Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Γάμος: Αν ποτέ αρρωστήσω θα με παρατήσει;
Γάμος: Αν ποτέ αρρωστήσω θα με παρατήσει;  thumbnail

Γάμος: Αν ποτέ αρρωστήσω θα με παρατήσει;

Γάμος: Αν ποτέ αρρωστήσω θα με παρατήσει;


Μαζί στις χαρές αλλά και στις αρρώστιες και τις λύπες: ίσως τελικά οι όρκοι αγάπης που δίνει το ζευγάρι στην εκκλησία να είναι απλά ένας μύθος… Μια έρευνα από το Ίδρυμα Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, θέλησε να μελετήσει τη διαφορετική αντίδραση των ανδρών και γυναικών όταν ο/ η σύντροφός τους αρρωσταίνει σοβαρά. Τα νέα είναι δυσάρεστα για τις γυναίκες σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας μιας και ο άνδρας ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με μια σοβαρή ασθένεια της συζύγου είναι πολύ πιο πιθανόν να την εγκαταλείψει, πράγμα που δε συμβαίνει τόσο συχνά με τις γυναίκες οι οποίες θα μείνουν για να συμπαρασταθούν στον άνδρα τους.


Ας δούμε και πιο αναλυτικά τα πορίσματα των επιστημόνων.


Όταν η γυναίκα εκδήλωνε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ιδίως αναπνευστικό ή καρδιολογικό, υπήρχαν διπλάσιες πιθανότητες να οδηγηθεί ο γάμος στη λύση του απ’ όσες όταν ο ασθενής ήταν ο άντρας. Η έρευνα έγινε σε 2.717 παντρεμένα ζευγάρια, ηλικίας τουλάχιστον 50 ετών κατά την έναρξη της μελέτης και η συγκέντρωση των στοιχείων διήρκησε περίπου μια εικοσαετία. Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, το 31% των γάμων είχαν καταλήξει σε διαζύγιο. Τα νοσήματα που συνήθως οδηγούσαν σε χωρισμό ήταν η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό, η πνευμονοπάθεια .


Ωστόσο, οι συσχετίσεις μεταξύ αυτές δεν αφορούσαν τον καρκίνο: όταν η σύζυγος έπασχε από αυτόν, δεν υπήρχαν αυξημένες πιθανότητες διαζυγίου. Οι γυναίκες από την άλλη ήταν πιο πιθανόν να αφήσουν έναν άνδρα όταν εκείνος πάθαινε εγκεφαλικό.


Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε επίσης πως για τους άντρες υπήρχε κάπως αυξημένος κίνδυνος διαζυγίου μόνο όταν πάθαιναν σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.


"Τα ευρήματά μας συνολικά υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο λύσης του γάμου όταν αναπτύσσουν σοβαρά καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα", τόνισε η ερευνήτρια δρ Αμέλια Καράκερ παρουσιάζοντας τη μελέτη στο Ετήσιο Συνέδριο της Πληθυσμιακής Εταιρείας της Αμερικής (PAA 2014). Υπάρχει όμως και άλλη μια σημαντική παράμετρος που εξέτασαν οι ερευνητές. Πολλές φορές δεν είναι ο υγιής σύζυγος εκείνος που εγκαταλείπει αλλά οι ίδιοι οι ασθενείς που του ζητούν να αποχωρήσει. Γιατί γίνεται αυτό; Όχι για να μην τον ταλαιπωρήσουν αλλά για να απαλλαγούν από τις ευθύνες του έγγαμου βίου και να αφοσιωθούν περισσότερο στον εαυτό τους. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X