Ανακοίνωση ΕΟΕ για επιχορηγήσεις

Την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών για την ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας που αφορά στις επιχορηγήσεις αθλητικών φορέων εκφράζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Παράλληλα, απαντώντας σε δημοσιεύματα η Ε.Ο.Ε. διασαφηνίζει ότι σκοπός της τροπολογίας δεν είναι η αποφυγή οικονομικών ελέγχων, αλλά μόνο η επιτάχυνση της διαδικασίας προς όφελος της ενίσχυσης των ομοσπονδιών Ολυμπιακών Αθλημάτων, με χρήματα που προέρχονται από χορηγούς και τη Δ.Ο.Ε. 
Η ανακοίνωση της Ε.Ο.Ε.:
«Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή το μόνο που ζητά από την Πολιτεία με την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας είναι η επίσπευση των διαδικασιών για την οικονομική ενίσχυση των ομοσπονδιών Ολυμπιακών Αθλημάτων σε θέματα Ολυμπιακής Προετοιμασίας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, και μάλιστα με χρήματα που προσφέρονται από χορηγούς και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τον σκοπό αυτό και όχι από κρατική επιχορήγηση.
Το ίδιο ισχύει και για χορηγίες από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, με σκοπό την ενίσχυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας. Αντίθετα μάλιστα με τα γραφόμενα, υφίστανται ελεγκτικοί μηχανισμοί για τον οικονομικό έλεγχο των Ομοσπονδιών από αρμόδια όργανα της Πολιτείας (Ελεγκτικό Συμβούλιο ΓΓΑ), τα οποία και είναι επιφορτισμένα για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο βρίσκει την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή απόλυτα σύμφωνη.
Η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας απλώς επιταχύνει τη διαδικασία καταβολής των χρημάτων και δε συνδέεται σε καμία περίπτωση με την αποφυγή οικονομικών ελέγχων. Επαναλαμβάνουμε ότι τα χρήματα τα οποία πρόκειται να εκταμιεύσει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή προέρχονται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, την Ένωση Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και χορηγούς για την Ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών μας.
Ουδείς πιστεύουμε έχει αντίρρηση ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να εκταμιευθούν εγκαίρως, σύμφωνα και με την επιθυμία των εντολέων, που ουδεμία σχέση έχουν με το Ελληνικό Δημόσιο. Η μη ψήφιση της σχετικής ρύθμισης θα υποχρεώσει την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να επιστρέψει τις χορηγίες και να μην κατορθώσει να διαθέσει τα χρήματα για τον Ελληνικό Αθλητισμό».

Σχετικά άρθρα