Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Απαγωγές κοριτσιών στη Νιγηρία: Γιατί τόσος φαλλοκρατισμός ;
Απαγωγές κοριτσιών στη Νιγηρία: Γιατί τόσος φαλλοκρατισμός ; thumbnail

Απαγωγές κοριτσιών στη Νιγηρία: Γιατί τόσος φαλλοκρατισμός ;

Γιγαντώνεται η οργή της διεθνούς κοινότητας για την απαγωγή περισσότερων των  Νιγηριανών μαθητριών από την εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, ενώ η εκστρατεία που έχει ξεκινήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ολοένα και μεγαλώνει. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν επικοινώνησε με τον πρόεδρο Τζόναθαν στον οποίο εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για τις απαγωγές, δήλωσε εκπρόσωπος του Μπαν. Ο Τζόναθαν αποδέχτηκε την πρόταση του Μπαν να στείλει ανώτατο αξιωματούχο του ΟΗΕ στη Νιγηρία για να συζητήσει με την κυβέρνηση τρόπους βελτίωσης της αντιμετώπισης των προκλήσεων στο εσωτερικό της χώρας. Η πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ, προεδρεύουσα της Παγκόσμιας Σύμπραξης για την Εκπαίδευση, δήλωσε ότι οι απαγωγές εντάσσονται στις ολοένα και αυξανόμενες επιθέσεις κατά της εκπαίδευσης ανά τον κόσμο. Εν τω μεταξύ ελπίδες για την απελευθέρωση των 300 κοριτσιών έδωσε ένας πρώην διαπραγματευτής ο οποίος στο παρελθόν είχε πετύχει συμφωνία με τους ισλαμιστές αντάρτες. Ο διαπραγματευτής δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph ότι κατά την άποψή του ο αρχηγός των ισλαμιστών θα χρησιμοποιήσει τα κορίτσια ως διαπραγματευτικό όπλο και δεν θα τα σκοτώσει.


Όπως είπε, από το video που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, ο αρχηγός των ανταρτών επιδιώκει να πείσει την κυβέρνηση για μια ανταλλαγή με κρατουμένους.Για τη θέση της γυναίκας στο Ισλάμ, τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από την υποτίμησή της αλλά και το φαλοκρατισμό που επικρατεί σε πολλές κοινωνίες συζητήσαμε με τον Ψυχίατρο κύριο Παύλο Σακκά. 


 Παύλος Ν. Σακκάς


Τα κίνητρα εδώ είναι πολιτικά. Οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές οι οποίοι έχουν με ένα τελείως πρωτόγονο τρόπο ερμηνεύσει το Κοράνι και τις εντολές που έχει μέσα του θέτει τη γυναίκα σε μια μοίρα απλώς αναπαραγωγική, να βρίσκεται στο σπίτι και τίποτε παραπάνω από αυτό. Από όσο γνωρίζω αυτό είναι μια απλή ερμηνεία και όχι αυτό που προστάζει το Κοράνι. Το Κοράνι είναι αρκετά γενικόλογο και επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Η υποτίμηση της γυναίκας είναι μια ερμηνεία που φαίνεται ότι βολεύει την κοινωνία αυτή. Σε όλη την υφήλιο η ισότητα της γυναίκας έχει αναγνωριστεί αλλά εκεί φαίνεται ότι εξυπηρετεί ακόμα η διάκριση μεταξύ των δυο φύλων. Εξυπηρετεί την φαλλοκρατική αντίληψη ότι οι άνδρες κυριαρχούν και οι γυναίκες είναι εξαρτήματά τους. Ο άνδρας φαλλοκράτης στην κοινωνία εκείνη είναι με αυτό τον τρόπο αναθρεμμένος και θεωρεί μάλιστα και φυσιολογική αυτή τη συμπεριφορά. Αν όμως αυτή η αντίδραση εμφανιζόταν στον δυτικό κόσμο θα λέγαμε ότι ο άνδρας αυτός είναι αδύναμος και αντιδρά όπως αντιδρά στις γυναίκες από ανασφάλεια. Αλλά στο Ισλάμ αυτή η στάση τηρείται ως πρόταγμα για πολιτικούς όχι κοινωνιολογικούς λόγους. Η κοινωνία αυτή φοβάται τα δυτικά πρότυπα και παλεύει να κρατήσει τα ισλαμιστικά και προσπαθεί να τα κάνει πιο ισχυρά ακόμα. Οι γονείς των κοριτσιών υποχώρησαν στον δυτικό τρόπο σκέψης και έρχονται τώρα οι φονταμενταλιστές να τους απειλήσουν. Αυτή τη στιγμή οι γονείς αυτοί βρίσκονται κατηγορούμενοι που θέλουν τα παιδιά τους δυτικόστροφα με παιδεία. Το μήνυμα μέσα από το βίντεο που είδαμε θέλει να προκαλέσει τρόμο στους γονείς αλλά τελικά πιστεύω ότι όλες οι κινήσεις θα βγουν εις βάρος των φονταμενταλιστών αν θέλουμε να κάνουμε και μια «πρόληψη». Η κοινωνία αυτή είναι άγρια και προκαλεί τρόμο στον δυτικό πολιτισμό. Κινήσεις σαν αυτές είναι ένα τεράστιο πισωγύρισμα και προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι αυτά είναι δεδομένα από το Θεό και τίποτα δε μπορεί να μεταβάλλει ο άνθρωπος όσο και να θέλει και να προσπαθεί. Και όποιος προσπαθεί να μεταβάλλει αυτό το σύστημα θα πληρώσει. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X