα όριά σας όσο αυτή πρέπει να τα αποδεχτεί διαχειριζόμενη τη ματαίωση που αυτά προκαλούν. Αν δε μπορεί να διαχειριστεί τη ματαίωση, θα το συζητήσει μαζί σας ή θα φύγει. Θα έχετε όπως και νά'χει διαχειριστεί ευγενικά την κατάσταση, με το να είστε ο εαυτός σας και με το να βάλετε τα όριά σας: "Δε μπορώ σήμερα έχω δουλειά". "Μη μιλάς έτσι για το σύντροφό μου, με ενοχλεί". Τέλος δώστε στον εαυτό σας μια ευκαιρία λέγοντάς της "θα σε πάρω εγώ όταν έχω χρόνο" και δείτε μήπως μέσα σας κάτι τη ζητά, έστω και αραιά.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X