Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Προβλήματα υπογονιμότητας: Πότε μπορεί να διαλύσουν μια σχέση;
Προβλήματα υπογονιμότητας: Πότε μπορεί να διαλύσουν μια σχέση;  thumbnail

Προβλήματα υπογονιμότητας: Πότε μπορεί να διαλύσουν μια σχέση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τη σχέση των δυο συντρόφων. Μια νέα μελέτη όμως, υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που καταφέρνουν τελικά να τεκνοποιήσουν είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στη σχέση με το σύντροφο τους.


Τα επίσημα στατιστικά δεδομένα, δείχνουν πως στις ΗΠΑ των 18% των ζευγαριών δεν καταφέρνουν να συλλάβουν μετά από ένα χρόνο σεξουαλικής δραστηριότητας, χωρίς προφυλάξεις. Παράλληλα, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβλήματα υπογονιμότητας μπορεί να επηρεάσουν το ζευγάρι τόσο σε ψυχολογικό, όσο και σε σωματικό επίπεδο. Σύμφωνα με κάποια από τα ευρήματα μάλιστα, όταν οι θεραπείες υπογονιμότητας αποτυγχάνουν, είναι πολύ πιθανό να μειωθεί η ποιότητα ζωής του ζευγαριού και παράλληλα να αυξηθούν τα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και στρες.

Οι ερευνητές όμως, παρατήρησαν ότι υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν, ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι σύντροφοι έρχονται πιο κοντά μέσα από τη διαδικασία αντιμετώπισης της υπογονιμότητας. Για να διερευνήσουν περεταίρω την παρατήρηση τους, προχώρησαν στην ανάλυση δεδομένων από αρχεία ασθενών. Συνολικά εξέτασαν τις πληροφορίες από τα αρχεία 47.515 γυναικών με μέση ηλικία τα 32 έτη που είχαν απευθυνθεί σε κλινικές υπογονιμότητας στη Δανία μέσα στο διάστημα από το 1996 έως το 2006. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις γυναίκες αυτές κατά μέσο όρο 7 χρόνια, ενώ το μεγαλύτερο διάστημα παρακολούθησης έφτασε τα 12 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια του διαστήματος παρακολούθησης, το 57% των γυναικών γέννησε τουλάχιστον ένα παιδί, ενώ το 43% δεν κατάφερε να τεκνοποιήσει. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που δεν τεκνοποίησαν ήταν 3 φορές πιο πιθανό να χωρίσουν από το σύζυγο, ή σύντροφο τους, σε σύγκριση με τις γυναίκες που τεκνοποίησαν.

Οι συγγραφείς της μελέτης λοιπόν, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αποτυχία των θεραπειών υπογονιμότητας μπορεί να επηρεάσει τη σχέση των δύο συντρόφων. Χρειάζεται βέβαια περεταίρω διερεύνηση, για τον καθορισμό της ποιότητας της σχέσης και της ευημερίας των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,www.andrologia.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X