Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Δυσμηνόρροια: Γιατί «τρελαίνομαι» όταν πονάω στην περίοδο;
Δυσμηνόρροια: Γιατί "τρελαίνομαι" όταν πονάω στην περίοδο; thumbnail

Δυσμηνόρροια: Γιατί "τρελαίνομαι" όταν πονάω στην περίοδο;

Ο πόνος της εμμήνου ρύσεως όχι μόνο κάνει  δύσκολη τη ζωή των γυναικών, αλλά επηρεάζει και τις νοητικές λειτουργίες τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ πραγματοποίησαν μελέτη με 52 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 46 ετών, οι οποίες έπασχαν από δυσμηνόρροια, όπως αποκαλείται επιστημονικά ο πόνος αυτός.


Οι ερευνητές ζήτησαν από τις γυναίκες να εκτελέσουν μία σειρά από τεστ, όπως να πουν εάν ήταν ίδια το πρώτο και το τρίτο από μία σειρά γραμμάτων που εμφανίζονταν ένα-ένα στην οθόνη ενός υπολογιστή.
Οι γυναίκες έκαναν δύο φορές τα τεστ, μία όταν δεν είχαν έμμηνο ρύση και μία όταν άρχισαν να πονούν.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση "Pain", την δεύτερη φορά οι επιδόσεις τους ήταν σαφώς χειρότερες, καθώς έμοιαζαν να μην μπορούν να συγκεντρωθούν στα τεστ.
Υπολογίζεται ότι περισσότερες από μία στις δύο γυναίκες, κυρίως ηλικίας κάτω των 30 ετών, πάσχουν από δυσμηνόρροια, η οποία προκαλείται από παροδικές διακοπές στην παροχή οξυγόνου στη μήτρα που προκαλούν σπασμούς στη μήτρα.
Η δυσμηνόρροια δεν είναι απλός πόνος: οι πάσχουσες καθηλώνονται εξαιτίας της στο κρεβάτι για μία-δύο ημέρες και χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή για να ανακουφιστούν από αυτήν.
Ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στη μέση, ναυτία, έμετο, εξάψεις και ζάλη, ενώ μπορεί να προκαλείται και από υποκείμενα γυναικολογικά προβλήματα, όπως η ενδομητρίωση και η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου. Συχνά, όμως, δεν έχει καμία εμφανή οργανική αιτία.
Τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας τείνουν να καταπραΰνονται με την ηλικία, ενώ πολλές γυναίκες απαλλάσσονται από αυτήν μετά την απόκτηση παιδιού.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X