Ντακόλ: «Θέλει προσωπικότητα για να παίξεις στην ΑΕΚ»

Μεγάλα ψυχικά αποθέματα χρειάζεται για να φορέσει κάποιος τη φανέλα της ΑΕΚ, υποστήριξε ο Αλεσάντρο Ντακόλ. 

Ο ποδοσφαιριστής της Ένωσης έδωσε συνέντευξη στην “Espresso” και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους Μελλισανίδη, Μπάγιεβιτς και Δέλλα.

Ο Ντακόλ απάντησε και στο κατά πόσο ενοχλήθηκε και επιρέασαν την ομάδα οι αποδοκιμασίες που άκουσαν κατά τη διάρκεια της σεζόν, ενώ δεν θα μπορούσε να μην μιλήσει για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

-Ένα σχόλιο για την φετινή χρονιά. 

«Υπήρχαν κάποιες δύσκολες στιγμές, αλλά είναι κάτι που είναι μέσα στο ποδόσφαιρο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη. Ποτέ δεν θέλουμε να χάνουμε όποτε παίζουμε. Δεν θέλουμε κανένα στραβό αποτέλεσμα για την ομάδα. Μας ενδιαφέρει πάντα να πετυχαίνουμε τον στόχο μας. Θέλουμε να παίζουμε μπάλα και για τον κόσμο και για την ομάδα». 

-Η ΑΕΚ πριν λίγες μέρες έγινε 90 χρονών. 

«Πιστεύω ότι τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα είναι ακόμη καλύτερα για την ΑΕΚ γιατί γίνεται πολύ καλή δουλειά ώστε να μπορέσουν να επιτευχθούν οι στόχοι της ομάδας. Εύχομαι να έχει πολλές επιτυχίες ο σύλλογος». 

-Θα ήθελες να συνεχίσεις στην ομάδα ή σκέφτεσαι κάτι άλλο για το μέλλον σου; 

«Έχω συμβόλαιο με την ΑΕΚ και είναι πολύ σημαντική η εμπιστοσύνη που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές, οπότε εννοείται, ότι θέλω να συνεχίσω και να δώσω πολλά περισσότερα στον σύλλογο». 

-Γιατί υπήρξαν αυτά τα σκαμπανεβάσματα φέτος; Από τις νίκες με τα μεγάλα γκολ στις απότομες προσγειώσεις.

«Νομίζω ότι η έλλειψη συγκέντρωσης, έπαιζε τον ρόλο της. Βέβαια το να αγωνίζεσαι στην ΑΕΚ είναι κάτι από μόνο του που σου προκαλεί πίεση και άγχος και επηρεάζει. Πάντα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο μέσα στο γήπεδο αλλά καμιά φορά η μπάλα δεν πάει εκεί που πρέπει». 

-Σε ενόχλησαν οι αποδοκιμασίες που υπήρχαν από τον κόσμο σε κάποια παιχνίδια; 

«Αυτό είναι φυσιολογικό. Πάντα υπάρχει η πίεση της κερκίδας για να δίνουν περισσότερα οι ποδοσφαιριστές. Πιστεύω ότι οι παίκτες πρέπει να είναι συνηθισμένοι σε αυτή την πίεση από την κερκίδα, να ξέρουν να δέχονται την κριτική και να δίνουν χαρά στους φιλάθλους». 

-Επειδή η ομάδα φέτος είχε πολλά άπειρα παιδιά, κρίνεις ότι αυτή η πίεση τους επηρέασε; 

«Όχι. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει εμπειρία, δεν σημαίνει ότι ο ποδοσφαιριστής δεν έχει προσωπικότητα. Μπορεί ένας ποδοσφαιριστής 40 χρονών να έχει λιγότερο ισχυρή προσωπικότητα σε σχέση με έναν 18χρονο. Οι παίκτες ξέρουν ότι παίζουν στην ΑΕΚ και από την στιγμή που υπέγραψαν πρέπει να έχουν ανάλογη προσωπικότητα. Δεν πιστεύω λοιπόν ότι τα άσχημα αποτελέσματα έρχονται από έλλειψη εμπειρίας». 

-Πώς θα σχολίαζες αυτά που λέγονται για την ομάδα μιας χρήσης; 

«Νομίζω ότι το σημαντικό είναι να παίζουμε για το σήμερα. Για το πριν και για το μετά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Οι παίκτες δεν πρέπει να απασχολούνται και να επηρεάζονται από αυτή την πίεση για το αν έρθουν του χρόνου άλλοι». 

