Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Να πιστέψω ή όχι στην αστρολογία; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση;
Να πιστέψω ή όχι στην αστρολογία; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση;  thumbnail

Σοφία, 35 ετών

Να πιστέψω ή όχι στην αστρολογία; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση;

Αναγνώστριά μας ρωτά:

Μεγάλο πρόβλημα στο γάμο μου με έκανε να επισκεφτω αστρολογο πολυ γνωστό. Θα ηθελα να μου πειτε τη γνώμη σας γιατί πραγματικά με επηρέασε λέγοντάς μου ότι η αστρολογία στηρίζεται σε καλά μαθηματικά και γεωμετρία. Επίσης πολλοί πολιτικοί και καλλιτέχνες τον συμβουλεύονται. Τώρα θα μου πείτε είσαι τρελή; Ναι, το ξέρω είναι η πρώτη φορά που πήγα. Μου είπε πράγματα για μένα και τον σύντροφό μου που με απογοήτευσαν. Μπορούν τελικά αυτοί οι άνθρωποι μέσω αυτών που χρησιμοποιούν μαθηματικά, γεωμετρία να δουν το μέλλον μας και κατά πόσο εμείς πρέπει αν επηρεαζόμαστε από αυτά; 

 

Αγαπητή αναγνώστρια στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός. Δημήτρης Κατσαρός

 

Τα μαθηματικά είναι μια επιστήμη. Όπως όλες οι επιστήμες έχουν την τάση και ίσως την υποχρέωση να είναι αμερόληπτες, δηλαδή να μην εμπλέκονται συναισθηματικά και υποκειμενικά θέματα μέσα τους με τρόπο που να επηρεάζουν την όποια έρευνα και τα αποτελέσματά της. Το σοβαρό πρόβλημα στο γάμο σας είναι ένα πρόβλημα συναισθηματικής φύσεως που το δίχως άλλο δε μπορεί να'χει σχέση με τα μαθηματικά. Ίσως μπορεί να "εξηγηθεί με μαθηματικά" αλλά σίγουρα όχι να προβλεφθεί αυτό και οι συνέπειές του με περισσότερη ακρίβεια απ' αυτή της κοινής λογικής. Η γεωμετρία που σε πολλές περιπτώσεις είναι "η απεικόνιση των μαθηματικών" είναι συνδεδεμένη με την ομορφιά και την αρμονία σε οπτικό επίπεδο. Δηλαδή όταν βλέπει κανείς τα σχήματα, τις συμμετρίες κ.τ.λ τα θαυμάζει κατά κάποιο τρόπο. Αυτός είναι ο τρόπος που εγώ βλέπω τη σχέση τους με το συναίσθημα. Τέλος όσον αφορά στο μέλλον, η ενασχόληση μ'αυτό όταν γίνεται σε μεγάλο βαθμό δείχνει ένα μεγάλο φόβο για το σήμερα. Παρατηρήστε όταν και εαν ξανασχοληθείτε μ'αυτές τις τέχνες, πως τα συναισθήματα επενδύονται πάνω σ'αυτές  αντί αυτές να προβλέπουν τα συναισθήματα. Περισσότερο φαίνεται να προκαλούν συναισθήματα για το μέλλον (αισιοδοξία, φόβο, ηρεμία) παρά προβλέπουν οτιδήποτε απ'αυτά. Τα δύσκολα συναισθήματα άλλωστε όταν επικοινωνούνται γίνεται αποσυμφόρηση αυτού που τα φέρει απλά και μόνο με την εκφορά τους. Δε θα μπορούσε να αποσυμφορίζεται με τέτοιο τρόπο κάποιος που μιλά σε ένα μάντη Ταρό; Μη διστάσετε να ξαναεπικοινωνήσετε μαζί μας. θα χαρούμε να μάθουμε τη συνέχεια στον προβληματισμό σας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X