Αρχική / Υγεία / Πνευμονολογία / Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα κρούσματα άσθματος στην Ελλάδα
Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα κρούσματα άσθματος στην Ελλάδα thumbnail

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα κρούσματα άσθματος στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Ομάδα Άσθματος προτρέπουν το ευρύ κοινό να αναγνωρίσει και να αξιολογήσει συμπτώματα όπως ο βήχας, ο συριγμός, το βάρος στο στήθος, τη δύσπνοια και να απευθυνθεί στον ειδικό Πνευμονολόγο ο οποίος μπορεί εύκολα να διαγνώσει το άσθμα και να υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία που θα προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση. Σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας στην Ελλάδα το 8,6% του γενικού πληθυσμού έχει άσθμα. Επίσης, στην έρευνα παρατηρήθηκε ότι το άσθμα είναι συχνότερο σε 3 περιφέρειες της Ελλάδας την Αττική, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1998 έπειτα από πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για το Άσθμα και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σκοπός της καθιέρωσης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την ευρέως διαδεδομένη ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Το άσθμα είναι μια από τις σοβαρότερες αλλεργικές παθήσεις, η οποία συμβαίνει όταν η αλλεργική αντίδραση εντοπίζεται στους πνεύμονες. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι βήχας, σφίξιμο ή βράσιμο στο στήθος, σφύριγμα στην αναπνοή ή/και δύσπνοια. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ταυτόχρονα και αλλεργική ρινίτιδα.

Παρότι το άσθμα δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, μπορεί εντούτοις να ελεγχθεί. Το καλό άσθμα σημαίνει καθόλου ή περιορισμένα συμπτώματα και χαμηλό κίνδυνο κρίσεων άσθματος ή άλλων άσχημων αποτελεσμάτων. Ένα πρόσωπο του οποίου το άσθμα είναι υπό καλό έλεγχο μπορεί να έχει μια κανονική ζωή στη δουλειά, στο σχολείο και στην άσκηση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το άσθμα επηρεάζει περισσότερους από 300.000.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Χαρακτηρίζεται από δυσκολίες αναπνοής, συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων όπως είναι η δύσπνοια, το σφίξιμο στο στήθος και ο βήχας. Τα συμπτώματα του άσθματος ποικίλουν με την πάροδο του χρόνου όπως επίσης και από άτομο σε άτομο.

Δυστυχώς, η συχνότητα εμφάνισης του άσθματος αυξάνεται παγκοσμίως, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εκατομμύρια ενηλίκων και περισσότερα από 1 στα 5 παιδιά να παρουσιάζουν σήμερα συμπτώματα άσθματος με αποτέλεσμα την απώλεια παραγωγικού χρόνου (εργατο-ώρες ή σχολικές ώρες), αλλά και τεράστιες δαπάνες.

Το κόστος του άσθματος, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ και επιβαρύνει τόσο τους ασφαλιστικούς φορείς όσο και τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Τέλος, το άσθμα επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ατόμων και των οικογενειών τους.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X