-Από τον εαυτό σου είσαι ευχαριστημένος ή θα περίμενες να είχες ακόμη καλύτερη χρονιά; 

«Ο ποδοσφαιριστής ποτέ δεν πρέπει να βάζει όριο στο τι μπορεί να δώσει. Από την στιγμή που βάζεις ένα όριο μένεις περιορισμένος. Δεν είναι ότι θα είμαι ευχαριστημένος από το αν θα βάλω 20 ή 40 γκολ. Αυτό που θέλω, είναι η εξέλιξη και να βοηθάω την ομάδα να νικάει». 

-Τελικά χωράνε στην ίδια ενδεκάδα Ντακόλ και Μπρέσεβιτς; 

«Ο Μπρέσεβιτς είναι ένας παίκτης που μπορεί να βοηθήσει όπως και εγώ. Φυσικά χωράμε και οι δύο και θα δώσουμε το καλύτερο μας». 

-Κριτική δέχτηκε φέτος και ο Δέλλας .

«Όταν η ομάδα χάνει, χάνουν όλοι, όχι μόνο ο προπονητής. Όπως και όταν κερδίζει, όλοι κερδίζουν. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τον προπονητή όλη την χρονιά ούτε στα παιχνίδια, ούτε στις προπονήσεις. Η σχέση με τους παίκτες είναι εξαιρετική. Πιστεύω ότι όσα χρόνια μείνει ο Δέλλας στην ΑΕΚ θα κάνει πολύ καλή δουλειά». 

-Ένα σχόλιο για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς . 

«Με τον κύριο Μπάγεβιτς έχω ήδη δουλέψει στο παρελθόν. Είναι ένας άνθρωπος με προσωπικότητα, ήρθε για να βοηθήσει με την εμπειρία του και να δώσει ότι καλύτερο. Είναι πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο και έχει μεγάλη γνώση των πραγμάτων». 

-Η γνώμη σου για τον Δημήτρη Μελισσανίδη; 

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο με δύναμη, όχι μόνο οικονομική αλλά και σαν προσωπικότητα. Θέλει να είναι νικητής. Η ΑΕΚ έχει μόνο να κερδίσει απ’ αυτόν. Έχει ήδη αποδείξει ότι αγαπάει την ΑΕΚ». 

-Ονειρεύεσαι να είσαι ποδοσφαιριστής και στο καινούριο γήπεδο; 

«Όποιος απαντήσει όχι σε αυτή την ερώτηση σημαίνει ότι είναι τρελός! Είναι ένα όνειρο. Το θέλω πολύ και φυσικά αν έχω την ευκαιρία να παίξω εκεί θα είναι κάτι υπέροχο». 

-Ποια ποδοσφαιρική συμβουλή σου έχει μείνει; 

«Μια συμβουλή που μου έδωσε ο Τζιοβάνι είναι ότι σαν επιθετικός, σε κάθε παιχνίδι θα έχεις τουλάχιστον μια ευκαιρία για γκολ. Και αυτό όντως συμβαίνει μέχρι στιγμής στην καριέρα μου. Πάντα πριν αρχίσει ένα ματς σκέφτομαι ότι θα έχω μια ευκαιρία και όταν τελειώνει το παιχνίδι πάντα βλέπω ότι όντως την είχα». 

-Ποιον θεωρείς ποιο σημαντικό ως προσωπικότητα από τους μεγάλους παίκτες που συνεργάστηκες; 

«Ο Τζιοβάνι και ο Ριβάλντο είναι αυτοί που έχουν μείνει στο μυαλό μου. Είναι δύο υπέροχοι άνθρωποι και εκτός γηπέδου, με καταπληκτική οικογένεια. Όταν γνωρίζεις τόσο μεγάλους παίκτες νομίζεις ότι θα είναι απόμακροι. Μια μεγάλη αρετή είναι να είσαι ταπεινός και αυτοί οι δύο έχουν αυτό το χάρισμα». 

-Πώς είδες φέτος την Σούπερ Λιγκ; 

Νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα που είχαν οι περισσότερες ομάδες, ήταν τα οικονομικά προβλήματα. Αυτό το γεγονός δεν βοηθάει στην προσέλκυση καλών παικτών στην χώρα. Ο Ολυμπιακός έχει μια οικονομική σταθερότητα και αυτό τον βοηθάει όχι μόνο στο να φέρνει καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά και στο να έχουν καθαρό μυαλό όταν αγωνίζονται. Πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός ξεχώρισε κυρίως γι’ αυτόν τον λόγο». 

