Αρχική / Ψυχολογία / Κρίσεις πανικού / Ήταν κρίση πανικού ή όχι; Πώς θα το καταλάβω;
Ήταν κρίση πανικού ή όχι; Πώς θα το καταλάβω; thumbnail

Γιάννης, 27 ετών

Ήταν κρίση πανικού ή όχι; Πώς θα το καταλάβω;

Αναγνώστης μας ρωτά: 


Είμαι 27 ετών και γενικά μου αρέσει η οδήγηση. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι ότι πολλές φορές νιώθω ότι θα πάθω κρίση πανικού μες το αυτοκίνητο. Ειδικά όταν είμαι στην εθνική οδό νιώθω ότι ζαλίζομαι και φοβάμαι μήπως έχω κάποιο ατύχημα. Καταλαβαίνω ότι είναι από φόβο μήπως κάτι πάθω αλλά δε φοβάμαι την οδήγηση. Είναι κρίση πανικού αυτό; Νιώθω να μου κόβεται η αναπνοή και να τρέμω μερικές φορές. Αν μάλιστα έχω και παιδί στο αυτοκίνητο ο τρόμος γίνεται πιο μεγάλος. Μου συμβαίνει μέρα παρά μέρα τι να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ. 


Αγαπητέ αναγνώστη. Απευθύναμε το ερώτημά σας στην ψυχολόγο κυρία Μαριάννα Μιχαλάκη. Ελπίζουμε οι συμβουλές της να σας φανούν χρήσιμες. Αρχικά, είναι σημαντικό να διασαφηνίσουμε τι είναι η κρίση πανικού. Η κρίση πανικού είναι μια αιφνίδια κατάσταση έντονου άγχους που σχετίζεται με μια ποικιλία σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων όπως για παράδειγμα τρέμουλο, δύσπνοια, αίσθημα ασφυξίας καθώς και συναισθήματα φόβου. Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται και επηρεάζουν το κάθε άτομο διαφορετικά. Η εμφάνιση των επεισοδίων είναι απότομη. Υπάρχουν άτομα που μπορεί να εμφανίσουν τυχαία, μη συστηματικά, επεισόδια κρίσης πανικού, λόγω συγκεκριμένων στρεσογόνων συνθηκών και να μην ξαναεμφανίσουν, ύστερα από κατάλληλη διαχείριση. Άλλα άτομα, μπορεί να εμφανίσουν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και καταστάσεις όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της αγοραφοβίας. Σε άλλα άτομα, ο  φόβος της κρίσης πανικού, είναι ικανός από μόνος του να προκαλέσει τα συμπτώματα της κρίσης.   Στην περίπτωση του φίλου  μας, θα πρέπει ο ίδιος να προσδιορίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν τα συμπτώματα. Ενώ του αρέσει πολύ η οδήγηση, τι συνέβη και πλέον κάτι που του αρέσει το φοβάται; Πότε ξεκίνησαν τα έντονα συναισθήματα άγχους; Πριν από τα περιστατικά κρίσης πανικού που μας περιγράφει, πώς ήταν; Οδηγούσε μόνος του, χωρίς να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα; Είναι καιρό που έχει το δίπλωμα και οδηγεί; Συνέβη κάποιο περιστατικό το οποίο ενδεχομένως να τον αναστάτωσε και να του προκάλεσε φόβο για την οδήγηση; Πέρα από την οδήγηση, υπάρχουν άλλοι τομείς στους οποίους να έχει αντιμετωπίσει επεισόδια κρίσης πανικού; Αδιαμφισβήτητα, κάποιο γεγονός πυροδότησε τα συγκεκριμένα συμπτώματα του φίλου μας, με αποτέλεσμα πλέον και ο ίδιος να φοβάται μην της ξαναεμφανιστούν τα συμπτώματα της κρίσης.  Από τη στιγμή που επιμένουν τα συμπτώματα τα οποία εμποδίζουν τη λειτουργικότητά του στην καθημερινότητα, θα ήταν απαραίτητο να επισκεφτεί κάποιον ειδικό-ψυχοθεραπευτή και να δει σε βάθος θέματα που αφορούν του πότε  ξεκίνησαν τα συμπτώματα, από πού πηγάζουν, πώς πυροδοτούνται αλλά και τεχνικές διαχείρισης άγχους. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X