Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ποιους καίνε τα εκκαθαριστικά. Φωτιά η φορολόγηση βάσει τεκμηρίων
Ποιους καίνε τα εκκαθαριστικά. Φωτιά η φορολόγηση βάσει τεκμηρίων thumbnail

Ποιους καίνε τα εκκαθαριστικά. Φωτιά η φορολόγηση βάσει τεκμηρίων
Σοκ περιμένει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, αφού τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα εκκαθαριστικά «καίνε».


Αυτοί που αναμένεται, σύμφωνα με την ημερησία να έχουν πρόβλημα, θα είναι κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οι οποίοι το 2013 εμφάνισαν ζημία ή αναγκάστηκαν λόγω της κρίσης να βάλουν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους και διαμένουν σε ιδιοκτήτη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη κατοικία και έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο.


Φορολογούμενοι με το ίδιο ακριβώς εισόδημα θα έχουν διαφορετική φορολογική επιβάρυνση αν είναι μισθωτοί, όπου για 20.000 εισόδημα ο φόρος ανέρχεται στο ποσό των 2.300 ευρώ,- αν είναι αυτοαπασχολούμενοι ο φόρος ανέρχεται στο ποσό των 5.200 ευρώ πλέον προκαταβολή φόρου 55% (2.860 ευρώ), ο συνολικός φόρος ανεβαίνει στις 8.060 ευρώ,


- αν το εισόδημα αυτό προέρχεται από ενοίκια ο φόρος ανέρχεται σε 3.840 ευρώ πλέον προκαταβολή φόρου 55% (2.112 ευρώ) ο συνολικός φόρος «φουσκώνει» στις 5.952 ευρώ.


Όπως αναφέρει η εφημερίδα κατά τη φορολόγηση βάσει τεκμηρίων, ανεβαίνει κατακόρυφα η φορολογική επιβάρυνση.


Ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος προβλέπει ότι η διαφορά τεκμηρίων προστίθεται στα εισοδήματα της πηγής από την οποία δηλώνονται τα μεγαλύτερα εισοδήματα και αν δεν δηλώνονται εισοδήματα από καμία πηγή φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.


Έτσι άγαμος μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ ο οποίος διαμένει σε διαμέρισμα 100 τ.μ. και έχει ένα αυτοκίνητο 1.600 κ.ε. πενταετίας θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα 13.900 ευρώ (4.500 ευρώ για την κατοικία + 6.400 ευρώ για το Ι.Χ.+ 3.000 ευρώ το ελάχιστο τεκμήριο) και θα πληρώσει φόρο 958 ευρώ αντί για 540 ευρώ που προκύπτει για το εισόδημα των 12.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες.


 


 

Πηγή: www.madata.gr 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X