-Πως κρίνεις την πορεία του στο Τσάμπιονς Λιγκ; 

«Θεωρώ ότι τα πήγαν πολύ καλά. Το να κερδίζεις την Μάντσεστερ είναι πολύ σημαντικό έστω κι αν δεν προχώρησαν». 

-Ένα σχόλιο για ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και Ατρόμητο. 

«Πιστεύω ότι ο Ατρόμητος είναι μια ομάδα που εξέπληξε αρκετά. Έβαλε τον πιο ψηλό στόχο και τον πέτυχε. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα με δυνατή κερκίδα, αλλά τα οικονομικά προβλήματα τον εμποδίζουν πολύ. Ο ΠΑΟΚ επίσης είναι σπουδαία ομάδα και έπαιξε καλό ποδόσφαιρο σε αρκετά παιχνίδια φέτος». 

-Το καλοκαίρι έχουμε Μουντιάλ. Πώς βλέπεις την συμμετοχή της Ελλάδας; 

«Η ελληνική ομάδα έχει αποδείξει ότι μέσα στο γήπεδο δίνει το 100% της. Αυτό είναι το μεγάλο της όπλο και αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσει και στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το βασικό είναι να καταφέρει να νικήσει στα δύο από τα τρία παιχνίδια για να μπορέσει να περάσει στην επόμενη φάση. Αν εκμεταλλευτεί της ευκαιρίες που θα της παρουσιαστούν και δώσει το 100% όπως έκανε και στο EURO πιστεύω ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα κέρδιζε του EURO; To ποδόσφαιρο παίζεται μέσα στο γήπεδο και ο καλύτερος κερδίζει». 

-Η Εθνική Βραζιλίας; 

«Τώρα αρχίζει να βρίσκει τη φόρμα της. Στην Βραζιλία όλοι περιμένουν ότι θα κατακτήσει το παγκόσμιο κύπελλο». 

-Αν παίξει Ελλάδα-Βραζιλία με ποιους θα είσαι; 

«Ε… με την Βραζιλία (γέλια)». 

-Τι σου αρέσει στην Αθήνα; 

«Να πηγαίνω για φαγητό με την σύζυγο μου. Επίσης μου αρέσει η ασφάλεια που νιώθεις να κυκλοφορείς στο δρόμο. Στην Βραζιλία είναι πολύ επικίνδυνα από το απόγευμα και μετά. Όταν φεύγω από την Ελλάδα αυτή η έλλειψη ασφάλειας μου λείπει πολύ. Οι Έλληνες νομίζω δεν έχουν υπομονή. Αυτό που μου αρέσει όμως είναι ότι δένονται πολύ στις σχέσεις τους». 

-Είναι γνωστό ότι έχεις ιδιαίτερη σχέση με την εκκλησία. 

«Δεν έχει σημασία τι θρησκεία είναι κάποιος, αλλά το να βρίσκεται κοντά στον Θεό. Η Βίβλος είναι το manual της ζωής. Η Αγία Γραφή είναι το μεγαλύτερο δώρο που μας άφησε ο Ιησούς μετά τον θάνατο του. Ο Θεός δεν πρέπει να είναι κάτι απόμακρο, αλλά πρέπει να είμαστε δίπλα του και να τον νιώθουμε κοντά μας». 

-Έχεις κάποιο ίνδαλμα; 

Όλοι οι βραζιλιάνοι επιθετικοί της γενιάς μου, θέλαμε να μοιάσουμε στον Ρονάλντο». 

-Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου στο μέλλον; 

Θέλω να ζήσω στην Αμερική μόλις σταματήσω να παίζω. Και η σύζυγος μου το ίδιο επιθυμεί. Θέλω να κάνουμε δύο παιδιά. Βέβαια, εμείς οι άνθρωποι κάνουμε πλάνα, αλλά καμιά φορά ο Θεός έχει τα δικά του πλάνα για εμάς, τα οποία είναι σίγουρα καλύτερα. Καμιά φορά δεν ξέρουμε τι είναι καλό για εμάς για αυτό καλύτερα να το αφήνουμε πάντα στο χέρι Του». 

-Χόμπι; 

«Ηλεκτρονικά παιχνίδια». 

-Φαγητό; 

«Πικάνια». 

Μουσική; 

«Σάμπα». 

Ταινία; 

«Man on fire (Δια πυρός και σιδήρου)». 

Σινεμά ή θέατρο; 

«Σινεμά». 

Σχετικά άρθρα